Hlavní navigace

Hormonální jóga pomáhá ženám i diabetikům

Sdílet

 Autor: Archív Jany Černotové
Certifikovaných lektorů hormonální jógy pro ženy není mnoho. V oblasti hormonální jógy pro diabetiky a muže ještě méně, tam je Jana Černotová v Česku průkopnicí. Absolvovala kurz u samotné zakladatelky tohoto cvičení, doktorky filozofie a psychologie, Brazilky Dinah Rodrigues. V rozhovoru objasňuje, jak hormonální jóga na organismus působí.

Existují různé druhy jógy. Čím je specifická právě jóga hormonální, jak se liší od ostatních? 

Je tak trochu jiná. Hned na první pohled překvapí svojí dynamikou. Paradoxně, přestože se cvičí v tempu a svižně, nabízí dostatek prostoru pro koncentraci a ukotvení mysli pro vnitřní prožívání.

Hormonální jóga

Podstatou je cvičení vybraných jógových pozic, které jsou propojeny se speciálním dýcháním, tibetskou technikou cirkulace energie; vše doplněno o relaxační a antistresové cvičení.

Po mém prvním absolvování hormonální jógy jsem hned věděla, že je to přesně to, co hledám. Během třicetiminutové sestavy se můžete plně soustředit na sebe a prožívání. Cvičení je rychlé, energetizující, dynamické, antistresové. A přesně zacíleno na ženský hormonální systém. Okamžitě jsem cítila, jak se ozvaly moje vaječníky, a tuto zpětnou vazbu mám dnes i od svých klientek, které mnohdy z důvodů obtíží tento pocit delší dobu neznají. Všechno, co dělám, zkouším na sobě, potřebuji mít osobní zkušenost, prožitek – a právě ten mne přesvědčil o intenzitě působení. Osobně jsem hledala něco pro sebe, abych působila preventivně, a též pro klientky svého centra, které můj zájem o studium tak trochu iniciovaly. Žádaly si terapii, která využívá techniky jógy k řešení gynekologických obtíží. Hormonální jóga mně nadchla. Také tím, jak je ucelená a jaké techniky využívá.

A v čem je jiná hormonální jóga pro ženy a hormonální jóga pro diabetiky?

Technikami, které hormonální terapie pro ženy, muže a pro diabetiky využívají, jsou tyto koncepty podobné. Sestavy se liší cviky, jejich provedením, přesto však najdeme i některé cviky stejné. Mějme ale na paměti, že tělesné pozice jsou vybrány a řazeny tak, aby co nejlépe stimulovaly žlázy s vnitřní sekrecí, o jejichž aktivaci nám v tom kterém případě jde, tudíž sestavy nemohou být totožné.

Hormonální jógu založila Dinah Rodrigues. Vy jste u ní studovala. Můžete toto studium blíže popsat?

Školení jsme absolvovala u Dinah ve Vídni a v Aix en Provence. Výuka byla víceúrovňová a určena pro učitele jógy se stanovenou praxí. Student musí prokázat nejen teoretické znalosti z oblasti jógy, anatomie, fyziologie, ale především praxi – tj. učitelský test. Dinah je přísná lektorka, která si potrpí na detaily provedení a důsledně přezkouší vaše lektorské dovednosti. Pokud není přesvědčena o vašem projevu, rozloučí se, druhá šance za rok.

Setkání s ní pro mě bylo nesmírně obohacující, celoživotně se s manželem józe věnují. Uvážíme-li, že jí bude devadesát let, bylo to setkání s neobyčejně dynamickou, pohodovou dámou, z níž sršela ženskost i optimismus. Při našem posledním setkání v květnu 2015 mně nadchla, přímo okouzlila množstvím plánů do budoucna, co všechno by ještě chtěla dělat na poli hormonální jógové terapie. Ten vnitřní drive, nápady – něco, s čím se nesetkávám ani u lidí o půl století mladších. Živý důkaz toho, že hormonální jóga revitalizuje, omlazuje a nabíjí energií.

Hormonální jóga

může ženám pomoci s těmito potížemi:

  • nepravidelností menstruačního cyklu, PMS (premenstruační syndrom), bolestivou menstruací, chybějící menstruací, ale i silným krvácením,
  • neplodností, PCO (syndrom polycystických vaječníků), problémy s ovulací, cystami, malými myomy
  • předčasným přechodem
  • symptomy menopauzy, jako jsou návaly, noční pocení, opakující se vaginální infekce, inkontinence, snížené libido, nespavost, změny nálad, bolesti kloubů, syndrom karpálního tunelu apod.

Cvičení dále:

  • zlepšuje kvalitu vlasů, pleti a nehtů, metabolismus – prevence přibírání na váze
  • pozitivně ovlivňuje náladu, emoční stavy, je prevencí bolestí hlavy, migrén,
  • pomáhá při snížené funkci štítné žlázy, zlepšuje hladinu cholesterolu

Odkdy naplno provozujete hormonální jógovou terapii?

