Hlavní navigace

5 příznaků, že trpíte oční vadou

7. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/Pavlofox
Více než polovina Čechů trpí nějakou oční vadou. Ne všichni o tom vědí, často totiž příznaky přisuzujeme úplně jiným příčinám. Přinášíme vám pět příznaků, které mohou signalizovat, že možná máte oční vadu.

1. Často vás bolí hlava

Je možné, že trpíte dalekozrakostí. „Zhoršení zraku zpočátku nemusíte vůbec zaznamenat, oči mají tendenci se přizpůsobovat. Na problém, který je třeba korigovat, ale může upozornit právě častá bolest hlavy,” vysvětluje Daniel Szarvas, kontaktolog VašeČočky.cz.

Bolesti hlavy mnohou mít samozřejmě řadu dalších příčin. Začnou ze stresu, od krční páteře nebo třeba po kávě, ovšem kávou se může také zklidnit. Lékárny jsou plné léků, které bolesti tlumí. Dejte si ovšem pozor, dlouhodobé nebo pravidelné užívání léků proti bolestem hlavy může bolesti naopak přivodit.

2. Nevydržíte se dodívat na film do konce

Pálí vás oči při sledování televize, práci u počítače nebo u čtení? Může jít o syndrom suchého oka z nedostatečného mrkání – ten lze poměrně jednoduše řešit očními kapkami nebo záměrným „promrkáváním”. Vyloučena ovšem není ani dioptrická vada.

Koukáte se na filmy z počítače? Myslete na to, že intenzita jasu monitoru by měla korespondovat s osvětlením okolního prostředí. Čím větší tma v místnosti, tím nižší by měl být jas monitoru.

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

Optometrista

Kontaktolog e-shopu VašeČočky.cz

3. Nedokážete se soustředit na psaný text

Jedním z důvodů, proč se nedokážete soustředit na obsah textu, může být skutečnost, že vaše oči musí vynaložit příliš vysoké úsilí na jeho přečtení. Příčin může být několik, jednou z nich jet astigmatismus, kdy jsou okraje malých objektů (písmenek) jakoby rozmazané a oko musí neustále zaostřovat.

4. Cítíte se unavení, i když hodně spíte

Možná nejde o celkovou únavu, ale pouze o únavu očí. „Pálení a únava očí vede k tomu, že lidé mají tendenci je zavírat a pak často usnou. Některým pacientům trvá i několik let, než pochopí, že není unavený celý organismus, ale jen jejich oči. Důvodem může být opět námaha způsobená nekorigovanou oční vadou nebo pouhý syndrom suchého oka,” vysvětluje Daniel Szarvas.

Únava může mít řadu nejrůznějších příčin, pokud přetrvává déle, vyhledejte lékaře. Pro začátek zkuste „nakrmit“ tělo hořčíkem. Pomohou i čaje, guarana nebo homeopatie.

5. Pociťujete závratě a poruchy rovnováhy

Pokud se vám často motá hlava, cítíte se dezorientovaní nebo máte závratě, zajděte si k očnímu lékaři na kontrolu dioptrií. Oči se s věkem mění a možná jsou vaše problémy způsobeny tím, že špatně korigujete svoji oční vadu. Nejčastěji se tyto stavy vyskytují při používání příliš silných dioptrií.

Pokud jste alespoň u jednoho bodu odpověděli ANO, rozhodně stojí za to zajít na preventivní prohlídku k očnímu lékaři. Včasná léčba je mnohdy jediným spolehlivým řešením očních problémů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).