Hlavní navigace

Co pomáhá na kašel? Potlačit, nebo podpořit?

16. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kašel sám o sobě není nemoc, ale reflex, který nám pomáhá chránit dýchací cesty. Pokud ho má na svědomí nachlazení, většinou ho s podporou přípravků z lékárny zvládnete sami. Je suchý, dráždivý, nebo vykašláváte hlen? Z toho musí váš výběr vycházet. Pak už můžete v klidu řešit, jestli raději sirup nebo pastilky, a vybírat příchutě.

Příčinou kašle bývá vedle infekce (virového nebo bakteriálního napadení dýchacích cest) třeba i vdechnutí nějakého předmětu (tekutiny, jídla, hmyzu), kouř, prach nebo alergeny (pyly, plísně, roztoči).

Nejčastěji ale bojujeme s nachlazením.

Na počátku bývá kašel suchý, nepříjemně dráždí a dusí, vysiluje. Ten potřebuje tlumit a zklidnit.

Po několika dnech přechází ve vlhký, produktivní, který pomáhá odstranit hlen z dýchacích cest. Takový kašel podporujeme.

Kašel, nebo odkašlávání? Antitusika, nebo expektorancia?

Co si přejete: antitusika, nebo expektorancia? Takhle se vás asi lékárník nezeptá, ale určitě bude chtít vědět, jakého druhu váš kašel momentálně je.

  • Na utišení suchého kašle vám nabídne některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.
  • V opačném případě, tedy při odkašlávání, vám doporučí pomoc z řady expektorancií, která pomáhají s odstraněním hlenu a uvolňují různými způsoby dýchací cesty (vyvolávají zvýšenou tvorbu hlenu, ředí ho, podporují pohyb řasinek sliznice a tím ji čistí).
  • Pamatovat si tyhle dva odborné termíny samozřejmě není nutné, pro lepší orientaci se vám to ale možná vyplatí, je to praktické. Problémy s nachlazením a jeho příznaky řešíme co chvíli.

V jaké podobě?

V obou případech, pro zklidnění i vykašlávání, máte na výběr. Co vám vyhovuje?

Tablety

  • Seženete klasické, ale i s prodlouženým účinkem pro ty, kdo zapomínají na užívání a chtějí si zajistit potřebné dávkování dopředu na celý den.
  • V případě suchého kašle vám tuhle výhodu nabízejí například tablety Sinecod, u vlhkého kašle ACC Long, které seženete navíc v podobě šumivých tablet. Ty snadno rozpustíte ve sklenici vody a vypijete.

Sirupy

  • Mají velikou výhodou v praktické a pohodlné aplikaci. Nejenže se oproti tabletkám snadno polykají, mívají i velmi příjemnou chuť – a to ocení nejen děti.
  • Se zmírněním úporného dráždivého kašle pomůže například Robitussin, s odkašláváním Hedelix.
  • U bylinkových jednodruhových se vám bude hodit na zklidnění bazalka, při odkašlávání například jitrocelový nebo borovicový sirup, které ředí hlen, na znecitlivění pomáhá eukalyptus.
  • Pokud chcete širší záběr, sáhněte po sirupu, který kombinuje několik bylin, jejichž účinky se navzájem podporují. Stopkašel sirup Dr. Weiss obsahuje pět bylinných extraktů (jitrocel, mateřídoušku, bazalku, boswellii a eukalyptus), který ulevuje a zklidňuje a zároveň omezuje tvorbu hlenu. Nebrání ale vykašlávání, takže ho využijete i po přechodu na vlhký kašel.
  • Že je sirup z bylinek neznamená, že ho můžete užívat i v těhotenství nebo jako diabetik. Hlídejte si etikety, nejlepší je zeptat se lékárníka. Ale například Müllerův dětský sirup s jitrocelem a mateřídouškou s jistotou můžete užívat i v těhotenství a při kojení.

Kapky

  • Hodí se pro dospělé i děti, ne každému vyhovuje sladká chuť sirupu, zředěné kapky se víc „ztratí“.
  • Pro všechny (přesněji od 6 měsíců) pomáhá na dráždivý kašel například Ditustat, s odkašláváním Ambrosan kapky.

Pastilky na kašel

  • Jsou příjemnou variantou, nechávají se volně rozplynout v ústech.
  • Obsahují přírodní uklidňující extrakty a do několika minut vám uleví.
  • MedDex Vicks pastilky na suchý kašel s medem využijete proti dráždivému, neproduktivnímu kašli, na podporu vykašlávání například Solmucol.
  • Obzvlášť pastilky oceníte, když se přidá bolest v krku. Znecitlivují ho a mírní škrábání. Možností je nepřeberně, tady bude rozhodovat spíš váš subjektivní pocit, prostě to, co vám „chutná“.

