Hlavní navigace

Čím potlačit chuť na sladké?

7. 9. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/ponce_photography
Při redukci hmotnosti má každý jiné limity. Někdo se nemůže donutit k pohybu, jiného přepadají nezvladatelné chutě na sladké. Zvlášť večer. Jak se jim ubránit a čím nahradit sladkou „tečku“ po jídle?

Chutím na sladké je lepší předcházet

„Chutě na sladké způsobuje především nevyrovnaná, nepravidelná a nekvalitní strava. Rovněž také snaha vynechat sacharidy třeba ve formě příloh, které jsou energetickým palivem. Proto je tolik důležité stravovat se pestře, pravidelně, konzumovat ke svačinám sezonní ovoce, jako přílohy k hlavním jídlům volit bulgur, kuskus, celozrnné těstoviny nebo rýži basmati,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z NATURHOUSE.

Dodržujte následující pravidla:

  • Jezte pravidelně.
  • Volte kvalitní potraviny. K přílohám jezte například bulgur, kuskus, celozrnné těstoviny nebo rýži baseti.
  • Nezapomínejte na snídaně.
  • Dopřejte si mezi hlavními jídly svačinu, ideálně sezonní ovoce.
  • Důležitý je dobrý spánek: unavený organismus víc touží po energii.
  • A v neposlední řadě psychická pohoda: nezajídejte sladkým stres a smutek. 

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro Českou republiku a Slovensko

www.naturhouse-cz

Zkuste tělo obelstít

Tělo cukry potřebuje. To je fakt. Pokud chcete zhubnout, musíte mu je dodávat opatrně, vybírejte tedy ty „lepší“, a když už po sladkosti sáhnete, užijte si ji.

„Přírodní sladidla jsou skvělou alternativou k bílému cukru, často zejména díky jejich nízkému glykemickému indexu,“ doporučuje Věra Burešová.

Například nízkokalorická rostlina stévie je dokonce sladší než cukr. „Tato tropická rostlina je téměř nekalorická, má nulový glykemický index, chuťově je podobná cukru a má minerální látky a vitaminy. Ale i přírodní alternativy volte opatrně. Přírodní sladidla jsou stále jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou. Dobré je naučit se pít nápoje bez jakéhokoli přidaného sladidla. Když si do vody přidáte několik plátků citronu nebo několik lístečků máty, uděláte pro sebe to nejlepší,“ dodává výživová poradkyně. 

  • Tip: 13 možností, jak nahradit cukr
  • Při přípravě moučníků lze cukr nahradit například namočenými a rozmixovanými datlemi, javorovým sirupem nebo kvalitním nepasterizovaným medem.
  • Vyhněte se limonádám. Obyčejná voda s plátkem citronu nebo několika lístečky máty osvěží a nijak tělo nezatíží.
  • Pokud si nedokážete představit pít neslazenou kávu, cukr nahraďte stévií.

Chuť na sladké potlačuje chrom

V regálech lékáren narazíte například na přípravky s chromem, které slibují pokles chuti na sladké a vyrovnávání krevního cukru.

Tyto přípravky jsou k dostání nejčastěji ve formě tablet a obsahují buď čistý chrom, nebo kombinaci dalších vitaminů a minerálů.

Když nás honí mlsná…

Pokud vás přece jen přepadne nezvladatelná chuť na sladké, dopřejte si sezonní ovoce, oříšky (samozřejmě nesolené), jogurt, dietní zákusky. Nebo třeba sladší zeleninu (například mrkev, kedlubna nebo rajče). Nepomohlo to? Po kostičce poctivé hořké čokolády jistě neztloustnete. Když už po ní sáhnete, vychutnejte si ji.  

Sladkou tečku po jídle můžete nahradit netučným bílým jogurtem s přidáním vlákniny. Lněná vláknina (cena od 400 Kč/250 g) nebo Prebiotická vláknina Valosun (cena 200 Kč/250 g). Skvěle poslouží jogurt s lněným nebo chia semínkem. Případně s pokrájenými křížalami.

Pokud užíváte vlákninu, dejte si pozor na zácpu. Je třeba pořádně ji zapít. 

Sladký tip na závěr: Ovocný nápoj

Do sklenice s vodou přidejte nakrájené ovoce a několik snítek bylinek (například máty). „Po několika dnech si na přeslazenou chuť limonády ani nevzpomenete a po několika týdnech vám přestane naprosto chutnat,“ uzavírá Věra Burešová. Které bylinky provoní a ochutí vodu? Čerstvá máta, meduňka, šalvěj i další. Vyzkoušejte 10 receptů na osvěžující bylinkové vody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).