Hlavní navigace

Imunita: proti dětským virózám vitamíny i doplňky stravy

22. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Imunita dětí, především ve školkovém věku, dostává od podzimu do jara „zabrat“. Jak ji posílit, aby směle čelila všem útočícím infekcím?

Zdravý životní styl, otužování, vitamíny, doplňky stravy – možností je více, ale nemocnost dítěte je normální jev, se kterým se jako rodiče musíme smířit. Osmkrát do roka stonají běžně děti do tří let a šestkrát pak mezi třetím a pátým rokem.

Více k tématu: Kolik dětských nemocí je „normálních“?

Jak jim především s nadcházející zimou, plnou viróz, můžeme pomoci, aby se organismus nemocem postavil čelem nebo je překonal za pár dní s běžně dostupnými léky a bez nutnosti antibiotik?

Vitamíny

Pokud má dítě pestrou stravu, jí ovoce a zeleninu a nevyhýbá se žádné složce potravy, není důvod mít podezření, že by trpělo nedostatkem vitaminů.

  • Přes zimu a v předjaří můžete dětem podávat pravidelnou denní dávku vitamínu C, který v boji s nemocemi pomáhá. V létě jej organismus běžně získává z ovoce a zeleniny, v zimě s tím může být problém.
  • 100 mg vitamínu C denně můžete poskytnout dětem jako prevenci, v době počátku nemoci je možné dávku zvýšit – vitamín C je rozpustný ve vodě a co tělo nespotřebuje, bez problému vyloučí.
  • U častěji nemocných dětí zvažte podávání vitamínu D, ten se běžně tvoří v kůži vlivem denního světla a slunečního svitu – což v zimě chybí.
  • V případě vitamínu D ale jeho užívání konzultujte s pediatrem, který pomůže s dávkováním.

Doplňky stravy

Jednotlivým skupinám doplňků stravy pro podporu imunity se budeme věnovat v následujících dnech podrobněji. Zde je základní dělení:

Doplňky stravy pro podporu imunity

  • glukany
    výtažky z hub, které pomáhají s prevencí před onemocněním
  • aloe
    už tisíce let používaný gel ze středu listů známé rostliny, známý je i pro své zkrášlovací účinky
  • colostrum
    obsahuje protilátky účinné proti bakteriím, virům a plísním
  • laktobacily
    ničí viry, plísně a kvasinky ve střevě, kde je zároveň nejvíce imunitních buněk
  • bakteriální lyzáty
    (při vyšší nemocnosti) – preparáty určené k nespecifické podpoře obranyschopnosti organismu

Režimová opatření

Učte děti mýt si pečlivě ruce mýdlem.

Otužujte je a oblékejte s rozumem.

Dopřejte jim rozumnou fyzickou zátěž ve formě rekreačního sportu.

Nenechte je pobývat v zakouřeném prostředí – pasivní kouření má obrovský negativní dopad, významně poškozuje sliznici horních i dolních dýchacích cest a vyvolává změny, které sliznici brání fungovat jako bariéra proti infekcím.

Pomocníci z přírody

  • Rakytník – jedna čerstvá bobule tohoto plodu pokryje denní potřebu vitamínu C.
  • „Céčkem“ jsou „nabité“ i šípky, černý rybíz, zelí, kiwi nebo papriky; nebojte se ovoce a zeleniny z mrazničky – mražením dochází jen k minimálním ztrátám vitamínů.
  • Česnek – je přírodní antibiotikum, pomáhá třeba s léčením bolestí v krku.
  • Jitrocel, řebříček, kopřiva nebo šalvěj – odhleňují, mají mírné protizánětlivé účinky – u bylinek ale dejte pozor na možné alergické reakce, vhodné je zkoušet je až po třetím roce věku.

Jak podpořit imunitu životním stylem?  

Skladba jídelníčku a jeho pravidelnost – zeptejte se i ve školce, jak a co dítě jí, především první měsíce docházky jsou malé děti ve stresu, když si zvykají na nové prostředí, a jídlo ve školce zanedbávají.

Čerstvý vzduch a příroda – buďte s dětmi hodně na vzduchu v přírodě – a to i v dešti nebo plískanici (samozřejmě vhodně oblečeni) – čerstvý vzduch je pro zdraví naprosto nutný.

Spánek – stejnou měrou jako o pohyb se starejte o dostatečný spánek dítěte.

Nepřetápějte a větrejte – zdravý vzduch v domácím prostředí blahodárně působí na dýchací cesty, jejichž onemocnění jsou v dětském věku nejčastější.

Odborná spolupráce

MUDr. Jaromír Paukert

dětský alergolog a imunolog

Oblastní nemocnice Kolín

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).