Hlavní navigace

Černý kořen: z kostivalu se dělá mazání na namožené svaly, klouby i zlomeniny

Sdílet

 Autor: Flickr/graibeard, podle licence: CC BY-SA 2.0
Z kořene kostivalu si můžeme připravit či koupit velmi léčivé masti, oleje a mazání. Jelikož některé z alkaloidů, které kořen obsahuje, mají na organismus nepříznivé účinky (zejména na játra), neužívejte kořen kostivalu vnitřně!

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je bylina, které se daří na loukách, okrajích lesů, v příkopech, březích rybníků a řek.

Černý kořen – kostival lékařský


Autor: Wikipedia.org/Kate Jewell, podle licence: CC BY-SA 2.0

Kořen je bohatý na třísloviny, alantoin, alkaloidy intermedin a acetylintermedin, consolidin, metylpyronin, lykopsamin, slizy, škroby, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, cholin. 

K léčebným účelům používáme kořen. Kořen kostivalu si můžeme sami nasbírat (od června do října) či koupit v bylinkářstvích.

Z kořene kostivalu si můžeme připravit velmi léčivé masti, oleje a mazání, nebo je zakoupit již hotové v lékárně.

Jelikož některé z alkaloidů, které kořen obsahuje, mají na organismus nepříznivé účinky (zejména na játra), nedoporučuje se kořen kostivalu užívat vnitřně!

Léčivé účinky kořene kostivalu

Kořen této léčivky má výrazné hojivé a regenerující účinky.

Vynikajícím způsobem chrání sliznice.

Můžeme ho používat při kožních nemocích, popáleninách, poleptání, při křečových žilách, hemoroidech, kožních zánětech, nehojících se ranách, proleženinách.

Mimořádně dobře podporuje tvorbu kalusu (tkáně, která spojuje úlomky kostí po zlomenině a na jejímž základě se postupně vyvíjí nová kost) a napomáhá tak hojení zlomenin.

Kostivalové receptury

Obklad z kostivalu

na zmírnění kožních obtíží, záněty i bolesti kloubů

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhaného kořene kostivalu, lněnou utěrku
  • Postup: Kostival zabalíme do utěrky a přiložíme na bolavé místo. Vše necháme 10 minut působit. Tento postup opakujeme denně po dobu týdne.

Masážní kostivalové mazání

na bolavé klouby a svaly

  • Potřebujeme: 1 lžíci nastrouhaného kořene kostivalu, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Kořen zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Masážní kostivalový olej

na bolavé klouby, svaly k masážím, křečové žíly, hemoroidy, kožní obtíže

  • Potřebujeme: 1 lžíci nastrouhaného kořene kostivalu, 0,5 litru panenského olivového či sezamového oleje, 1 lžičku lihu
  • Postup: Olej zahřejeme a jak začne bublat, přidáme do něj kostival. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Masážní olej skladujeme v lednici, hotový vydrží i 60 dní. Můžeme si jej uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Kostivalová mast

na bolavé klouby a svaly

  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 2 lžíce nadrceného kořene kostivalu, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, přisypeme do něj kořen. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Kostivalová koupel

při bolavých kloubech

Celková nebo jen místní koupel z kořene této rostliny je výborným podpůrným prostředkem při léčbě revmatismu a dny.

  • Potřebujeme: 1 hrst nastrouhaného kořene kostivalu, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Kořen přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme k vodě do vany. Koupel by měla trvat 15 minut. Poté se už neoplachujeme. Koupel doporučuji provádět denně po dobu 15 dní.

Populární kostivalové masti a gely

Kostival je obsažen také v různých farmaceutických přípravcích, koupit můžete například již hotovou kostivalovou mast. HBF Mast kostivalová obsahuje výtažek z kořene kostivalu lékařského a stojí kolem sedmdesáti korun.

Často se vyskytuje v kombinací s kafrem, kdy je určena zejména k masáži ztuhlého pohybového aparátu, svalů, šlach i kloubů. Padesát mililitrů stojí zhruba kolem šedesáti až osmdesáti korun:

V lékárně dostanete také gely pro uvolnění svalstva a kloubů. Obsahují kostivalový extrakt, jenž svými účinky příznivě působí na podlitiny, zhmožděniny a výrony, napomáhá hojení zlomenin a vleklých poranění. V nabídce jsou i další léčiva s kostivalem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).