Hlavní navigace

FOTOGALERIE: Maraton s roztroušenou sklerózou. Kdo cvičil?

7. 3. 2016

Sdílet

Rekordních 23 měst z celé republiky i zahraničí se letos zapojilo do Maratonu s roztroušenou sklerózou. V Praze akci podpořila řada známých osobností a sportovců. Podívejte se, kdo všechno zapojil svaly.

Maraton s roztroušenou sklerózou má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům prospívá. S celodenním cvičením začala v pátek 4. března Praha a postupně se k ní přidalo dalších 22 měst.

„Účastníci maratonu si zacvičili buď v kruhovém tréninku, nebo skupinových lekcích typu pilates a jóga, nechyběly ani cviky pro pacienty na vozíku. Imobilní lidé si mohli zacvičit z domova,“ doplnila fyzioterapeutka Lucie Suchá. Při tomto netradičním maratonu není cílem podat vrcholový výkon, ale motivovat nejen pacienty k tomu, aby se naučili pravidelně hýbat. „Navíc nám MaRS pomůže vybrat peníze na aktivity, které zdravotní pojišťovny nehradí,“ dodala Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizoval.

V Praze akci podpořila řada známých osobností a sportovců, přišel například muž roku 2015 Jakub Kraus, basketbalista Pavel Miloš, Štěpánka Hilgertová, české reprezentantky a vítězky Euroligy v basketbalu žen z USK Praha s Ilonou Burgrovou nebo tým hráčů a hráček amerického fotbalu Prague Black Panthers a Black Cats.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy.

Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portálu www.rskompas.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).