Hlavní navigace

Kouříte? Lázně nebudou

17. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kuřáctví vám může zabránit jet do lázní „na pojišťovnu“. V mnoha případech je totiž závislost na nikotinu kontraindikací lázeňské léčby, tedy důvodem, proč ji pacient nemůže absolvovat. Jde například o žaludeční vředy či diabetes.

Může kouření být překážkou v získání poukazu do lázní? Může, a to pro různá onemocnění.

„Mám řadu let potíže se žaludečními vředy a chtěl jsem zkusit lázně. Můj praktický lékař mi ale odmítá vůbec vystavit poukaz, prý proto, že jsem kuřák a pojišťovna by mi pobyt neschválila. Je to snad součást sílícího boje proti kouření?“ zlobí se klient Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Lékař, který nepředepíše kuřákovi lázně na léčbu žaludečních vředů, však postupuje zcela správně, a to z právního i odborného medicínského pohledu.

„Se sílícím bojem proti kouření to nemá co dělat,“ říká Oldřich Tichý, mluvčí VZP, „každý navrhující lékař musí postupovat podle platné legislativy a zdravotní pojišťovny, resp. jejich revizní lékaři při schvalování návrhů lázeňské léčebně rehabilitační péče kontrolují dodržování stanovených podmínek.“

Pravidla pro poskytování lázeňské péče

Jsou určena zákonem o veřejném zdravotním pojištění (konkrétně jeho přílohou č. 5: Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči).

Zákon stanoví:

  • nemoci, u nichž lze péči poskytnout
  • způsoby poskytování péče pro jednotlivé indikace
  • délku základního i opakovaného léčebného pobytu pro jednotlivé indikace
  • četnost opakovaného léčebného pobytu
  • možnost prodloužení pobytu
  • další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím

Zákonem dané podmínky jsou pak doplněny vyhláškou MZ ČR č. 2/2015 Sb., která stanoví odborná kritéria pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče, indikační předpoklady a kontraindikace, obory specializace doporučujících lékařů, indikační zaměření lázeňských míst atd.

Problémy se žaludečními vředy z uvedeného příkladu patří podle indikačního seznamu do skupiny III – nemoci trávicího ústrojí, III/1 – Chronické a recidivující onemocnění žaludku a střev s maldigestivními příznaky přetrvávajícími při standardní farmakoterapii.

Ve zmíněné vyhlášce je však uvedeno, že „závislost na nikotinu je kontraindikací pro lázeňskou péči u některých chorob ze skupiny nemocí trávicího ústrojí“. Je tomu tak právě u indikace III/1 a také u III/2 – Stavy po operaci žaludku, dvanáctníku, jícnu a střev s postresekční symptomatologií endoskopicky ověřenou. „Lékař tedy tazateli lázeňskou léčbu skutečně navrhnout nemůže, pokud bude tento pacient kouřit nadále,“ uvádí Oldřich Tichý.

Závislost na nikotinu je kontraindikací lázní v řadě případů

Závislost na nikotinu je rovněž kontraindikací lázeňské léčebně rehabilitační péče u všech nemocí oběhového ústrojí, u nemocí z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (pozor, včetně diabetu) a u nemocí dýchacího ústrojí.

„Toto omezení by se netýkalo jen lázeňské léčebně rehabilitační péče, která bezprostředně navazuje na hospitalizaci pro danou nemoc a je nedílnou součástí pooperační péče,“ upřesňuje mluvčí VZP.

Alespoň roční abstinence nikotinu je pak u některých indikací podmínkou pro opakovaný pobyt.

U dětí a dorostu je závislost na nikotinu dokonce kontraindikací lázeňské léčby jako takové.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).