Hlavní navigace

Bolí vás klouby? Jezte lososa, kefír nebo pomeranče

26. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zejména s příchodem chladného počasí se zhoršují bolesti kloubů. Projevy onemocnění kloubů doporučují lékaři zmírňovat teplem a úpravou jídelníčku.

Bolesti kloubů se v chladnu zhoršují

Bolesti kloubů čas od času potrápí i úplně zdravé jedince, nejčastěji pak při snížené venkovní teplotě. Výzkum lékařského časopisu Pain odhalil, že u dvou třetin zkoumaných osob se bolest kloubů v zimě zhoršuje.

Odborná spolupráce:

MUDr. Pavel Hanzelka

konzultant společnosti LR Health & Beauty

S odůvodněním, proč tomu tak je, si ale neví rady ani vědci a lékaři. Prozatím totiž nebyla zjištěna konkrétní příčina stupňované bolesti kloubů v zimním období.

Existuje však několik teorií, které se experti snaží vědecky prokázat. Pro jednu z nich je důvodem úbytek slunečního světla, který je pro podzimní a zimní období typický. „Světlo působí příznivě na oběhový systém. V zimě proto může vlivem počasí docházet k špatné cirkulaci krve a tím pádem můžou klouby tuhnout a způsobovat bolest,” vysvětluje lékař Pavel Hanzelka, který působí jako odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty.

Dalším možným vysvětlením je snížená chuť hýbat se, která v zimním období u některých jedinců převládá. Každý kilogram váhy navíc totiž představuje pro klouby, obzvláště pro kolena, zvýšenou zátěž.

Co pravděpodobně může za bolesti kloubů?

  • nedostatek světla
  • málo pohybu
  • nadváha
  • chlad
  • nedostatek některých vitaminů
  • nedostatečný pitný režim

Co dělat proti bolestem kloubů?

Pohyb v teple

Ačkoliv doposud nebyla vědecky prokázána příčina zvýšené bolestivosti kloubů v zimních měsících, lékaři doporučují několik zásad, které pomáhají bolest tlumit. Ačkoliv je jednou z nich pravidelný pohyb, venkovní aktivity vyměňte za pohyb v teple.

Místo procházky proto zvolte bazén a místo lyžování využijte například trenažér ve fitness centru.

Při pobytu venku je důležité udržovat tělo v teple. Proto se přioblečte a vsaďte na kvalitní termoprádlo.

Pitný režim

Zásadní je také dostatečný pitný režim. Voda pomáhá udržovat chrupavky mezi klouby dobře promazané a snižuje jejich tření, které způsobuje bolest. Při pobytu venku je důležité udržovat tělo v teple.

Pravidelné masáže

Podle Žurnálu alternativní a komplementární medicíny (The Journal of Alternative and Complementary Medicine) pomáhá snižovat bolest kloubů i hodinová masáž jednou týdně v období alespoň dvou měsíců.

Potřebné vitaminy

Při bolesti kloubů je vhodné upravit také jídelníček. Doporučují se jídla bohatá na:

  • vápník
  • vitaminy C, D a K

Do jídelníčku proto zařaďte špenát, zelí nebo lososa. „Vhodná je i konzumace aloe very a potravinových doplňků, zejména s obsahem vitaminu D. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Pain Management totiž odhalila, že nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko vzniku osteoporózy,” radí Hanzelka.

Při bolesti kloubů doporučují odborníci zařadit do jídelníčku také pomeranče, které obsahují vysoký podíl vitaminu C. Při jejich přípravě však neodstraňujte bílou slupku, právě ta obsahuje spoustu důležitých vitaminů.

Mezi revmatická onemocnění a potíže kosterní soustavy řadíme například revmatoidní artritidu, osteoartritidu nebo osteoporózu.

Dle statistik Světové zdravotnické organizace musí nejméně 50 % pacientů s tímto onemocněním do 10 let od první diagnózy kvůli svému zdravotnímu stavu opustit zaměstnání.

Pro zmírnění bolestí kloubů pomáhá také konzumace extra panenského olivového oleje. Vědci z italské univerzity v Catánii prováděli pokusy na krysách a zjistili, že po osmi týdnech podávání olivového oleje se u krys prokázala vyšší míra lubricinu – proteinu, který pomáhá chránit chrupavky a klouby.

Další potravina, která pomáhá zmírňovat bolesti kloubů, je kefír. V rámci experimentu se účastníkům podávala bakterie, která je v kefíru obsažená – L. casei. Po dvou měsících podávání této bakterie zaznamenali účastníci sníženou bolest kloubů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).