Hormonální jógové terapii se naplno věnuji čtvrtým rokem, jógové centrum zaměřené na ženy a děti ve svém rodném městě vedu sedmým rokem, józe se věnuji odmalička. První setkání proběhlo, když mi byly necelé čtyři roky, ještě jsem nechodila do školky. Tatínek jógu praktikoval a snažil se mě k ní přivést. Semínko bylo zaseto, ale ta správná chvíle, kdy jsem józe propadla, přišla až později. V dospívání. Jóga mi svým přesahem fyzického těla nabídla vše, po čem má duše a zvídavá mysl prahly.

Solnička

Jóga nabízí jednoduché techniky, jak zvládat stres. Většina technik pracuje zejména s dechem a soustředěním, které harmonizují neurovegetativní systém. Zde je jedno z antistresových cvičení, které pomůže zastavit neustálé víření myšlenek v hlavě.

Solnička představuje příjemné, zklidňující a jednoduché cvičení, které účinně rozpouští negativní emoce. Zlepšuje náladu, odstraňuje obavy, starosti a nejistotu, pročišťuje. Cvičit můžeme v sedu s rovnými zády anebo ve stoje, podle toho, co vám vyhovuje.

Pokrčte levou paži, dlaň obrácenou vzhůru umístěte přímo pod sluneční pleteň (tj. solar plexus), nedotýkejte se této oblasti. Pokrčte pravou paži a mějte ruku v následující mudře: rozevřete dlaň, pokrčte všechny čtyři prsty, ale nedotýkejte se dlaně, palec směřuje vzhůru. Dýchejte zhluboka a pohybujte pravým předloktím jako byste pravým palcem sypali sůl na levou dlaň. Opakujte alespoň po dobu deseti dechových cyklů.

Jak přesně hormonální jóga působí na ženský organismus a s čím konkrétně tedy může pomoci? 

Vede k harmonizaci hormonálního systému. Na první pohled je cvičení dynamické, čímž zajistíme masáž vnitřních orgánů a žláz, které chceme aktivovat. Neoddělitelnou složkou cvičení je i práce s energií.

Cvičení prokazatelně zvyšuje hladinu estrogenu a hladiny hormonů uvádí do rovnováhy. A právě z nízké hladiny estrogenu plyne většina ženských obtíží – nepravidelnosti cyklu, obtíže s početím, symptomy přechodu atd. Shrneme-li to, estrogeny působí na mozek, srdce, cévy, vlasy, pokožku, prsa, dělohu, vaginu, močovody a kosti.

Jakým způsobem pomáhá hormonální jóga diabetikům? 

Mechanismus je jednoduchý: cvičením pozic stimulujeme orgány – slinivku a játra, k nimž energetickými technikami (cirkulace energie) přivádíme životní energii a dochází k jejich regeneraci. Slinivka začíná lépe pracovat a produkuje více inzulinu, tudíž je výsledná hladina krevního cukru nižší a dlouhodobě stabilní. A pokud to zní jako pohádka nebo je to příliš jednoduché, tak přesně tak to je, jen pro toho, kdo je tomu otevřený a důvěřuje samoléčivým schopnostem těla. Pokud ulpíváme v matérii a spoléháme pouze na dávkování a naměřené hodnoty, tak pak to není pro nás. Hormonální jógová terapie je podpůrná přírodní terapie, není to léčba. Ale pomáhá dlouhodobě stabilizovat hladinu krevního cukru, lidem odkázaným na inzulín např. změnit dávkování, snížit jednotky.

Pochopitelně, hormonální jóga nenahrazuje léčbu, ale pomáhá onemocnění lépe zvládat a nabízí možnost, jak mít svůj metabolismus pod kontrolou.

Komu zejména doporučujete hormonální jógu pro diabetiky?

Doporučila bych cvičení lidem, kteří mají v rodině genetickou zátěž, a tudíž predispozice. Především tehdy, žijí-li pod vlivem stresu, jelikož ten se řadí mezi významné spouštěče onemocnění. Působíme-li preventivně a omezíme-li vliv spouštěčů, pak k rozvoji onemocnění nemusí vůbec dojít, přestože genetický sklon máme.

V případě diabetu 2. typu ke spouštěčům patří obezita, sedavý životní styl, nesprávné stravovací návyky, věk, stres nebo emoční šok apod. Cvičení doporučuji lidem, u nichž již došlo k rozvoji onemocnění, ale i lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu, s vyšším krevním tlakem a tukem ukládajícím se převážně okolo pasu – zjednodušeně řečeno popisujeme symptomy metabolického syndromu.

Někteří lidé trpí inzulínovou rezistencí – je narušena glukózová tolerance. Tělo vytváří inzulín, ale neumí jej správně využít. Nemusí vést k diabetu, ale zvyšuje pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu a kardiovaskulárních chorob. Proto bych jako prevenci cvičení rovněž doporučila.

Pak máme skupinu lidí ve stavu prediabetu s hladinami glukózy v krvi na lačno 5,5–6,9 mmol/l. Pokud je odhalen na začátku, pak je možné jej kontrolovat dietou a tělesným pohybem. Cvičením hormonální jógy jej můžeme kontrolovat, zlepšit či odstranit.

