Hlavní navigace

Hyperhidróza: jak se zbavit nadměrného pocení?

18. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zápach a mokré kruhy na tričku. Běžné deodoranty nezabírají. Někdo se potí na čele, jiný nejvíc v tříslech, nebo má mokrá záda. Nepomáhá ani pomalá chůze. Nadměrné pocení dokáže léto znepříjemnit.

Pocení je důležitým termoregulačním mechanismem těla. Díky potním žlázám na kůži jsme schopni udržovat tělesnou teplotu ve správných mezích i při tělesné aktivitě nebo v horkém počasí. Nejvíce potních žláz je na čele, v podpaží, v okolí prsních bradavek a v okolí genitálu, dále na dlaních a ploskách nohou. Právě to jsou místa, kde se nejvíc potíme.

Příčin nadměrného pocení je mnoho. Může to být hormonální nerovnováha nebo změny během cyklu, dále užívání některých léků, stres a psychické problémy. Často se objevuje při obezitě, zvýšené funkci štítné žlázy a při infekčním onemocnění. Někdo sklony k nadměrnému pocení jednoduše zdědí.

Čím potlačit nadměrné pocení?

Nadměrné pocení můžete omezit i režimovým opatřením:

  • Zvýšení pitného režimu.
  • Pravidelné sportování, ideálně v přírodě.
  • Zařazení více ovoce a zeleniny do jídelníčku. Naopak omezení sladkostí.
  • Vyzkoušejte šalvějový čaj.

Pokud běžné deodoranty nezabírají

Jestliže se potíte i přes používání běžných antiperspirantů (toto jsou nejprodávanější prostředky proti pocení), vyzkoušejte účinnější přípravky. Například Driclor (cena od 170 korun) a Excipial Deo forte (cena od 150 korun).

Oba zmíněné přípravky spolehlivě účinkují celý den a omezují i tělesný pach, který způsobují bakterie rozkládající pot. Lze je použít na všechna místa zvýšeného pocení. Vzhledem k tomu, že neobsahují žádnou vůni, jsou vhodné jak pro muže, tak i pro ženy (včetně těhotných a kojících).

Prvních sedm až deset dní se aplikují na suchou pokožku jednou denně, a to večer před spaním. Jakmile se pocení sníží, můžete použití přípravku snížit na dvakrát až třikrát týdně. Později i méně často. 

Metoda proti pocení: iontoforéza

Iontoforéza neboli „elektrická koupel“ je léčebná metoda založená na pronikání velmi malého množství elektrického proudu do tkání postižených pocením. Elektrický proud způsobí blokaci funkce potních žláz.

Iontoforéza ANTIPE: Plně digitální přístroj pro domácí použití určený k léčbě nadměrného pocení, zejména plosek rukou, nohou nebo podpaží.
Autor: Pharmabiotech.cz

Iontoforéza ANTIPE: Plně digitální přístroj pro domácí použití určený k léčbě nadměrného pocení, zejména plosek rukou, nohou nebo podpaží

Pacient na čtvrt až půl hodiny ponoří končetiny do vody, do které je elektrodami zaveden slabý elektrický proud ze speciálního přístroje na klasické baterie. V případě podpaží a dalších částí těla jsou k aplikaci určeny speciální elektrody.

Během deseti dnů byste měli absolvovat čtyři až pět kúr pro co nejlepší účinek. Potom je vhodné pokračovat v udržovací fázi v intervalu jednou za týden, později až jednou za měsíc. 

Ceny se liší od jednotlivých kožních ambulancí nebo dermatologických center. Obvykle od 100 do 200 korun za jednu aplikaci.

Případně si můžete přístroj zakoupit. Zde se ceny rovněž liší. Například za přístroj ANTIPE zaplatíte okolo sedmi tisíc korun.

Injekční aplikace botulotoxinu

Při nadměrném pocení se tenkou jehlou aplikuje do kůže na postižených místech látka botulotoxin. Také tato metoda je velmi účinná.

Pocení obvykle ustupuje do dvou až pěti dnů od aplikace. Účinek je individuální, obvykle přetrvává od čtyř měsíců do jednoho roku. 

Cena se liší podle jednotlivých pracovišť (například to mohou být kožní ambulance a laserová centra). Nejčastěji od šesti do patnácti tisíc za ošetření jednotlivých částí těla (např. podpaží, dlaně, chodidla).

Chirurgická léčba

Posledním řešením je chirurgický zákrok. Většinou jej doporučí až v případě, kdy selžou konzervativní metody.

K chirurgickým možnostem patří odstranění potní žlázy vyříznutím podkožní tkáně podpaží. Tato metoda může způsobit trvalé následky, jako je vtažení jizvy a omezení hybnosti ramene.

Další chirurgickou metodou je přerušení nervových provazců hrudního sympatiku (hrudní sympatektomie), kdy jsou přerušena sympatická nervová vlákna zásobující potní žlázy dlaní a podpaží.

Nežádoucím účinkem chirurgické léčby je nejčastěji možnost vzniku kompenzační hyperhidrózy na jiném místě těla. Dále Hornerův syndrom, který vzniká poraněním sympatických nervů tváře, pneumotorax, přetrvávající bolestivost nebo pneumonie.  

„V případě, že konzervativní léčba hyperhidrózy selže a ošetřující lékař indikuje operační řešení k odstranění zdravotního problému, pak léčba je hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ říká tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Kdy kvůli pocení navštívit lékaře

Pokud vás trápí nadměrné pocení, měli byste navštívit kožního nebo praktického lékaře. Jak již bylo řečeno, příčin může být mnoho a hyperhidróza může souviset s vážným onemocněním.

Kromě komplexnějšího vyšetření (včetně odběrů krve) vám lékař navrhne vhodnou terapii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).