Hlavní navigace

Křečové žíly a léčba: co všechno uhradí pojišťovna?

10. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/MabelAmber
Léčba křečových žil se liší dle rozsahu postižení. Důležité je včasné vyšetření odborným lékařem. Jaké způsoby léčby křečových žil hradí zdravotní pojišťovna a jak je to s úhradou léků a kompresivních punčoch?

Křečové žíly (varixy) jsou nejčastějším žilním onemocněním, při kterém se zvětšují a prohýbají cévy. Křečové žíly se obvykle tvoří na nohou, kde tvoří žilní výchlipky a metličkovité žíly.

Napadená končetina viditelně oteče, bolí a mravenčí v ní. Postižený si stěžuje na velkou únavu a tíhu nohou, často trpí záněty nožních žil.

K vzniku křečových žil může mít člověk vrozené dispozice.

Základem klasických léčebných postupů u křečových žil je kompresní léčba za pomoci lýtkových, stehenních či polostehenních punčoch a punčochových kalhot. Z prostředků veřejného zdravotního pojištění jsou plně hrazeny kompresivní punčochy a punčochové kalhoty v základním provedení, nad rámec tohoto základního provedení se pacient na úhradě podílí.

Kompresivní punčochy

Kompresivní punčochy nebo punčochové kalhoty se vyrábějí v několika kompresních třídách, přičemž pojišťovna (v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění) hradí kompresivní elastické punčochy a punčochové kalhoty II., III. a IV. kompresní třídy.

Výběr vhodného typu kompresních punčoch je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře. Pacientovi by měl přednostně nabídnout plně hrazený produkt; v případě částečně hrazeného, kde se na úhradě pacient podílí, je povinen ho na tuto skutečnost upozornit. Můžeme doplnit, že doplatky na zdravotnické prostředky se nezapočítávají do ročního ochranného limitu; ten se týká pouze doplatků za léky.

Kompresivní punčochy I. třídy

Punčochy a punčochové kalhoty I. kompresní třídy nejsou zařazeny mezi zdravotnické prostředky hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Slouží jako prostředky podpůrné a je možno je zakoupit i mimo výdejny zdravotnických potřeb.

  • Bez příspěvku ZP stojí od 150 Kč (podkolenky), za cca 250 Kč samodržící punčochy.

Kompresivní punčochy II. třídy

Punčochy a punčochové kalhoty II. kompresní třídy mohou pacientovi předepsat (na poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku) mimo lékaře specialisty i praktičtí lékaři.

  • ZP z části, nebo plně proplácí jednou za šest měsíců. Ceny se pohybují: lýtkové od 400 Kč, stehenní od 500 Kč.

Kompresivní punčochy III. třídy

K indikaci III. kompresní třídy jsou oprávněni pouze lékaři specialisté odborností dermatovenerologie, chirurgie, vnitřní lékařství, angiologie a lymfologie.

  • ZP z části, nebo plně proplácí jednou za šest měsíců. Ceny se pohybují: lýtkové od 400 Kč, stehenní od 500 Kč.

Kompresivní punčochy IV. třídy

K indikaci IV. kompresní třídy jsou oprávněni pouze lékaři specialisté odborností dermatovenerologie, chirurgie, vnitřní lékařství, angiologie a lymfologie.

  • Poukaz na ně vystavuje lékař, hradí je ZP, ale zároveň je většinou nutné schválení takové pomůcky revizním lékařem pojišťovny.

Farmakologická léčba

Nezbytnou součástí léčby je i léčba farmakologická, která má zabránit dalšímu poškozování žilního systému a odstranit, nebo alespoň zmírnit průvodní obtíže. Léčivé přípravky částečně hradí zdravotní pojišťovna, pacient se na úhradě podílí.

„Doplatky, resp. jejich započitatelná část se načítají do ročního ochranného limitu. Pojištěncům od 65 let se do tohoto limitu započítávají i doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky, které obsahují léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě. Seznam těchto léčivých látek vydává ministerstvo zdravotnictví vyhláškou a konkrétně podpůrná a doplňková venofarmaka (jak lokální, tak podávaná ústy) v něm zahrnuta jsou. Jedná se např. o escin, rutosid, heparin a další,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Chirurgická léčba

Chirurgická léčba křečových žil, k níž je nutno v závažnějších případech přikročit, je pojišťovnou plně hrazena. Endovaskulární léčba, kdy je do povrchového žilního kmene zavedena speciální sonda vysílající laserové záření nebo bipolární radiofrekvenční proud, pojišťovnou hrazena není, stejně jako léčba laserem.

Metličky a drobné žilky lze léčit sklerotizací, která je pojišťovnou hrazena 12krát za rok. Sklerotizace se provádí i u některých druhů varixů, žilních spojek nebo reziduí po operaci varixů. V tomto případě je léčba pojišťovnou hrazena až 24krát za 1 rok.

Jaká má sklerotizace omezení, kdy je pro ni nejvhodnější doba a kolik za ni zaplatíte? 

O tom, který způsob léčby je pro daného pacienta nejvhodnější, rozhoduje ošetřující lékař, pacient ale s navrženým postupem (včetně výše úhrady) musí souhlasit.

Zdroj: TZ www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).