Hlavní navigace

10 nej dezinfekcí na rány: vede „starý dobrý“ peroxid

15. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com / 120na80.cz
Jaké jsou nejžádanější dezinfekční prostředky na zranění?

Drobná poranění a oděrky jsou takřka každodenní záležitostí. Abyste předešli vzniku nepříjemné infekce v místě poranění, je třeba ránu dezinfikovat. Dezinfekční přípravky by měly proto být samozřejmou součástí vaší domácí lékárničky.

Používáte k dezinfekci rány peroxid?

Pakliže není rána příliš hluboká, nebyla způsobena zvířetem nebo chemickým jedem, a nevyžaduje tak lékaře, můžete ji ošetřit svépomocí. Více zjistíte v článku Ošetření odřeného kolena: kdy je třeba dezinfekce a jaká. „Dezinfekční roztoky, tinktury nebo spreje zbaví ránu všech bakterií a virů. Pokud rána přichází často do styku s jinými předměty, a hrozí tak zvýšené riziko infekce, dezinfikujte poraněné místo alespoň dvakrát denně po dobu minimálně tří dnů. K následnému hojení zranění (od okamžiku, kdy se rána zatáhne) doporučujeme pravidelně aplikovat léčivé masti či oleje,“ říká online lékárna Pilulka.cz.

Podívejte se na 10 nejžádanějších prostředků na dezinfekci ran podle Pilulka.cz.

Peroxid vodíku 3%


Autor: Pilulka.cz

Používá se zevně k oplachování jako desinfekce a k rychlejšímu zastavení krvácení u ran, jako jsou odřeniny, oděrky, menší řezné a tržné rány, bodnutí hmyzem apod.

Lze použít i k výplachům úst k odstranění zápachu. 

Při větším rozsahu rány vyhledejte lékařské ošetření a o případném použití peroxidu vodíku 3% se poraďte s lékařem. Nepoužívejte při přecitlivělosti na kyselinu benzoovou nebo difosforečnan sodný.

Betadine tekutina


Autor: Pilulka.cz

Roztok Betadine je dezinfekční prostředek, který ničí řadu choroboplodných zárodků a je vhodný k dezinfekci pokožky a sliznic.

Vhodný i k dezinfekci otevřených poranění a předoperační dezinfekci.

Septonex dermální sprej


Autor: Pilulka.cz

Přípravek Septonex obsahuje povrchově aktivní dezinfekční látku karbethopendecinium-bromid, která brání rozmnožování baktérií a některých virů. Bez porady s lékařem mohou přípravek používat dospělí i děti k běžné dezinfekci drobných kožních poranění. 

Betadine tekutina 1000 ml


Autor: Pilulka.cz

Roztok Betadine je dezinfekční prostředek, který ničí řadu choroboplodných zárodků a je vhodný k dezinfekci pokožky a sliznic. Vhodný i k dezinfekci otevřených poranění a předoperační dezinfekci.

Dettol


Autor: Pilulka.cz

Přípravek Dettol 0,2 % antiseptický sprej se používá k čištění čerstvých drobných ran a k likvidaci běžných bakterií, které infikují drobné rány.

Ajatin


Autor: Pilulka.cz

Ajatin ve formě tinktury je vysoce účinný dezinfekční přípravek. Široké antimikrobiální použití zajišťuje účinná látka, jednoprocentní vodný roztok kvartérní amoniové soli.

Ajatin tinktura má velký rozsah účinku na množící se formy mikroorganismů, tj. bakterie, plísně i kvasinky, lipofilní (obalené) viry.

Oproti jiným dezinfekčním přípravkům po otevření neztrácí antimikrobiální účinnost, může se používat při poruchách činnosti štítné žlázy i při poruchách funkce ledvin.

V Ajatinu obsažená účinná látka se používá v očních přípravcích i v přípravcích určených na sliznici.

Octenisept


Autor: Pilulka.cz

Léčivý, dezinfekční přípravek bez alkoholu a jódu na pokožku, sliznice a rány všech typů pro celou rodinu s bezbolestnou aplikací.

Při ošetření poranění nepálí, neštípe, nebolí ani nebarví.

Braunol dermální roztok


Autor: Pilulka.cz

Vodný roztok PVP-jódu k desinfekci pokožky, sliznic, ran; k desinfekčním oplachům a výplachům.

BODE Sterillium Gel pure


Autor: Pilulka.cz

Alkoholový přípravek na hygienickou a chirurgickou dezinfekci rukou s vynikající péčí o pokožku. 

Široké spektrum účinnosti. Výjimečně dobrá snášenlivost s pokožkou i při dlouhodobém používání. Výborně chrání a pečuje o pokožku, obsahuje unikátní systém zvláčňujících látek. Neobsahuje parfemaci ani barviva.

Septonex dermální sprej roztok


Autor: Pilulka.cz

Přípravek je určen k desinfekci na menší povrchové infikované rány a vředy a povrchová kožní infekční ložiska. 

Obsahuje povrchově aktivní dezinfekční látku karbethopendecinium-bromid, který brání rozmnožování baktérií a některých virů. Bez porady s lékařem mohou přípravek používat dospělí i děti k běžné dezinfekci drobných kožních poranění.

Dále se Septonex používá k léčbě drobných projevů kožního hnisání projevujícího se zarudnutím, mokváním a strupy, a to i při jejich výskytu ve vlasaté části hlavy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).