Hlavní navigace

Křeče a otoky nohou v těhotenství: nejlepší tipy

24. 8. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/xusenru
Křeče a otoky nohou jsou ke konci těhotenství poměrně běžné. Jak předcházet a zmírnit tyto potíže? Pomohou jak speciální cviky, tak úprava jídelníčku.

Zvláště koncem těhotenství mnohé ženy trápí otoky kotníků a lýtek, které odezní až s porodem. Jsou nepříjemné, bolestivé, ale pokud je neprovázejí další příznaky, pak většinou neznamenají žádné nebezpečí ani pro matku, ani pro dítě.

Otoky nohou mohou být i značně omezující. „Ke konci těhotenství jsem měla tak nateklá chodidla, že jsem s obtížemi chodila, a dokonce jsem měla problém dostat se do bot,“ svěřuje se čerstvá matka Lenka Mrázová.

Otékání nohou zmírní:

  • Zdravé stravování: doplnění bílkovin, omezení soli a kofeinových nápojů.
  • Pravidelné cvičení.
  • Dodržování pitného režimu.
  • Odpočinek s nohama nad úrovní pasu.
  • Nošení pohodlné obuvi. Zapomeňte na podpatky!
  • Nošení kompresních punčoch.
  • Nateklá místa můžete jemně masírovat.
  • Pomohou studené obklady. 
  • Návrat krve do srdce podpoří spánek na levém boku.

Otoky dolních končetin způsobuje překrvení organismu v graviditě a nedostatek bílkovin. Je normální, že se otoky zhoršují s postupem dne a situace bývá nejhorší k večeru. Během nočního spánku by měly otoky zmizet.

Máte tak dvě možnosti, jak se problémů zbavit: pravidelně doplňovat potřebné živiny a minerální látky a cvičit. Jedno bez druhého fungovat nebude.

Strava v těhotenství

Těhotná žena by měla do jídelníčku zařadit více bílkovin. To znamená nezapomínat na luštěniny, vaječné bílky, kvalitní bílé maso a mléčné výrobky. Zejména jogurty a tvarohy. Bílkoviny by měly v potravě tvořit 10 až 15 % celkového energetického příjmu.

Bílkovinu můžete sehnat i v lékárně. Například v práškové formě Protifar perorální prášek. Cena od 230 korun.

Od zadržování vody pomůže zejména dodržování pitného režimu a omezování soli v jídle (pomohou tipy pro odvodnění organismu).  

Cviky proti otokům

Koncem těhotenství by měly ženy více odpočívat s nohama nad úrovní pasu. Nohy si můžete opřít o vyšší židli, pokud sedíte. Pokud ležíte, vždy si dejte pod nohy několik polštářů. Každý večer před spaním si opřete nohy o stěnu.

Základní cviky proti otokům nohou nejsou složité a zaberou vám patnáct minut. Cílem cviků je pumpovat krev z dolních končetin do celého těla. Cvičte tedy ideálně večer těsně předtím, než půjdete do postele. 

K základním cvikům patří prošlapování z jedné nohy na druhou vstoje. Vsedě pak chodidla střídavě propínejte a flexujte, tedy ohýbejte v kloubu. Pohyb by měl být spíš rychlý. Podobně můžete pumpovat krev i v poloze vleže na zádech s tím, že vám nohy směřují ke stropu.

Podrobně o jednotlivých cvicích proti otokům nohou v těhotenství si můžete přečíst na serveru Vitalia.cz

Jemné chladivé masáže

Kromě stravy a cvičení je vhodné každý večer unavené nateklé nohy jemně masírovat. Použít můžete svůj oblíbený krém nebo gel (ideálně chladivý) nebo přípravek určený přímo pro odstranění bolesti unavených nebo oteklých nohou a zlepšení jejich prokrvení.    

  • Např. Tea Tree Oil masážní krém na nohy s obsahem antiseptického oleje čajovníku australského. Nebo Antistax chladivý gel na nohy a přímo těhotným je určen Elasti-Q Relax gel na oteklé nohy. Ceny přípravků se pohybují od 140 do 200 korun.
  • Oteklé nohy můžete zchladit pomocí studených obkladů, případně použijte např. Gelový studený obklad Mediflex (cena do sta korun). 

Homeopatie

S pocitem těžkosti nohou v těhotenství pomůže například homeopatický lék Pulsatilla 9CH. Užívá se dvakrát denně pět granulí.

Kdy je potřeba vyhledat lékaře

V těhotenské poradně se otoky nohou pravidelně kontrolují. Pokud se k nim připojí i natékání dalších částí těla, určitě byste měli upozornit lékaře.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).