Hlavní navigace

4 přírodní pomocníci při hubnutí

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / 120na80.cz
S redukcí váhy nám mohou pomoci i bylinky. Samozřejmě bez komplexního přístupu, změny stravovacích návyků a přiměřeného pohybu to nepůjde. Zapojíte-li chaluhu bublinatou neboli bublinatku, maté, zelený čaj nebo čaj pu-erh, kýženého výsledku dosáhnete snáz.

1. Chaluha bublinatá

Chaluha bublinatá
Autor: Wikipedia.org / Teun Spaans, podle licence: CC BY-SA 3.0

Chaluha bublinatá

Bublinatka je mořská řasa, které se lidově říká mořský dub. Roste na pobřežních skalách, za čerstva má olivovou barvu, sušením hnědne a černá. Tato řasa je bohatá na uhličitan sodný, draselný a jód. Rovněž je v ní obsažen brom, potaš, manit, laminarin a hořčiny. Bublinatku můžeme s úspěchem používat při léčbě štítné žlázy, dále urychluje látkovou výměnu, proto je vhodná i při poruchách metabolismu, obezitě či špatné funkci žláz s vnitřní sekrecí.

Chaluhu můžeme běžně koupit v prodejnách zdravé výživy či v bylinkářstvích.

Prášek z bublinatky

  • Při cílené redukci doporučuji podávat tuto řasu 3× denně v množství na špičku kulatého nože a následně zapít 3 dl vlažné vody.

nebo

Kapičky z bublinatky

  • Potřebujeme: 1 lžíci bublinatky, 2 dl 60% lihu či kvalitní ovocné pálenky
  • Postup: Řasu zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vody (4–6 měsíců).

Chaluhu bublinatou obsahují i některé připravené směsi. Zakoupit můžete například Aromatica bylinný čaj redukce v nálevových sáčcích na podporu trávení a hubnutí, který mimo jiných bylin obsahuje bublinatku. Řasa je obsažena také v čaji Grešík Štíhlá linie devatero bylin. Byliny v čaji snižují chuť k jídlu a urychlují metabolismus.

2. Maté

Maté se připravuje z listů cesmíny paraguayské
Autor: Wikipedia.org / United States Botanic Garden, podle licence: CC BY-SA 3.0

Maté se připravuje z listů cesmíny paraguayské

Nápoj maté se připravuje z listů cesmíny paraguayské. Hlavní účinnou látkou je matein, alkaloid, který je chemicky velmi blízký kofeinu. Působí sice také velmi povzbudivě, není však návykový. Díky jeho spolupůsobení s ostatními obsaženými látkami se povzbuzující účinky maté mírně utlumují. Maté působí silně stimulačně a léčebně jej lze využít všude tam, kde je potřeba posílit a povzbudit činnost organismu. Mezi jeho další vyhledávanou vlastností je zahánění hladu, proto se doporučuje při redukčních dietách.

Příprava čaje maté

  • Potřebujeme: 1 čajovou lžičku maté, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Maté zalijeme vroucí vodou a vše necháme 4 minuty louhovat, poté scedíme. Čím déle se nechá nápoj louhovat, tím je účinnější, ale také hořký. Čaj popíjíme 3× denně po dobu 2–4 měsíců.

Kapičky z maté

  • Potřebujeme: 1 lžíci sypaného maté, 2 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
  • Postup: Maté zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Pravidelně každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby, dobře přefiltrujeme, nalijeme do sklenice a uložíme na temném místě. Tinkturu užíváme 3× denně 30 kapek (2–4 měsíce).

K redukčním dietám je doporučován například čaj pražené nebo Zelené maté dr. Popov, případně v ochucené variantě Zelené maté lemon dr. Popov. Maté obsahuje také redukční bylinný čaj Otylka, Leros Natur štíhlá linie ad.

3. Pu-erh

Pu-erh se prodává lisovaný nebo sypaný
Autor: Wikipedia.org / 静葉, podle licence: CC BY-SA 3.0

Pu-erh se prodává lisovaný nebo sypaný

Pu-erh je čaj příbuzný se zeleným a černým. Má řadu léčivých účinků na celý organismus, například pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Nápoj obsahuje vitaminy, stopové prvky, minerály i bílkoviny, pročišťuje tělo, proto se doporučuje při dietách, zmírňuje pocit hladu, vyčerpání, odbourává nadbytečný tuk a reguluje tak metabolismus.

Příprava čaje pu-erh

  • Potřebujeme: 1 lžíce sypaného čaje pu-erh, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Čaj zalijeme vroucí vodou a vše necháme 5–7 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj popíjíme 3× denně po dobu 2–4 měsíců.
  • Z této várky je možné udělat až 4 zálivy.

Kapičky z pu-erhu

  • Potřebujeme: 1 lžíci čaje pu- erh, 2 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
  • Postup: Čaj zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Pravidelně každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme na klidném místě. Tinkturu užíváme 3× denně 30 kapek (2–4 měsíce).

Pu-erh najdete v již zmíněné čajové směsi Leros Natur štíhlá linie, čistý sypaný pu-erh nabízí např. dr. Popov, na trhu jsou různé kombinace a příchutě.

4. Zelený čaj

Zelený čaj se pěstuje zejména v Japonsku
Autor: Wikipedia.org / たね, podle licence: CC BY-SA 3.0

Zelený čaj se pěstuje zejména v Japonsku

Zelený čaj výrazně snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků. Proto ho doporučuji jako doplněk redukčních kúr.

TIP: Chaluhu bublinatku, maté, pu-erh i zelený čaj můžeme společně kombinovat.

Silný zelený čaj detoxikuje organismus a pomáhá s redukcí

  • Potřebujeme: 1 lžíci zeleného čaje, 3 dl vody – 70 st. Celsia
  • Postup: Čaj zalijeme vodou a vše necháme louhovat. Jestliže necháme zelený čaj louhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působí na trávicí trakt, očistu organismu (třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla ven), zároveň výrazně snižuje chuť k jídlu. Čaj popíjíme 3× denně po dobu 2–4 měsíců.

Tinktura ze zeleného čaje

  • Potřebujeme: 2 lžičky kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl lihu či kvalitní pálenky
  • Postup: Čajové lístky zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, poté dobře přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody (po dobu 2–4 měsíců).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).