Hlavní navigace

Jak vrátit vlasům i nehtům vitalitu? S našimi tipy to zvládnete levou zadní

14. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Po chladných měsících brzy skočíme rovnýma nohama do vyhřátých a sluncem nabitých dní. Abyste mohli na slunci zazářit pěstěnými vlasy, nelámavými nehty a zdravě vypadající pletí, zkuste do vašich všedních dní zakomponovat tyto (dobro)zvyky.

Vyvážená strava a pestrý jídelníček

Možná se to může zdát banální, ale racionální stravování, které s sebou přináší vyváženou skladbu živin, má opravdu blahodárný vliv, a to nejenom na naše zdraví, ale i pěstěný a mladistvý vzhled. Pokud budete jídlo z fast foodu zapíjet litry limonád a jako dezert si poručíte čokoládovou tyčinku plnou ztuženého tuku, brzy vám takové stravování vynese nejenom nárůst na váze a zdravotní těžkosti, ale rovněž vaše pleť i vlasy budou mít matný vzhled bez života. (Pokud vám vlasy padají víc než dřív, může být na vině nejen špatná životospráva, ale také onemocnění. Zjistěte příčinu a zahajte léčbu.)

Pokud nemáte tušení, co zdravého sníst, tady pro vás máme inspiraci.

Naservírujte si lososa s krustou čedaru, oblohou ze zeleniny a zakousněte k němu celozrnné pečivo. Považuje se sice za tučnou rybu, ale v tomto směru je obsažený tuk s přítomností omega 3–mastných kyselin prospěšný. Skvělý je také pstruh na mandlích nebo makrela na bylinkách. Nebojte se také konzumovat luštěniny, vejce, listovou zeleninu a ořechy (v tomto případě ale ty bez polevy).

Hydratace: bez ní to nejde

Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný pitný režim. Jsou to totiž právě tekutiny, které usnadňují transport živin do celého organismu. Ani opačný extrém, kdy vypijete přebytek vody, však není tím správným. V takovém případě přetížíte ledviny, které musí přijaté tekutiny zpracovat (podívejte se, jak ledviny posílit).

Ideálním ukazatelem, zda opravdu pijete dostatečně, je barva moči a také četnost použití toalety. Pokud zpozorujete tmavý odstín, pijte více. V tomto případě může pomoci také aplikace Hydro Coach, kterou si můžete stáhnout zdarma z obchodu Google Play. Jak vlasům, pleti i nehtům, tak organismu kompletně připravíte skvělé podmínky pro to, aby se těšily skvělé kondici. Pokud neumíte odolat kávě, nalijte si k ní skleničku vody. Káva, i když skvěle chutná, má odvodňující účinky.

Vitamíny, potravinové doplňky a moc přírody

Základem jsou vitamíny řady B a C. Céčko nejenom navyšuje imunitu před nájezdy možného onemocnění, ale také vede k tvorbě kolagenu. (Jak ho doplnit? Vitamín C – různé podoby, stejný účinek)

Vlasům i nehtům prospívá lecitin. Je znám pro svou hydrataci, výživu a také schopnost uzdravit poškozené kadeře. Navíc vám za něj poděkuje i vaše pleť, zvlášť pokud vás trápí lupénka nebo ekzémy.

Divy umí také zinek, který mimo jiné dokonale odráží oxidativní stres, jež se umí nevratně podepsat na zdraví každého z nás. Dejte šanci také biotinu, pupalkovému oleji a doplňte železo.

TIP: Pokud chcete jednou tabletkou podpořit vlasy, nehty i pleť, vyzkoušejte tabletku Viaderm Complete od Walmarku. Cestou k nelámavým nehtům, zdravým vlasům a mladistvé pokožce přestavuje kolagen. Oblíbený pro své účinky je například Kolagen Forte.

Máte-li mastné vlasy, vyzkoušejte odvar z listu kopřivy, podbělu, rozmarýnu nebo heřmánku. Šalvěj si poradí s lupy, máta tlumí svědění pokožky hlavy, kořen lopuchu podporuje růst a petržel násobí kvalitu vlasů.

Pokud se vaše nehty lámou a třepí, pomůže přeslička rolní. S měsíčkem vyzrajete na regeneraci a jejich vitalitu celkově posílí lněný olej nebo zlatobýl.

Tipy, které oceníte v praxi

  • Před nákupem si vždy řádně přečtěte etikety šamponu, kondicionéru a jiných vlasových přípravků. Vyhněte se sulfátům, parabenům, silikonu a parafínu.
  • Pořiďte si kvalitní kartáč. Například ten s kančími štětinami, které krásně kloužou po vlasech, aniž by je poškodily.
  • Před fénováním, žehlením či použití kulmy kadeře přestříkejte ochranným sprejem.
  • Mastí se vám vlasy? Vyzkoušejte jemné dětské šampony. Ty jsou k pokožce hlavy přátelské a tolik ji nevysušují, čímž se opět aktivuje tvorba mazu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).