Dále cvičení zlepšuje anebo předchází pozdním komplikacím diabetu: zhoršené vidění, cévní obtíže, diabetická noha, pohybové problémy, zhoršení oběhového systému, citlivost nohou, hojení vředů apod.

Proběhl nějaký výzkum o účinnosti hormonální jógy pro ženy a vlivu na diabetes?

Ano, vědecké a případové studie proběhly, z nich plynou též praktická doporučení pro cvičení. S některými výsledky a prezentací se můžete seznámit, jsou součástí publikace Hormonální jógová terapie a Hormonální jógová terapie 2.

Jana Černotová

Józe se věnuje celoživotně. Vystudovala školu jógy Karakal, hormonální jógovou terapii pro ženy (nejen) v menopauze, diabetiky a muže u Dinah Rodrigues ve Vídni. Organizuje kurzy hormonální jógy v různých městech ČR. Pracuje se ženami každého věku, ve svém rodném městě Frýdku-Místku vede centrum jógy pro těhotné a po porodu.

www.hormonalni-diabetes-joga.cz

Cítím však potřebu dodat, že tu největší studii musí provést každý sám, neboť každý jsme unikát, jsme jedineční a své tělo a mysl známe nejlépe. Nebo bychom se o to měli snažit, chceme-li žít v harmonii, naučit se naslouchat signálům těla i duše. A k tomu nám jógová terapie může být průvodkyní.

O účincích všech zmiňovaných terapií jsem přesvědčena, jednak osobní zkušeností a zkušeností těch, kteří se odhodlali a pravidelně praktikují. Jejich zpětná vazba je pro mne inspirací do dalších dnů.

Jak často doporučujete jógu cvičit? A jak to probíhá? Zájemci absolvují lekci a pak už mohou cvičit sami doma, nebo naopak pořádáte pravidelné lekce, kam docházejí cvičit?

Doporučení zní třicet minut cvičení 3–4× týdně. Terapeutické účinky jsou velmi silné. Techniky vyžadují znalou instruktáž a odborné vedení. Proto si vybírejte pouze lektorku certifikovanou Dinah Rodrigues. Oceníte i praktické zkušenosti plynoucí z dlouhodobé práce se ženami.

Během víkendového kurzu jste schopni naučit se sestavu, kterou pak můžete praktikovat doma, což je cíl, pravidelná domácí praxe. Jedná se o ucelenou a do detailu propracovanou sestavu, kterou je potřeba cvičit v celku, v daném pořadí. Na kurzu ženy obdrží podrobně zpracované materiály, které jsou dostatečně instruktážní pro domácí praxi. Určitě nedoporučuji samostudium z jakýchkoliv zdrojů. Jako inspirace, motivace, doplnění jsou publikace samozřejmě vhodné.

Začít můžeme kdykoliv, cvičení není omezeno věkem, je vhodné i pro ženy například deset let po menopauze. Pochopitelně podle aktuálního stavu či omezení umíme cviky zadaptovat tak, aby byly dobře proveditelné při zachování terapeutických účinků, nebo je nahradit jinými, poradíme, co a jak dělat. Každopádně nejsou nutné předchozí zkušenosti s jógou nebo speciální fyzické předpoklady. Je to terapeutická jóga, a tak se předpokládá, že cvičit chtějí právě lidé s určitými obtížemi.

Se svými klientkami i absolventkami jsem v kontaktu. Mohou se mnou konzultovat aktuální potřeby nebo nalézt podporu, aby vytrvaly či obnovily pravidelnost cvičení. Pravidelně, s určitým časovým odstupem, organizuji opakovací lekce v délce 180 minut. Zde máme prostor zopakovat, vyladit nejasnosti, prohloubit znalosti a sdílet vzájemné zkušenosti. Pro mne je to neobyčejně inspirativní setkání.

Jedna z případových studií z publikace Dinah Rodrigues:

Jméno: N.K.N.

Počáteční stav:

  • Věk: 49 let
  • Pre-menopauza
  • Hladina estrogenu: 17 pg/ml
  • Symptomy: nepravidelná menstruace, někdy velmi vzácná, občas silné krvácení s krevními sraženinami, nízké sebevědomí

1. měsíc:

  • Zahájení cvičení 25× za měsíc

16. měsíc:

  • Cvičí hormonální jógu 25× za měsíc
  • Hladina estrogenu se zvýšila za 17 pg/ml na 367 pg/ml
  • Žádné symptomy
  • Dobrá nálada
  • Normální menstruace
  • Zvýšení vitality
  • Vysoké sebevědomí
  • Celková duševní a tělesná pohoda

Komentář: Dotyčná žena začala cvičit s velmi nízkou hladinou hormonů, během šestnácti měsíců se její hladina estrogenu zvýšila na 367 pg/ml – to znamená o 2058 % – a vymizely všechny její symptomy. Dosáhla hormonální hladiny, která je charakteristická pro ženu o 15 let mladší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).