Hlavní navigace

Bodlák benedikt je málo známá a přitom výborná léčivka

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Janamandi, podle licence: CC BY-SA 3.0
Bodlák benedikt má slovo lékařský již ve svém názvu, jsou mu připisovány mnohé léčivé účinky. Benedikt lékařský prospívá trávení, posiluje organismus a hojí kůži. Můžete si ho natrhat v přírodě, v jiné formě na něj narazíme i v lékárně.

Benedikt lékařský (Cnicus benedictus), lidově čubet benedikt, je bodlák dorůstající do výšky ¾ metru. Kvete žlutavými květy. Této rostlině se daří na loukách, stráních, okrajích lesů.

Co z benediktu sbíráme

Léčivou částí je nať, kterou můžeme sbírat od konce května do poloviny září. Nať si můžeme usušit, zamrazit, naložit do lihu nebo vína.

TIP: Benediktovou nať si můžeme zakoupit v bylinkářstvích či obchodech se zdravou výživou. Podrobnější informace o možnostech nákupu benediktu najdete dále.

Léčivé účinky benediktu

Tento bodlák je zdrojem tříslovin, silicí, glykosidů, flavonoidů, slizů, taninu, pryskyřice, ale také hořčíku, draslíku, vápníku a vitamínů skupiny B.

Benedikt má příznivé působení na žlučník, játra, žaludek. Zlepšuje trávení, podporuje tvorbu a vylučování žluče, povzbuzuje chuť k jídlu, působí močopudně.

Dále se může pyšnit antivirovými, antibakteriálními a celkově dezinfekčními účinky. Rovněž vylepšuje vylučování kyseliny močové, celkově posiluje organismus, proto je vhodný na posílení imunity a při rekonvalescenci po nemocích.

Výborně se hodí do směsí na léčbu kožních nemocí (ekzémů, lupénky, při kožních alergiích a zánětech, při růži i bércových vředech).

Benediktové receptury

Benediktový čaj na podporu trávení a chuti k jídlu

  • Potřebujeme: 2 lžičky natě benediktu, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Benedikt přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po doušcích.

Bylinkové čaje na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, akné)

  • Potřebujeme: 1 lžíci benediktu, 1 lžíci kopřivy, 1 lžíci listů pampelišky, 1 lžíci pýru, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Léčivky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Denně si vaříme nový čaj. Tato pitná procedura by měla trvat 4 týdny a po ní doporučuji přejít na tuto:
  • Potřebujeme: 1 lžíci benediktu, 1 lžíci zeměžluče, 1 lžíci lékořice, půl lžičky kořene hořce žlutého, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Léčivky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Denně si vaříme nový čaj. Tato pitná kúra by měla trvat zase 4 týdny.

Kapičky na posílení žlučníku, jater i střev

  • Potřebujeme: 2 lžíce benediktu, 1 lžíci listů pampelišky, půl lžičky tlučeného semene fenyklu, půl lžičky tlučeného semene anýzu, 3 dl 60% lihu či destilátu
  • Postup: Bylinky a semínka smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 4 týdnů užíváme 3 x denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Benediktové víno na posílení organismu

  • Potřebujeme: 2 lžíce benediktu, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Bodlák zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Potom dobře přecedíme, nalijeme do sklenice, uschováme na chladném místě a užíváme (po dobu 4 týdnů) po štamprlce denně.

Bylinný likér na podporu látkové výměny

  • Potřebujeme: 2 lžíce benediktu, 2 lžíce pampeliškových listů, 2 lžíce kopřivy, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a užíváme (po dobu 4 týdnů) 3 x denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Benediktová koupel na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, akné, alergie, bércové vředy)

  • Potřebujeme: 3 hrsti benediktu, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Bylinku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát 20minutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 10 dní po sobě.

Bylinková koupel na kožní potíže

  • Potřebujeme: 1 benediktu, 1 hrst přesličky rolní, 1 hrst jitrocele, 1 lžíci, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát 20minutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 10 dní po sobě.

Benedikt v lékařství i lidovém léčitelství

Bodlák benedikt se používá nejen v lidovém léčitelství, ale i v lékařství (podobně jako známější bodlák ostropestřec, který je dobrý na játra a žlučník), samotný nebo jako součást čajů např. podporujících trávení a činnost zažívacího ústrojí. Nejčastěji se používá v nálevu jako čaj. Zakoupit se dá např. nať pod názvem Čubet benedikt nať, sto gramů vyjde přibližně na sedmdesát korun.

V prodeji je také např. výtažek z benediktu lékařského. Jde o doplněk stravy, který příznivě ovlivňuje zažívání a zlepšuje látkovou výměnu. Lahvička 100 ml stojí přibližně 75 Kč. K sehnání jsou i další doplňky stravy s benediktem ve směsi s dalšími bylinami.

Pozor, předávkování benediktem může vyvolat nevolnost, zvracení a podráždění ledvin. Nedoporučuje se při těžších ledvinových poruchách, plicních chorobách a během těhotenství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).