Hlavní navigace

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Michael Gasperl (Migas), podle licence: CC BY-SA 3.0
Kopřiva dvoudomá má skutečně rozmanité léčivé účinky. Najdeme ji v mnoha přípravcích z lékárny, tradiční je kopřivový čaj z čerstvé nebo sušené kopřivy. Zkuste recepty pro zdraví i tipy na kosmetiku.

Kopřiva dvoudomá je rostlina dorůstající do velikosti 1 metru. Celou ji pokrývají žahavé chloupky, daří se jí na pustých místech, okrajích zahrad, křovin, cest i příkopů.

Kopřiva dvoudomá

Co z kopřivy používáme?

Z této rostliny můžeme využívat listy, špičky, květy i kořeny.

Co kopřiva obsahuje?

Tato léčivka je zdrojem flavonoidů, karotenoidů, aminů, vitaminů C, A, skupiny B, draslíku, železa, křemíku, hořčíku, vápníku, fosforu, kyseliny mravenčí, rutinu, tříslovin, lipidů a fytoncidů.

Léčivé účinky kopřivy

Kopřiva má silné detoxikující, močopudné a posilující účinky. Výrazně čistí krev, působí proti anémii, svědčí srdíčku a cévnímu systému, proplachuje ledviny, vyplavuje soli, ledvinový písek i ledvinové kamínky. Dále podporuje krvetvorbu, imunitní systém, pomáhá při revmatismu, dně, kožních potížích (ekzémy, lupénka, alergie, akné).

Kopřiva se může rovněž pyšnit antialergickými účinky. Typické alergické příznaky, jako jsou rýma, ucpaný noc a slzící oči, jsou důsledkem dráždění látkou zvanou histamin, která se v organismu tvoří jako reakce na alergeny (pyl, prach…).

Kopřiva je cenným zdrojem kvercetinu, flavonoidu, který prokazatelně potlačuje uvolňování histaminu.

Tuto léčivku můžeme také využívat při silné menstruaci, častém krvácení z nosu či zvětšené prostatě.

Kopřivový čaj

Kopřivu sbíráme od začátku března do konce října. Pro některé recepty se hodí spíše mladá kopřiva.

V lékárnách je široká nabídka sušené kopřivy ve formě čaje, dále pestrý výběr již připravených léčiv, v nichž je kopřiva obsažena jako jedna z léčivých složek.

Čaj z kopřivy dvoudomé koupíte jako sypanou nať nebo ve formě nálevových sáčků, např.:

Čaj a další kopřivové přípravky lze připravit i z čerstvě natrhané kopřivy:

Kopřivové recepty

Kopřivový čaj

  • Potřebujeme: 2 lžíce kopřivových špiček, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Kopřivu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme. Čaj popíjíme 2× denně po dobu 14 dnů.

Kopřivové kapičky

  • Potřebujeme: 1 lžíci mladých kopřivových špiček, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Léčivku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.

Kopřivová voda při alergii

  • Kopřiva je výborným antihistaminikem. Má silné čistící účinky, zmírňuje veškeré typy alergií a bez vedlejších účinků.
  • Potřebujeme: 2 hrsti kopřivových špiček a listů, 2 dl vody
  • Postup: Kopřivu osprchujeme, pak ji společně s vodou rozmixujeme a přecedíme přes plastové sítko. Vzniklou kopřivovou vodu skladujeme v lednici (vydrží zhruba 7 dní).
  • Užíváme prvních 10 dní – 3× denně 1 lžíci, poté 2× denně 1 lžičku. Kopřivovou vodu můžeme užívat bez přestávky až 3 měsíce.

Kopřivové víno pomáhá při chudokrevnosti

  • Potřebujeme: 4 lžíce nasekaných lístků a špiček kopřivy, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Kopřivu zalijeme vínem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Potom dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uschováme na chladném místě. Užíváme po štamprli denně.

Kopřivová koupel na bolavé klouby

Z kopřivy se připravuje také oblíbená koupel proti revmatismu. K tomuto účelu se mohou používat špičky, lístky i kořeny. Tato koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo.

  • Připravíme si ji tak, že dáme 5 šálků nasekané kopřivy do hrnce, přelijeme ji 3 litry vroucí vody a vše necháme 3 hodiny odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Tuto koupel si dopřáváme 2× týdně 15 minut.

Kopřivová kosmetika

Masážní kopřivové mazání (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 3 lžíce nasekané kopřivy, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Léčivku zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Vlasová voda z kopřivy

  • Kopřiva podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk. Zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání.
  • Potřebujeme: 3 lžíce kopřivy, 0,5 litru vody
  • Postup: Bylinku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Kopřivový ocet vyživuje vlasové kořínky

  • Kopřivový ocet používáme k masáži vlasové pokožky po umytí vlasů.
  • Potřebujeme: 1 hrst kopřivových listů, kořínků a špiček, 0,5 litru kvalitního vinného octu
  • Postup: Do láhve vložíme kopřivu, zalijeme ji octem a vše necháme 14 dnů louhovat na slunném místě. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a skladujeme na chladném a temném místě.

Šťáva z listů kopřivy

V lékárně lze zakoupit také již hotovou šťávu z listů kopřivy. EkoMedica KOPŘIVA 99,8% šťáva je získávána nejmodernějším způsobem výroby. Produkt je stabilizován pouze pasterizací, neobsahuje přídavky cukru, chemické konzervanty ani barviva. Šťáva je proto určena co nejširšímu spektru konzumentů. Cena za půl litru je cca 300 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).