Hlavní navigace

Názory k článku 6 věcí, kterými si kazíte oči a nevíte o tom

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2016 18:08

    Jenda (neregistrovaný)

    Můžete dodat odkaz na zdroj, ve kterém se píše, že špatnou barevnou teplotou se kazí oči?

    > TIP: nastavte si na mobilu upozornění a každou půlhodinku se běžte na 20 sekund zadívat z okna do dálky.

    Lze to simulovat brýlemi, které nastaví ohniskovou vzdálenost z nekonečna na metr a prizmatickou korekcí :-).

    > Bez odborného vyšetření si nikdy nemůžete být jisti, že korigujete ten pravý problém

    Často ani s odborným vyšetřením. Máte taky zkušenost, že když má váš lékař plno, tak narychlo něco změří autorefraktometrem, vypíše recept a další prosím?

  • 10. 9. 2016 18:11

    Jenda (neregistrovaný)

    Btw. to "agresivní světlo zářivek" má většinou barevnou teplotu jako denní. Nebo jste snad viděli zářivku s barevnou teplotou přes 6500K? Používá se 6500 nebo 4000. Problémem můžou být zuby ve spektru alias CRI.

  • 20. 9. 2016 9:25

    P2010 (neregistrovaný)

    Problem ktery se objevil u LCD displeju s LED podsvicenim a OLED displeju. Rizeni jasu takoveho displeje je technicky mozne jen pulsne (PWM), kde se podsviceni vlastne rychle zapina a vypina a tim se ridi jas.

    Toto lze realizovat na ruznych frekvencich. Lze rici, ze frekvence nad 1000 Hz jsou jiz zcela nepostrehnutelne. Bohuzel se cim dal tim vice objevuji displeje s nesmyslne nizkou frekvenci 200 Hz a mene, nekdy dokonce i jen 60 Hz. Takovy displej uz je vylozene zdravi nebezpecny, protoze muze vyvolavat bolesti hlavy a unavu oci, na coz si lide v praxi stezuji. Tento udaj se bezne nedozvite, musite sledovat kvalitni recenze, kde to u daneho vyrobku prakticky zmeri. Napriklad server www.notebookcheck.net ktery toto uvadi ve vsech recenzich.

    Cena a znacka pristroje v tomto nehraje roli. Napriklad nektere nejdrazsi notebooky, pracovni stanice za 100 tisic, maji ten problem take.

  • 20. 9. 2016 14:18

    randomofamber (neregistrovaný)

    "Rizeni jasu takoveho displeje je technicky mozne jen pulsne (PWM)"

    Výše uvedené tvrzení není pravdivé. Jsou monitory, které mají regulaci pomocí lineární úpravy stejnosměrného proudu a ne PWM či jinou frekvenční modulaci.
    Některé monitory mají však regulaci hybridní, kdy například do 25% (respektive do 50%) jasu používají úpravu proudu a pod 25% (respektive pod 50%) pak PWM, a to proto, že "velké" proudy se snadněji řídí a zároveň při "malém" jasu není PWM o malé frekvenci pozorovatelné (přesto i u hybridních řízení používají monitory PWM nad 200Hz, vím o monitoru, který používá 2kHz).

  • 21. 9. 2016 17:14

    P2010 (neregistrovaný)

    Výše uvedené tvrzení není pravdivé. Jsou monitory, které mají regulaci pomocí lineární úpravy stejnosměrného proudu a ne PWM či jinou frekvenční modulaci.

    To se tvrdí, ale není pro to žádný důkaz. Podle mne jde pouze o to, že ta frekvence už je tak vysoká, že není měřitelná sondou. Každopádně hrozných panelů s frekvencí nižší než 200 Hz v prakticky celém rozsahu regulace jasu (95% a méně) přibývá. Další problém s tím spojený je vysoký minimální jas, který je často opět šílených 100 cd/m2 i více u levných monitorů. Skutečné monitory mají jas i pod 20 cd/m2.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).