Hlavní navigace

Léčbu odřenin zvládnete nejlépe vlhkým hojením

30. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
„Silniční lišej“ potká v létě cyklisty, in-line bruslaře i běžce, většinu dětí nevyjímaje. Ošetření odřené kůže je zdánlivě snadné, přesto děláme spoustu chyb. Třeba zásypem nebo zbytečnými mastičkami.

Zásadní je totiž ránu pořádně vyčistit, jedině tak se nejlépe vyvarujeme pozdější možné infekce. Faktem je, že na cyklostezce mezi poli nebo v lese je doporučovaný „proud čisté vody“ obvykle obtížné sehnat. Ale lahev s vodou by kromě dalších nezbytností měla být součástí výbavy každého sportovce k pití i ošetření možných poranění. A také dezinfekce a krytí.

Štěrk musí ven

„Na silnici, kde většinou spadneme z kola, nemáme příliš prostředků, jak ránu ošetřit odborně, maximálně důležité je ale odstranit všechny nečistoty, které by v ní mohly zůstat,“ radí dermatolog Petr Arenberger.

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA

přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

S odřeninou spěchejte domů, všechny kamínky a štěrk musí ven, abyste se vyhnuli tzv. traumatické tetováži, jak se pozůstalý „materiál“ v kůži nazývá. Jakkoliv je to nepříjemné, nebojte se na hlouběji zaražené kamínky použít třeba pinzetu nebo jemný kartáček – všechno pochopitelně opatrně, abyste ránu ještě nezvětšili. Nevynechejte dezinfekci, především pro děti se vyplatí investovat do nepálivé varianty.

 

Zásyp na odřeninu? Nikdy

A vyvarujte se časté chyby: „Na odřeninu kůže nepatří zásyp,“ upozorňuje dermatolog. „Jeho částice se mohou do rány dostat a zhoršovat proces hojení – i když nás to svádí, aby se rána vysušila. Kožní lékaři dávají přednost léčbě principem vlhkého hojení, pro kterou je zažitý termín ´na mokré mokré´.“

Zásypem navíc riskujete, že se rána pod ním přilepí k obvazu a strhnete hojící se plochu. Odřené místo můžete ošetřit dezinfekční mastí, ekonomickým řešením je mastný tyl s obsahem sterilní vazelíny, který stojí pár korun. Výměna obvazu se pak odehraje bez dramat. Ránu zpočátku kontrolujte denně a dbejte na to, aby se pod obvazem zbytečně nezapařila.

Vlhké hojení

Elegantní a léty ověřená je pak zmíněná metoda „vlhkého hojení“. Má svou dlouhou historii, znali ji už ve starověkém Sumeru a Egyptě. Obklady na rány využívaly směs bylin, medu a tuku. V modernějším hávu se uplatňuje i dnes, nepatří ale na krvácející, mokvající nebo zanícené rány:

„Takzvané hydrogelové náplasti nebo jiné vlhké krytí na čistou ránu urychluje proces hojení. Kožní buňky mají přirozené prostředí k tomu, aby mohly postupovat ranou a rychle ji zakrýt,“ vysvětluje dále Petr Arenberger. „I tady je ale úskalí v podobě tzv. okluze. Rána se při ní uzavře a nevětrá, prostředí pak nahrává množení bakterií, které se tu vyskytují, a hrozbě infekce. Zásadní je tak využít principu vlhkého hojení na čistou ránu, kterou pravidelně kontrolujeme. Frekvenci ošetření uvádí obvykle přímo výrobce konkrétního preparátu.“

Co potřebujete k ošetření odřenin principem vlhkého hojení?

  • Dezinfekce má různé možné verze: klasický peroxid vodíku, napuštěné tamponky, gel nebo lahvička s rozprašovačem (Ajatin, Jodisol), nepálivé varianty pro bezbolestnou dezinfekci (například Betadine)
  • Náplasti a obvazy – s hydroaktivním účinkem podporujícím hojení; ponechávají se na ráně několik dní, nevytváří se pod nimi strupy, omezují tvorbu nevzhledných jizev, obvykle jsou i voděodolné, některé průhledné, což umožňuje průběžnou kontrolu rány (např. Cosmos, Hartmann)

Mastičky „z minula“

Patříte-li k přehnaně starostlivým a opatrným, určitě máte domácí lékárničku plnou medikamentů z minulosti, kdy vám je na něco předepsal ošetřující lékař. Dalším častým prohřeškem je princip „raději namažeme Framykoin, aby se neobjevila infekce.“ Je to podobně zbytečné jako preventivní podávání jakýchkoliv jiných antibiotik. Nepůjčujte si tak nic zázračného od sousedky, a když se vám vzhled rány nebude líbit, raději navštivte lékaře: „Až pokud je to z léčebného hlediska indikováno, nasadí lékař potřebnou antibiotickou nebo antiseptickou terapii. Preventivně ´framykoin´ nedáváme,“ dodává lékař.

Většinu nepříliš rozsáhlých odřenin zvládnete doma bez nutnosti návštěvy lékaře. K němu ale zajděte, když rána hnisá a bolí, nebo máte dokonce horečku.

Jste raději pro „klasiku“? Pomozte si přírodními prostředky

 „Po zhojení a uzavření rány je vhodné zvolit mast či gel s hojivými látkami, jako je kyselina panthotenová, měsíček lékařský, heřmánek pravý, čajovníkový olej nebo třeba výtažek z technického konopí,“ uvádí PharmDr. Tomáš Arndt (www.celostnimedicina.cz). „Ve svém působení se sice částečně odlišují, ale – až na kyselinu panthotenovou neboli calcium panthotenicum, která ´jen´ hojí a obnovuje kůži – působí hojivě, protizánětlivě a antibakteriálně. Před aplikací ale doporučuji brát v úvahu, zda nejsme alergičtí na některou z těchto látek, což platí zejména u heřmánku. Tyto přípravky také zásadně nesmí přijít do otevřené či hnisající rány.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).