Hlavní navigace

Klíšťata jsou stále v lesích

22. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / 120na80.cz
Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky hlásí pro nadcházející dny stupeň tři, tedy mírnou aktivitu. Co to ale znamená?

Aktuální předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky poskytuje Odbor klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu a je vydávána ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Toto riziko je vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v předpovídané situaci chovat při návštěvě míst s předpokládaným výskytem klíšťat.

Předpověď aktivity klíšťat na tento týden

Co s přisátým klíštětem?

Přisáté klíště je potřeba co nejdříve odstranit. Můžete použít pinzety, kleště, háčky nebo speciální karty. V lékárnách jsou k dostání i speciální přípravky, které přisáté klíště znehybní a vy jej tak bez problémů odstraníte. 

Pokud se chcete přesvědčit, zda není vaše klíště infikované, můžete jej zaslat otestovat do laboratoře.

Stupně 1 a 2 = malé riziko 

Doporučení: Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 3 a 4 = mírné riziko 

Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 5 a 6 = středně velké riziko 

Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 7 a 8 = velké riziko 

Doporučení: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat. 

Stupně 9 a 10 = nejvyšší riziko

Doporučení: Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).