Hlavní navigace

Co potřebujete k vyndání klíštěte?

6. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Našli jste si klíště a říkáte si, co teď s ním? Nejprve je potřeba místo dezinfikovat, poté klíště opatrně vytáhněte a následně je potřeba kůži ošetřit. V lékárně si můžete zakoupit dezinfekci, speciální pinzety i přípravky k rychlému hojení. Případně celé sady.

Dezinfekce

Každé klíště je potenciální přenašeč infekcí. Proto je vždy potřeba místo nejprve vydezinfikovat. Dezinfekci můžete použít jakoukoli. Pokud nejste alergičtí na jód, jsou vhodné zejména přípravky s tímto prvkem. Například Betadine, Jodisol a další. Cenově již od 40 korun.

 

Přisáté klíště nezabíjejte, ale znehybněte

Dříve k vyndání klíštěte sloužilo mýdlo nebo olej. Potřením došlo k zadušení klíštěte a pak jste jej mohli pohodlně vytáhnout. Postupem času se ukázalo, že to není ideální řešení, protože dusící se klíště ze sebe vypouští infekci.

Na trhu jsou nyní k dostání emulze, které klíště nezadusí, ale pouze znehybní nebo zmrazí. Navíc působí antibakteriálně. Například:

  • IXOsafe v ceně od 140 korun
  • ATIX (prodává se pouze v sadě s pinzetou) v ceně od 220 korun

Po nanesení malého množství přípravku vyčkejte pět až deset minut a poté klíště opatrně vytáhněte.

Galerie: Pomůcky pro vyndání klíštěte. Jak správně postupovat při odstranění?

Pinzety, kleště, háčky nebo speciální karty

Všechny odstraňovače parazita pomohou klíště bezpečně vyviklat z kůže tak, aby do těla nevypustilo obsah střev a s ním i případnou infekci. Ceny se pohybují od 20 korun výš, záleží na výrobci.

Pinzety, kleště, háčky nebo speciální karty neslouží pouze k šetrnému vyndávání klíštěte. Jsou i určitou bariérou, která nás chrání před případnou infekční nákazou. Ať vyndáte klíště jakýmkoli způsobem, neměli byste se ho dotýkat holými prsty, zvlášť pokud máte nějaké oděrky. Vždy je lepší použít gumové rukavice.    

Hroty pinzety, kleští, karet i háčků před i po použití vydezinfikujte.

Sety na vyndání klíštěte

V lékárnách si můžete zakoupit i sety na vyndávání klíšťat. Obsahují jak přípravek ke znehybnění klíštěte nebo dezinfekci, tak jednu z možných pomůcek. Například:

  • ATIX sada s pinzetou: přípravek klíště zmrazí. Cena od 230 korun.
  • Depar s pinzetou: přípravek ránu dezinfikuje. Cena od 90 korun. 

Po vyndání klíštěte místo namažte některou hojivou emulzí, která uklidňuje pokožku po štípnutí hmyzem. Například Alpa gel (cena od 30 korun) nebo Kosmín (ceny od 60 korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).