Hlavní navigace

6 hmyzích otázek a odpovědí

16. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Venku to bzučí, na kůži se objevují první letošní pupínky, a kdo byl v lese nebo na louce, mohl se setkat s klíštětem. Hmyzí sezona je v plném proudu. Nabízí se několik hmyzích otázek. Například proč létají komáři jen v noci, kdy je vosí bodnutí nejbolestivější nebo co dělají klíšťata v zimě?

1. Proč bolí, když mě bodne vosa?

Vosa bodá z důvodu obrany či útoku. „Má speciální žihadlo, na které je napojen jedový váček, který obsahuje směs látek působících jako toxiny.“ říká Kateřina Jůzová, entomoložka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Čím více se cítí ohroženy, tím bolestivější je pak vosí bodnutí. V jedovém sáčku je také obsažen feromon, kterým vosy svého nepřítele „označkují“, aby upozornily další vosy na nebezpečí a ty mohly nepřítele snáze zacílit.

Nezapomínejte, že zásady první pomoci po bodnutí hmyzem se liší u vosy a včely. Kůži po štípnutí hmyzem zklidní např. Phyteneo roztok, cena okolo 70 korun. Homeopatické léky např. Dapis gel, Ledum balustre 15 CH, Apis mellifica 9 CH.

2. Proč komáři létají hlavně večer?

Je to z toho důvodu, že jsou malí a horké letní teploty vysilují jejich malé tělo. Musí totiž umět dobře hospodařit s vodou, aby nevyschli. Přes den proto většinou odpočívají – ideálně někde v místě s vyšší vlhkostí, tudíž nejčastěji u rybníků či bazénů. Jejich aktivita proto začíná až se západem slunce.

3. Padají klíšťata ze stromů?

Odborná spolupráce:

Mgr. Kateřina Jůzová

Entomoložka

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

Tento velmi rozšířený mýtus není pravda. „Klíšťata se pohybují pouze nízko nad zemí, kde číhají na své hostitele – tedy na nás a zvěř. Na stromy nelezou,“ vyvrací zažitý mýtus entomoložka. Může se sice stát, že klíště nalezneme i na horní části těla, je to ale z toho důvodu, že si buď lehneme do trávy, případně nahoru klíště doleze po oděvu či pod ním. Určitě je tedy vhodné chránit před klíšťaty celé tělo účinným repelentem. Test ukázal, které fungují.

Prevenci v podobě repelentu, např. Diffusil, lze použít na vlasy a pokožku proti klíšťatům, komárům, ovádům a muchničkám. Po použití účinek přetrvává cca šest hodin nebo do umytí. Cena okolo 110 korun. Pro děti je určen Diffusil repelent Kids. Obsahuje výtažky aloe vera, která poskytuje přirozený chladivý a hydratační efekt, a D-Panthenol, který je znám pro své hojivé účinky. Cena okolo 100 korun. Nebo vyzkoušejte přírodní repelenty a první pomoc na štípance.

4. Je vaše klíště infikované?

Zabalte ho a pošlete na vyšetření do laboratoře. Posílá se pouze klíště (vyndejte jej za pomoci pinzety, kleští, háčku nebo speciální karty). Není tedy potřeba vzorek kůže, krev, nebo dokonce moč. Důležitý je „zadeček“, pokud vám tedy zůstala v ráně kusadla, můžete poslat bez nich. Je-li klíště přetržené, pošlete všechny kousky.

5. Proč mě komár vždycky najde?

Při hledání hostitele se komáři orientují především čichem. Mají k tomu uzpůsobený speciální orgán na tykadlech. Ten slouží k rozpoznávání různých pachů a také k detekci oxidu uhličitého, který vydechujeme, a díky tomu jsme pro něj poměrně snadným cílem.

6. Co dělají klíšťata v zimě?

Všechna stadia klíšťat (larvy, nymfy i dospělci) přes zimu přezimují. Mohou být nasátí či nenasátí, to nehraje žádnou roli. Většina tedy přežívá a k aktivnímu životu se vrací s prvními teplotami nad nulu. Jejich hlavní sezóna pak trvá od března do září.

Zdroj: TZ SC Johnson

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).