Hlavní navigace

Zázrak ze smetiště: co léčí obyčejný lopuch

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Lazaregagnidze, podle licence: CC BY-SA 3.0
Kořen lopuchu většího je nejléčivější částí tohoto plevele. Rostlině se daří na pustých místech, kolem cest a luk. Roste i na smetištích. Kořeny jsou přitom nejenom jedlé, ale dokonce velmi léčivé. Máme pro vás lopuchové receptury.

Lopuch větší (Arctium lappa) je dvouletá rostlina, dorůstající do výšky přes jeden metr, květní úbory na konci větví vytvářejí typické pichlavé kuličky. Kvete od července do začátku září. Daří se jí na pustých místech, loukách, okrajích lesů.

Co z lopuchu sbíráme

Léčivý je především kořen, zřídka se používají i listy. Kořen si můžeme sami nasbírat (červen–říjen) či zakoupit v bylinkářstvích.

Kořen můžeme usušit, zamrazit, naložit do alkoholu či oleje.


Autor: Wikipedia.org / Christian Fischer, podle licence: CC BY-SA 3.0

Lopuch větší

Léčivé účinky kořene lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí.

Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, prospívá celému močovému ústrojí, podporuje trávení a zažívání.

Jako prostředek při poruchách trávení nebo jako podpůrné léčivo při katarech žaludku a vředové chorobě lze koupit kořen lopuchu již zpracovaný v lékárně či bylinkářství.

Zevně ho můžeme používat jako vlasový aktivátor a přírodní prostředek na léčbu kožních nemocí a potíží.

Lopuchové receptury

Lopuchový prášek

  • Posiluje organismus a je výborný při rekonvalescenci.
  • Potřebujeme: 1 lžíci kořene lopuchu
  • Postup: Kořen rozemeleme na prášek. Ten uskladníme v dobře uzavíratelné sklenici a při potížích po dobu 4 týdnů užíváme 2× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme vlažnou vodou.

Čisticí lopuchový čaj

  • Potřebujeme: půl lžičky nadrceného kořene lopuchu, půl lžičky drceného kořene pampelišky, 1 lžíci kopřivy, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Přísady smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a popíjíme po douškách. Tento čaj popíjíme 3× denně po dobu 4 týdnů.

Kapičky na detoxikaci organismu

  • Potřebujeme: 1 lžíci kořene lopuchu, 1 lžíci kořene hořce, 1 lžíci kořene pampelišky, 3 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky
  • Postup: Kořeny smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 3× denně 25 kapek po dobu 4 týdnů.

Kosmetika s kořenem lopuchu

Vlastností lopuchového kořene využívá i kosmetický a farmaceutický průmysl, je součástí mnoha přípravků, například na vlasy a k péči o pokožku.

Vlasový aktivátor

  • Potřebujeme: 1 lžíci lopuchového kořene, 2 lžíce kopřivového kořene, 3 dl 60% lihu, 2 dl vody
  • Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si každý den, po dobu 3–4 měsíců masírujeme vlasovou pokožku.

Lopuchová mast

  • Je vhodná na ošetřování ekzémů, lupénky.
  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 2 lžíce nadrceného kořene lopuchu, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, přisypeme do něho kořen. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Lopuchovou mast můžeme koupit i hotovou v lékárně. Výrobce ji doporučuje k péči o dětské atopické ekzémy, lišeje a vysušenou pokožku. Mast se totiž vyznačuje velmi dobrou snášenlivostí na pleť, a proto je její užívání vhodné i pro malé děti (od 3 let).
Lopuchovou mast lze dále užívat i při péči o další kožní problémy, pokud vás trápí např. plísně, ekzémy nebo opruzeniny.

Pleťové tonikum z lopuchu

  • Potřebujeme: 1 lžíci kořene lopuchu, 2 dl 60% lihu, vodu
  • Postup: Kořen zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Toto tonikum nanášíme na očištěnou pokožku ráno a večer a necháme vpít, neoplachujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).