Hlavní navigace

Jak zvládat onemocnění horních cest dýchacích u nejmenších?

30. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Malé děti onemocní dle statistik až 12× ročně. Diagnóza většinou zní akutní zánět horních cest dýchacích nebo akutní bronchitida. Léčbu můžete zvládnout i bez zbytečné chemie.

Jsou to zánětlivá onemocnění, která jsou sezónní a velmi snadno přenosná. Jsou totiž až z 90 % způsobena viry. Jejich nejčastějšími původci jsou viry influenzy, parainfluenzy, skupina rhinovirů, ale také například Herpes simplex a další.

Diagnóza zpravidla nečiní potíže, nemoc se vyvíjí rychle a má typické příznaky:

  • Kašel, škrábání v krku, teploty, rýma, ucpaný nos, bolesti svalů, bolesti v hrudní oblasti.

Toto všechno dospělého pacienta pouze obtěžuje, ale pro malé děti jsou to závažné problémy a u nejmenších je ohrožena i výživa. Děti jsou díky celkovému diskomfortu neklidné a často pláčou. Nemohou se ani pořádně najíst a nemohou ani klidně spát, dvě základní potřeby jsou narušeny. Zvládnout nemoc je tak náročné nejen pro naše nejmenší, ale také pro maminky.

Léčba bývá zaměřena na zmírnění příznaků

Léčba akutní bronchitidy a zánětů horních cest dýchacích je zpravidla symptomatická –  to znamená, že je zaměřená na zmírnění nepříjemných průvodních příznaků. Jak již bylo řečeno, z 90 % je způsobena viry a na ty neúčinkují antibiotika (Test CRP spolehlivě pozná, jestli skutečně potřebujete antibiotika. Jaký a za kolik?).

Lékař tedy v mnoha případech neordinuje ihned ATB a to je v pořádku. Je zbytečné malé děti zatěžovat antibiotickou léčbou, když není nutná. Jak si tedy s nemocí poradit?

Zkuste přírodní léčbu – fytofarmaka

Na zmírnění symptomů viróz existuje celá řada léků, a to jak syntetických, tak přírodních. Přírodní léky se nazývají fytofarmaka – jsou rostlinného původu a často jsou velice šetrné právě pro malé pacienty.

To, že jsou získávány z léčivých rostlin, jim nikterak neubírá na účinnosti. Vždyť celá moderní farmakologie staví na zkušenostech a znalostech účinných látek z přírodních zdrojů.

Ve skupině fytofarmak najdete nejen léky na rýmu, na kašel a ucpané dutiny, ale i takové, které pomohou vašemu malému pacientovi lépe zvládnout virové onemocnění dýchacích cest.

Například:

  • Phyteneo Otic Solution: změkčuje a rozpouští ušní maz v zevním zvukovodu, odstraňuje vodu ze zevního zvukovodu po koupeli, sprše, plavání a potápění. Cena okolo 132 korun.
  • Krtečkův sirup Jitrocelový se šípkem BIO: usnadňuje vykašlávání a rozpouští hlen, podporuje funkce střevního traktu a mikrobiální rovnováhu. Vhodný pro děti od jednoho roku. Cena do 70 korun.
  • STODAL Sirup: Šetrný přírodní sirup, účinný na všechny typy kašle, neobsahuje umělá sladidla a je možné jej kombinovat s jinými léky. Vhodný pro děti od dvou let. Cena okolo 129 korun.
  • OSCILLOCOCCINUM: Homeopatický lék. Dávkování: preventivně 1× týdně, při potížích zhruba 3× týdně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).