Hlavní navigace

Letní pocení – deodorant, antiperspirant, nebo šalvěj?

15. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Orosené čelo, koláče na košilích, stud vyzout si boty z bosých nohou. Pocení nemusí být nadměrné a spojené s nemocí. V létě se potíme všichni, i ti zdraví. Dá se s tím něco dělat?

Udělejme si jasno v možnostech, co s tím. A vzít v úvahu i choroby je nutné. Pokud z vás tedy pot stříká a nemusí být pětatřicet ve stínu, vyhledejte lékaře: „Nadměrné pocení neboli hyperhidróza může být způsobeno některými chorobami vegetativního nervového systému – tedy té části, kterou neovlivníme vůlí,“ vysvětluje dermatolog Petr Arenberger. „Pokud se někdo viditelně potí na plochách, jako je například hrudník, měl by se nechat komplexně vyšetřit, zda není důvodem některá z chorob vnitřního prostředí.“

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA

přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Ve hře potom bývá třeba porucha funkce štítné žlázy, menopauza nebo různá neurologická onemocnění (roztroušená skleróza, syndrom karpálního tunelu ad). Jaké možnosti mají ti, kdo se v létě potí „normálně“?

Deodorant – brání zápachu, nikoli pocení

Nebudete do okolí vysílat typický odér, ale koláče vám zůstanou.

„Deodoranty jsou prostředky, které především působí dezinfekčně, nebrání pocení, ale bakteriálnímu rozkladu potu a tím zápachu,“ vysvětluje dermatolog. „Apokrinní (velké potní) žlázy jsou umístěny například v podpaží, mají alkaličtější pH a bakterie se tu pomnožují snadněji než jinde na kůži. Deodoranty primárně obsahují látky, které tomu v dané oblasti zabrání.“

Antiperspirant – je bezpečný?

U části populace vzbuzuje vášnivé emoce ohledně možné souvislosti s rakovinným bujením.

„Antiperspiranty zastavují pocení, obvykle obsahují hliníkové soli, které zabraňují uvolňování potu z potních žláz,“ upřesňuje Petr Arenberger. „Existují různé diskuze, zda má jejich používání vliv na vznik rakoviny, ale zatím se jedná o spekulace a žádný věrohodný výzkum neprokázal, že by antiperspiranty škodily zdraví.“

Z rukou lékařů můžete navíc získat tzv. lékárenské antiperspiranty. Jsou ještě silnější a účinnější a vhodné pro ty, kdo se potí nadměrně, ale původce v podobě nějaké choroby se u nich nepodařilo vypátrat. Antiperspiranty jsou snášeny velmi dobře a zdravou kůži obvykle nedráždí. Na místa postižená kožními nemocemi je ale aplikujte pouze po předchozí poradě s dermatovenerologem. Nově vyvinuté prostředky mívají navíc prodlouženou dobu účinku, některé vydrží údajně i osmačtyřicet hodin.

Přírodní antiperspirant

Protože jsou sloučeniny hliníku obávanou složkou „protipotivých“ přípravků, při hlubším pátrání můžete objevit nové typy přírodních antiperspirantů bez potenciálně škodlivých látek. Výrobci slibují netoxičnost a bakteriostatický účinek s mimořádnou ochranou proti zápachu. Takový přípravek sice nevoní, ale nezanechá ani stopy na oblečení, což antiperspiranty běžně dělají. Obsahuje amonný kamenec a zaplatíte v průměru to samé, jako za běžný deodorant. Většinou jsou podle slov lékaře svým účinkem srovnatelné s klasickými prostředky.

Fakta o pocení:

  • Až jeden litr potu vytvoří naše tělo každý den – jeho množství závisí na klimatických podmínkách, fyzické námaze nebo vynaloženém stresu.
  • Pocení je přirozený proces, zajištující termoregulaci, ale i vylučování toxických látek z těla.
  • Pot se skládá z 99 % z vody, zbytek jsou rozpuštěné pevné látky (chlorid sodný, močovina, kyselina močová atd.).
  • Nepříjemný pach vzniká až množením bakterií v místě vyloučení potu.

Přírodo, na pomoc!

Doba přeje návratu k bylinkám, vyzkoušet je můžete i proti koláčům v podpaží nebo orosenému čelu. Léta zkušeností doporučují šalvěj lékařskou, nenápadnou bylinu, kterou obvykle používáme spíš ke grilování. Mechanismus jejího působení sice zatím odhalený nebyl, ale funguje.

Můžete sáhnout po tabletkách nebo čaji z lékárny či drogerie, budete si jisti dávkováním. Pokud jste totiž laici, domácím odvarem riskujete předávkování a možnou otravu. Pomocníkem se může stát i jablečný ocet: když vypijete dvě polévkové lžíce, mělo by to zmírnit pocení.

Ochrana přímo fyzická

Prodyšné oblečení by mělo být v létě automatismem pro všechny, nejen více potivé. Pokud vás trápí viditelné skvrny na oblečení, poohlédněte se po sportovních funkčních materiálech. Dávno už to nejsou jen „atletická“ trička, vyrábějí se i elegantní formy, ke kterým nemusíte obouvat tenisky na běh. A jejich princip tkví v odvádění potu přes jemnou membránu. Vaše intimní potíž tak nebude viditelná. Některé zásilkové obchody mívají také v nabídce speciální vložky do podpaží – zachytí většinu „mokra“ a tričko zůstane ušetřené.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).