Hlavní navigace

Kontaktní čočky: 5 největších chyb, které děláte

22. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kontaktní čočky dnes válcují tradiční brýle, v mnoha ohledech nabízejí velké výhody. Oční optici ale vědí, že si často užívání kontaktních čoček sami komplikujeme. Začíná to už tím, že nevíme, jak čočky vybrat, a končí hrubými chybami v zacházení.

Kontaktní čočky jsou naším bezpečným pomocníkem, pokud ale dodržujeme základní pravidla jejich nošení. „Majitelé čoček to dobře vědí, přesto občas zhřeší,“ říká Daniel Szarvas, optometrista z VašeČočky.cz. Připravil pro vás ty nejčastější prohřešky:

Chyba č. 1: špatná volba čoček

První chybu – a poměrně zásadní – můžete udělat už ve chvíli, kdy ještě ani žádné čočky nevlastníte. A to tehdy, když si je kupujete bez porady s odborníkem. Před prvním nošením čoček je nutné zajít si k oftalmologovi nebo optometristovi na odborné vyšetření a aplikaci čoček. Odborník přesně určí, které čočky vám vyhovují.
„Lidé občas objednají čočky bez vyšetření a pak jsou zklamaní, že jim nesedí. Nehledě na to, že si je třeba ani neumějí nasadit, což by je odborník taky naučil,” vysvětluje Daniel Szarvas. Zanedbávat byste neměli ani kontrolní vyšetření, protože oči se mění a původně ideální čočky už po nějaké době nemusí vyhovovat.

Odborník vám také pomůže sladit dohromady čočky a brýle, pokud nosíte oboje.

Přečtěte si: Je dobré střídat kontaktní čočky a brýle?

Chyba č. 2: nošení čoček delší dobu, než je jejich životnost

Častý hřích uživatelů kontaktních čoček. Stává se vám často, že čočky používáte delší dobu, než uvádí výrobce? Pozor na to. Jakmile totiž jednou vyndáte čočky z balení, stárnou. A to i tehdy, když je necháte v roztoku. Mějte na paměti, že s každým dnem navíc se na čočce tvoří více usazenin a zvyšuje se tak riziko, že si do oka zanesete infekci. Překračování doby trvanlivosti může způsobit nepříjemná onemocnění.

Čočky se vyrábějí v různých variantách doby nošení, např. jednodenní, čtrnáctidenní, měsíční atd. Tuto dobu byste měli respektovat a nepřekračovat ji.

Více: Brýle, nebo čočky? Oboje, ale vždy začněte u odborníka

Chyba č. 3: špatná hygiena při manipulaci s čočkami

S čočkami i roztokem je potřeba zacházet tak, aby bakterie a další nečistoty neměly příležitost je kontaminovat. Proto je potřeba před jakoukoli manipulací s čočkami v první řadě důkladně umýt ruce mýdlem a osušit.

Pouzdro s roztokem nenechávejte otevřené příliš dlouho, i ve vzduchu se pohybuje spousta částeček, které by jeho funkci mohly znehodnotit. Také ho nikdy nevytírejte kapesníčkem, vždy jej nechte jen volně vyschnout dnem vzhůru. I v pouzdru ovšem zůstávají bakterie, proto je potřeba ho často měnit.

A pozor: Velkým nepřítelem kontaktních čoček je voda

Chyba č. 4: špatné zacházení s roztokem

Doléváte si roztok místo toho, abyste zbytek vylili a použili úplně nový? To je chyba, které se podle odhadu odborníka dopouští více než polovina uživatelů kontaktních čoček. Čočky do roztoku ukládáme, protože je sterilní. „Pokud ale roztok nevyměňujeme a jen doléváme nový do starého, o sterilitě už se dá mluvit jen těžko,“ říká Daniel Szarvas
Další chybou je, pokud do pouzdra nenaléváte dostatek roztoku. I když roztok není úplně levná záležitost, čočka by v něm vždy měla být ponořena, aby nedošlo k jejímu osychání. Oschlá čočka pak v oku dře a může například poškrábat rohovku. Hlídejte také dobu expirace roztoku a rozhodně ji nepřekračujte.

Víte, že i na kontaktní čočky může přispět zdravotní pojišťovna?

Chyba č. 5: spaní s čočkami, se kterými se spát nemá

Používáte-li čočky pro kontinuální nošení, tento hřích se vás netýká. Spaní v ostatních čočkách už ale problém být může. Záleží vždy na tom, jak dlouho spíte, z jakého materiálu jsou čočky vyrobeny a v jaké jsou ten den kondici. 

Usnete-li na hodinku po obědě, pravděpodobně se nic nestane. „Mít čočky v očích celou noc už ale není dobré, zvláště pokud používáte ty hydrogelové. Naproti tomu hydrogelsilikon propouští více kyslíku a oči by tak měly být ráno v pořádku,“ říká optometrista. Nicméně na přespávání se hodí pouze ty čočky, které jsou na to určeny a je to na nich uvedeno výrobcem.

Nasadíte-li si čočky pár hodin před usnutím a byli jste celou dobu doma, je menší šance, že se vám do oka dostanou nečistoty, než když máte čočky na sobě od rána a celý den se pohybujete třeba v prašném prostředí. V každém případě hned po probuzení čočky vyndejte, dejte je do pouzdra s roztokem a oči ošetřete zklidňujícími kapkami.

„Zdravotní potíže, které mohou v souvislosti s nesprávným používáním čoček nastat, se často projeví třeba až po několika letech. Proto péči o své oči nepodceňujte, choďte na pravidelné prohlídky a nespoléhejte na to, že když se problém neobjeví ihned, je oko automaticky v pořádku,” radí Daniel Szarvas.

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

optometrista

VašeČočky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).