Hlavní navigace

Líbejte se bezpečně: jak si užít a nechytit HIV

12. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Můžeme se alespoň bezstarostně líbat a oddávat orálnímu sexu, aniž bychom se museli bát infekce? Jak moc spolehlivou ochranou při souloži je kondom? A co dráždění pohlavních orgánů rukou nebo anální sex? Minimalizujte riziko nákazy HIV při náhodném sexu. Přinášíme vám bezpečnostní desatero.

Citlivější než se zdá

Přestože virus HIV přežívá v těle člověka velmi dlouho a nelze ho v současné době z lidských buněk plně odstranit, mimo organismus hostitele je velmi zranitelný. Na vzduchu hyne během několika minut, ničí ho i běžné dezinfekční prostředky. Možnost nákazy ze zaschlé krve, spermatu nebo vaginálního sekretu je tak nepravděpodobná.

Firemní večírek, narozeninová party, diskotéka nebo hudební festival pod širým nebem. Příležitostí, kde navázat nový vztah, milenecký poměr nebo zažít jednorázový „úlet“, je celá řada.

Riziko infekce HIV číhá ve zdánlivě nevinných sexuálních praktikách a lze jej minimalizovat dodržením vhodných preventivních opatření. Jejich seznam nám pomohl připravit David Jilich z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí, AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.

Traduje se, že bezpečný sex je žádný sex. To však v reálném životě lze jen těžko praktikovat a málokdo se tímto pravidlem řídí. Přesto existují zásady, při jejichž dodržení může být i náhodný sex relativně bezpečný a riziko přenosu pohlavních chorob podstatně nižší, nikdy však nulové.

Odborná spolupráce: 

MUDr. David Jilich

Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, AIDS

centrum Nemocnice Na Bulovce

„Rizikový je každý pohlavní styk, i ten chráněný. Ale dodržováním některých zásad lze riziko infekce podstatně snížit. Většina sexuálně aktivních jedinců si myslí, že používání kondomu při vaginální a anální souloži je dostačující ochranou, stejně tak jako být věrný jednomu partnerovi,“ říká MUDr. David Jilich a dodává: „Zkušenosti z reálného života ale ukazují, že ani jedno není 100% ochranou. Kondom nabízí přibližně 97% bezpečnost, navíc hrozí jeho roztržení či sklouznutí. U vztahů zase rizikovou roli může hrát nevěra jednoho z partnerů. Testování proti pohlavním chorobám, především pak proti infekci HIV, která není snadno postřehnutelná, by tak měl v pravidelných intervalech absolvovat každý, kdo žije sexuálně aktivním životem.“

Podle průzkumu realizovaného letos v dubnu agenturou STEM/MARK pro společnost GSK se skutečně přibližně 4 z 10 zadaných Čechů dopouští nevěry vůči svému protějšku, přičemž pouze 1 z 10 následně absolvuje testování na pohlavní choroby v zájmu ochrany partnera či partnerky.

1. Poznejte maximum z partnerovy sexuální historie

Dříve než se pustíte do sexuálních radovánek, zkuste svou touhu na chvíli zkrotit a věnujte pečlivou pozornost získání maxima informací od objektu svého zájmu pomocí nenápadné konverzace. Z té by nemělo být patrné, oč vám jde, aby odpovědi protějšku byly autentické.

Užitečnými informacemi mohou být počet předchozích sexuálních partnerů, zmínky o případném promiskuitním chování či negativním vztahu k bezpečnosti při sexu.

Pokud se daný protějšek nevědomky přizná k časté nevěře, frekventovanému střídání sexuálních partnerů nebo třeba zápornému vztahu k používání kondomu, raději si dobrodružství nechte ujít.

2. Holení intimních partií: začněte co nejdříve

Než budete pokračovat vstříc novému sexuálnímu zážitku, zkontrolujte si, zda nemáte otevřené ranky v ústech nebo na genitáliích.

Pokud se na setkání daný den připravujete, proveďte holení intimních partií co nejdříve, aby se případné krvácející ranky do setkání stihly zahojit. Ideální je holení provést o den dříve. Právě rankami totiž HIV proniká do těla nejsnáze.

3. Líbejte se bezpečně

Pokud jde o jednotlivé aktivity související se samotným sexuálním stykem, je líbání zřejmě nejbezpečnější. Sliny samotné totiž neobsahují dostatek viru, aby mohlo touto cestou dojít k přenosu HIV.

Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že malá příměs krve ve slinách nemusí být okem patrná. Aby ale došlo k infekci druhé osoby, musela by drobná ranka, například krvácející aft nebo dáseň, být i v jejích ústech. Při podobných zdravotních problémech nebo po zubařském zákroku raději neriskujte, nejste-li si 100% jistí.

4. I u orálního sexu opatrně

Orální uspokojování partnera je stále relativně bezpečnou sexuální praktikou, což je dáno tím, že se ve slinách nachází nízké množství viru HIV. Obecně tedy platí, že pokud se v ústech nebo na genitálu nenachází drobná ranka či jiné porušení sliznice, je nákaza touto cestou méně pravděpodobná.

Poranění sliznice genitálií může vzniknout v důsledku jejich příliš intenzivního dráždění, případného kousnutí, ale také například holení. Pro přenos HIV platí, že ranky musí být čerstvé.

Pozor je třeba dát ale i na ranky v ústech, například po zubařském zákroku. Ženy by neměly zapomínat nejen na skutečnost, že největší množství HIV se vyskytuje ve spermatu, ale také na to, že jeho jisté množství je i v preejakulátu. Pokud si žena není jistá svou bezpečností, před drážděním penisu ústy na něj může nasadit kondom.

5. Dráždění vaginy prsty bez rizika? Ne tak úplně

Ač rovněž stále relativně bezpečná praktika, i dráždění vaginy prsty má svá možná úskalí. Infekce je možná např. tehdy, když bude mít osoba dráždící vaginu na rukou čerstvé krvácející ranky (například záděrky, řezné rány) a pokud bude zároveň infikovaná žena neléčená. To se může stát v primární fázi HIV infekce, kdy o ní nemocná osoba ještě neví, a tedy neužívá léky.

6. Kondom zůstává naprostým základem

Alfou a omegou sexuálního styku s novým partnerem by mělo být používání kondomu, jakkoli se jedná pro některé lidi o nepohodlnou záležitost. Použití kondomu zajistí, že se můžete bezpečným způsobem pustit do samotné soulože. Vždy je však třeba dbát na kvalitu prezervativu.

Nejspolehlivějším materiálem je latex. Všímat byste si měli i data expirace a nepoužívat kondom, kterému již vypršela. Při použití latexového prezervativu je vhodné vybírat lubrikanty, které jej nerozpouští, ideálně na vodové bázi. Naopak silikonové lubrikační gely kondom poškozují.

Vyznejte se v kondomech! Možná ani netušíte, jaké nejrozličnější tvary a další specifika mohou mít. Podívejte se. 

7. Přerušovaná soulož není ochranou před HIV

I preejakulační tekutina obsahuje částice viru HIV, které mohou infikovat zdravého člověka, obzvláště dostanou-li se do krevního oběhu skrze poškozenou sliznici (vaginální, anální, dutinu úst nebo třeba i pokožku rukou, pokud je na ní čerstvé krvácející zranění). Z tohoto hlediska se přerušovaná soulož za ochranu proti HIV považovat nedá.

8. Anální sex je riskantnější než vaginální

Rizikem u análního styku bývá snazší poranění rektální sliznice, která je náchylnější k drobným trhlinkám více než tkáň vaginy. Právě při análním sexu je lubrikační gel nutností, podobně jako kondom, protože dokáže snížit riziko vzniku trhlin v konečníku, a tím i přenosu infekce do krevního oběhu. Samotný však jako prevence nestačí a je nutné se chránit také pomocí prezervativu.

9. Požívejte alkohol s mírou

Často se stává, že po požití alkoholu padají zábrany a dochází k sexuálnímu styku mnohem snáze i mezi zcela neznámými osobami, například na teenagery oblíbených diskotékách. Právě konzumace alkoholu ale snižuje opatrnost a zároveň zvyšuje nebezpečí nedodržení některých z pravidel prevence.

Pokud tedy předpokládáte, že vás daný večer čeká sexuální dobrodružství, pijte alkohol s mírou, abyste měli situaci vždy pod kontrolou.

10. Po dvou měsících se nechte testovat

Velmi dobrou prevencí a pravidlem, které lze každému po náhodném pohlavním styku či započetí nového sexuálního vztahu doporučit, je absolvovat po dvou měsících testování na pohlavní choroby, především pak HIV. Tato lhůta je dána dlouhou inkubační dobou HIV, který je s jistotou zjistitelný až po uplynutí 6 až 8 týdnů.

Kam se jít nechat otestovat, je testování anonymní a jak spolehlivé jsou testy, které pořídíte na internetu? HIV test z laboratoře vs. domácí

Zdroj: TZ Společnost GSK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).