Prášky pro přípravu horkých nápojů

  • Pomáhají nejen na kašel, ale zároveň s teplotou nebo bolestí hlavy
  • Ve variantě pro suchý kašel například Paralen Grip, na vlhký ACC Long.

Prsní balzámy

  • Využijete je hned na dva způsoby: jako zábal, kdy se vtírají do kůže prsou a zad, a k inhalování, když lžičku rozpustíte v horké vodě.
  • Pro dospělé je úlevou například Mucoplant Eukalyptový balzám, eukalyptus je skvělou léčivou rostlinou. U Bylinného prsního balzámu proti nachlazení pro děti je k eukalyptu přidán i měsíček lékařský nebo kafr.

Čaje

  • (a celkově dostatek tekutin) se při nachlazení budou hodit vždy.
  • Čaje proti kašli si můžete koupit jednodruhové nebo ve směsi.
  • Z jednodruhových pomáhá při suchém a dráždivém kašli například sléz, šalvěj, lípa nebo černý bez. Meduňkový čaj napomáhá rozpouštět hleny a zklidní.
  • Pokud nemáte svou oblíbenou bylinku, která vám zabírá, nechybujete se směsí proti kašli. Například v bylinkovém Herbex Čaji proti kašli je už namícháno desatero potřebných bylin zmírňujících podráždění dýchacích cest, utišujících kašel a podporujících vykašlávání.
  • Kdo máte raději ovocné, najdete je i v téhle variantě, například Čaj Ovocný zázvor s medem a citronem.

Co ještě pomáhá?

  • Aromaterapie
    je výborná na uvolnění dýchacích cest i jako prevence: v čase viróz si dejte koupel s éterickými oleji. Každý večer můžete sobě i dětem přidat do koupele silice podle nálady. V podstatě všechny zvyšují imunitu, takže tady není úplně nutné hledat tu vhodnou na sto procent.
  • Zvlhčovače vzduchu
    jsou asi jedinou větší investicí, ale vyplatí se, pokud se vám kašel často vrací. Zvlášť ten dráždivý se v suchém a teplém prostředí zhoršuje, takže jestli bydlíte například v paneláku, tahle investice se vám vrátí (případně si můžete pořídit jednoduchou variantu v podobě zásobníků vody na topení). Zvlhčovač využijete zejména v noci, kdy vás kašel probouzí.
  • Návštěva solné jeskyně
    je příjemná možnost, jak pročistit a regenerovat dýchací cesty.

Na suchý kašel jděte bez kodeinu

Když budete shánět zklidňující antitusika, ptejte se po takových, která neobsahují kodein. Ta umí tlumit centrum pro kašel, ale ne dechové centrum a při dlouhodobém užívání nevytvářejí závislost (to splňují například kapky Tussin, Levopront nebo již zmiňovaný Ditustat).

Vedlejším účinkem některých přípravků na suchý kašel může být ospalost, zeptejte se klidně při nákupu, jak je to s použitím.

Na vlhký, produktivní kašel platí i plyšáci do trouby

Pro děti jsou zábavnou terapií speciální plyšáci do mikrovlnky. Mají vyjímatelnou nahřívací vložku, po nahřátí uvolňují například levandulovou vůni a ještě prohřejí hrudník. Na plyšáka si budete muset vyčlenit přibližně 400 korun, ale investovat do zdravé hračky je radost. Výběr na webu je velký.

Výbornou podporou při vykašlávání je aromaterapie, využít můžete například eukalyptus, tymián, myrtu, santalové dřevo, borovici, cypřiš nebo levanduli.

Dají se přidat k olejovému zábalu na noc, do vody k inhalaci nebo do aromalampy.

Na nedobrané léky zapomeňte

Nejhorší je, když ve snaze za každou cenu zastavit nastupující chorobu vytáhnete, co je doma, nevhodné léky, nespotřebovaná antibiotika nebo prošlé přípravky. Druhým extrémem je příznaky podceňovat a nemoc se snažit jen tak přechodit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se oblasti zdraví a zdravotnictví, mj. jako redaktorka v časopisu Blesk Zdraví, dlouhodoletá šéfredaktorka populárně-naučného měsíčníku Moje zdraví, v nakl. Medical Tribune připravovala měsíčník Bez předpisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).