Hlavní navigace

Hrbatá prsa aneb mýty a fakta o implantátech

24. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / piepie, podle licence: Public domain
O „silikonech“ čili prsních implantátech koluje řada nesmyslných smyšlenek; některé na pohled kuriózní výroky se naopak zakládají na pravdě. Plastický chirurg komentuje 9 nejčastějších tvrzení. Co se říká o implantátech a co z toho je pravda?

Co se říká o implantátech

  1. Silikon prosakuje.
  2. Často praskají a v letadlech obzvlášť.
  3. Maminky s nimi nemohou kojit nebo nemají mléko.
  4. Prso s implantátem je na dotek studenější.
  5. Implantát se musí pravidelně vyměňovat.
  6. Prsa s implantáty budou už navždy pevná a dokonalá.
  7. Implantát tvoří na dotek a někdy i na pohled v prsu „hrby“.
  8. Implantát lze pod kůží nahmatat.
  9. Prso v místě implantátu není na dotek citlivé.

A co z toho je pravda?

1. Silikon prosakuje

Před několika lety byl u některých implantátů skutečně zaznamenán mikroskopický prosak silikonu. V podstatě to znamenalo, že silikonový gel, tvořící výplň implantátu, skutečně prostupoval v průběhu dlouhé doby v mikroskopických „kapičkách“ přes silikonovou membránu, tvořící pouzdro implantátu. Nepředstavujte si však, že silikon z implantátu vytekl, vždy se jednalo o množství skutečně mikroskopické a v praxi téměř neprokazatelné. Technický vývoj však již velmi pokročil i v této oblasti, a tak v současné době skoro všichni výrobci udávají, že jejich implantáty prakticky vůbec neprosakují.

2. Často praskají a v letadlech obzvlášť

Vážně nevím, kdo vymyslel ten nesmysl, že implantáty v letadlech praskají nebo dokonce „pískají“. Je to opravdu úplná hloupost, ani velké změny tlaku s implantáty neudělají vůbec nic. Co se samovolného prasknutí implantátu týče, je fakt, že čas od času se s prasklým implantátem setkáme – přece jen je to jenom technický výrobek, který může mít nějakou skrytou vadu. Je to ale opravdu velmi neobvyklé a někteří výrobci již v současné době dávají na své implantáty doživotní záruku. Jsou si prostě jisti, že jejich implantáty nepraskají.

3. Maminky s nimi nemohou kojit nebo nemají mléko

Při zvětšování prsů je implantát vždy uložen pod mléčnou žlázu a ve valné většině případů její činnost vůbec neovlivní. Samozřejmě, že schopnost kojit je zcela individuální a je u každé ženy jiná, ale mám za léta své praxe mnoho pacientek, které s implantáty úspěšně a bez problémů kojily svá miminka dlouhou dobu – třeba i rok.

4. Prso s implantátem je na dotek studenější

Možná, že tenhle mýtus vznikl při používání implantátů plněných fyziologickým roztokem – tedy slanou vodou. Voda je jistě dobrý vodič tepla, a tak mohla být taková prsa více ochlazována z vnějšího prostředí. U silikonových implantátů jsem se s tím nikdy nesetkal a „vodní“ implantáty se už u nás léta nepoužívají.

5. Implantát se musí pravidelně vyměňovat

„Dáma, dnes osmdesátiletá, si kdysi, v sedmdesátých letech, nechala z estetických důvodů zvětšit poprsí. A tento implantát vydržel dodnes, více než čtyři desetiletí!“ popisuje zkušenost Zuzana Špůrková, primářka patologicko-anatomického oddělení v článku Moderní patologie slouží jen živým pacientům.

Určitě se implantáty nemusí vyměňovat pravidelně. Dokonce jsem přesvědčen, že kvalitní a dobře vhojené implantáty se nemusí vyměňovat vůbec. Znám celou řadu pacientek, které své implantáty nosí bez jakýchkoliv problémů už desetiletí a o výměně vůbec nepřemýšlejí. Samozřejmě, že někdy je nutné k výměně implantátů přistoupit, ale rozhodně to není pravidlem.

6. Prsa s implantáty budou už navždy pevná a dokonalá

To by byla krása, kdyby prsa s implantáty byla stále pevná a dokonalá! Jenže v životě lidském není nic navždy a v medicíně zvlášť. I nádherná prsa s implantáty podléhají změnám času a stárnou společně se svojí nositelkou. Fakt je, že většinou pomaleji, než prsa bez silikonu, ale gravitaci neošálíte, a tak pokles a tím i určitá změna tvaru je v průběhu let nevyhnutelný.

7. Implantát tvoří na dotek a někdy i na pohled v prsu „hrby“

To není mýtus, to je pravda. Samozřejmě, že ne vždy, ale skutečně se může stát a stává se, že je implantát pod kůží hmatný a že je hmatné i nějaké přeložení či vráska na implantátu. Velmi záleží na kvalitě kůže, podkoží a prsní tkáně. Je-li nad implantátem velmi tenká, může být třeba nějaká nerovnost na implantátu i přes pokožku viditelná. Vždy velmi záleží na výběru správného typu implantátu a na jeho umístění, abychom tuto možnost omezili na minimum.

8. Implantát lze pod kůží nahmatat

Většinou ano. Vyšetřujeme-li prsa, je implantát v převážné většině případů hmatný a plastický chirurg by ho měl nahmatat vždycky. Většina mužů ale nejsou plastičtí chirurgové. Dobře zahojené implantáty působí i pohmatově zcela jako přirozená prsa a jejich odhalení hmatem je často pro laika dosti obtížné. Znám mnoho žen s implantáty, o kterých jejich partner neví, že implantáty mají.

9. Prso v místě implantátu není na dotek citlivé

Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by bylo celé prso necitlivé. Jistě, že se – ale většinou na přechodnou dobu po operaci – mohou objevit místa se sníženou citlivostí, někdy se ale naopak zejména na prsních dvorcích setkáváme s citlivostí zvýšenou. Téměř vždy se ale v průběhu doby tyto změny citlivosti srovnají.

Přečtěte si: Operace prsou na vlastní oči – upozornění: ve fotogalerii jsou snímky z operace, zvažte, jestli je opravdu chcete vidět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Svatopluk Svoboda, vedoucí plastický chirurg 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie (svatopluksvoboda.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).