Hlavní navigace

Jak si udržet zdravou vaginu

23. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Najdou se ženy, které jsou náchylné na různé vaginální záněty, mykózy a jiné obtíže, které přispívají nejenom k nepříjemným pocitům, ale také znesnadňují sex. Existuje však celá řada návyků, jež mohou pochvě vyloženě prospívat a tím její citlivé prostředí činit odolnějším před nájezdem bakterií, kvasinek a častých ženských nepříjemností.

Bavlnu pokožka i vagina milují

Krajkové či kalhotky z umělých vláken se doporučuje vyměnit za ty bavlněné, protože dokonale odvádí vlhkost, jsou prodyšné a nedávají kvasinkám v rámci přemnožení žádnou šanci.

Ne cukru a mouce

Nadbytek jednoduchých cukrů ve stravě vede k přemnožení kvasinek a tím následně k výtokům, pocitům svědění a pálení. Doporučuje se omezit rafinované cukry, bílou mouku, mléčné výrobky, sýry s plísní, uzeniny, polotovary, barevné limonády a také sladidla. Naopak mezi vítané potraviny patří celozrnné pečivo, zelenina, z ovoce to kyselejší, libové maso, ryby, pohanka a probiotické výrobky samozřejmě bez nadbytku cukru, barviv a éček.

Laktobacily po sexu

Po milostných aktivitách se ženám trpícím na časté vaginální záněty a výtoky doporučuje, aby si po sexu zavedly do pochvy čípek či tabletu s obsahem laktobacilů, které pomohou delikátnímu poševnímu prostředí navrátit správné hodnoty pH a tím minimalizovat vznik nežádoucích gynekologických potíží.

Tip: Laktobacily je vhodné užívat také, když podstupujete léčbu antibiotiky. Obdobně funguje také bílý jogurt s živými kulturami, do kterého lze namočit tampon a ten poté následně zavést do pochvy.

TIP serveru Vitalia.cz: Probiotické tampóny jsou účinnější než jogurt v pochvě

Prevence je základ

Pravidelné preventivní prohlídky u ženského lékaře by měly být pro každou ženu něčím jako nutností v rámci zdravého životního stylu a péče o zdraví. Jedině tímto způsobem lze předcházet onemocněním, nebo je v případě potřeby začít co nejrychleji léčit. Ne vždy je pro ženu návštěva gynekologie něčím příjemným, z tohoto důvodu doporučujeme nalézt důvěryhodného lékaře.

Kondom, lubrikant, dezinfekční gel

U nahodilých známostí je kondom nutností a v tomto případě, aby nebyl jemný povrch kondomu žádným způsobem narušen, je nutné používat lubrikanty na bázi vody. Existují ještě ty s olejovým složením, u těch by ale mohlo dojít k porušení prezervativu a tím k nechtěnému těhotenství nebo k nakažení pohlavní chorobou.

V současné době nejsou erotické pomůcky ničím novým. Proto dbejte zvýšené pozornosti také v rámci jejich údržby. Po aktu je řádně očistěte a aplikujte na ně dezinfekční gel.

Kegelovy cviky jako prevence proti nástupu inkontinence

Zaktivování svalů pánevního dna má nejenom vliv na kvalitně prožitý sex, ale také odvrací časté problémy s nechtěným únikem moči, který se může nenávratně podepsat na duševní pohodě ženy. Příznivé výsledky v této sféře mají taky Venušiny kuličky, ty si žena může zavést do pochvy například při úklidu, nebo před cvičením.

Galerie: 3 metody na posílení pánevního dna

Hormonální jógová terapie

Jak již ze samotného názvu vyplývá, tak tato jógová sestava a s ní na sebe navazující ásany povzbuzují hormonální činnost. Správné hodnoty ženských hormonů jsou klíčové pro vitalitu, duševní pohodu ženy a také v rámci menstruačního cyklu. Hormonální jóga si poradí s neplodností, se zákeřnou menopauzou, se syndromem polycystických vaječníků, s nepravidelností cyklu a celkově s hormonálními výkyvy.

Lékárnička pro vaginální obtíže

Bělavý výtok, svědění a pálení jsou příznaky, kterými se projevuje vaginální mykóza. Pomoci mohou také produkty z lékárny ve variantách jako je:

  • Krém k zevnímu užití (Jenamazol, Canesten GYN, Clotrimazol). Nutností je také přeléčení sexuálního partnera.
  • Vaginální globule, čípky, tablety (Gyno-pevaryl, Candibene).
  • Pro léčbu kvasinkové infekce se doporučuje tzv. kombinovaná léčba, tedy použití krému a vaginální tablety.
  • Roztoky k poševním výplachům (například Rosalgin). Snižuje množství výtoku a ulevuje od nepříjemné bolesti.

 Přípravky pro udržení ideální poševní flóry

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).