Hlavní navigace

Menstruace a 4 způsoby, jak ji zvládnout

17. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Menstruace je v reprodukčním věku nedílnou součástí života každé ženy. Aby pohodlí a hygieně bylo v těchto dnech učiněno za dost, představíme vám pomocníky, které pomohou překonat pravidelné krvácení.

Možnost číslo 1: Nestárnoucí vložky

Jsou oblíbenou alternativou mnoha žen napříč věkem. Na výběr mají z mnoha typů jako jsou denní, noční, slipové, s křidélky, bez nich, s vylepšenými heboučkými, nebo naopak lépe savými povrchy či aromatizované.

V případě, že je žena náchylná k poševním výtokům či mykóze, doporučuje se preferovat raději vložky bez vůně, totéž platí také o toaletním papíru.

Ekologickou variantu představují inovativní látkové vložky, jež po použití putují přímo do pračky. Krev snáze půjde dolů, když budou předeprány ve žlučovém mýdle.

Tip do osobní lékárničky:vaginální mykózou pomáhá Clotrimazol či Canesten krém, Rosalgin roztok či Gyno-Pevaryl poševní čípky a další prostředky pro záněty pochvy.

Možnost číslo 2: Diskrétní tampony

Menstruující žena se nemusí vzdávat koupání (do bazénů mimo periodu mohou ženy náchylné k infekci používat speciální tampon, který zabraňuje patogenům zapříčinit vaginální problémy, např. značka DH Senta Protect) nebo například sportování.

Díky zavedení tamponu se mohou dále nerušeně věnovat svým aktivitám, aniž by byly nějak limitovány. Důležité je však tampony (mezi oblíbené a ženami hojně používané patří značky o.b., Kotex, Ria, Tampax, Naturella) pravidelně měnit, aby se zamezilo přemnožení bakterií a tím vzniku toxického šoku.

Vzhledem k tomu, že stav nelze zkontrolovat okem, jako je tomu u vložek, doporučuje se použitelnost každého tamponu přepočítávat na hodiny (cca 3–6 hodin v závislosti na velikosti, savosti tamponu a intenzitě krvácení).

Ženy, které preferují spíše přírodní materiály, mohou sáhnout buďto po tamponech z organické bavlny (tampony Masmi Regular, Organyc Tampony) nebo po tamponech z mořské houby (Caribbean Sun, Moontimes), jež jsou ryze z přírodního materiálu a navíc bez chemického bělení.

Na trhu jsou k dostání také tampony s probiotiky (Ellen) přispívající k přirozenému pH v pochvě. Pro ty, co s tampony začínají, jsou skvělou variantou tampony s aplikátorem usnadňující zavádění (Tampax, Masmi, Kotex).

Tip pro váš výběr: přehled tamponů

Možnost číslo 3: Menstruační kalíšek

Žena za život během menstruace spotřebuje úctyhodný počet vložek, popřípadě tamponů, které nejsou zadarmo.

Kolik stojí menstruace?

  • Náklady na jeden cyklus v případě vložek, tamponů nebo jejich kombinace jsou velmi individuální.
  • Pokud budeme vycházet z toho, že u dívek začíná menstruace kolem 12. roku a končí s příchodem menopauzy, tedy kolem 52. roku, je zřejmé, že (bezdětná) žena menstruuje průměrně 40 let. Tedy 480×.
  • Každý měsíc se jedná cca o pět dní, během kterých spotřebuje zhruba dvacet vložek nebo tamponů.
  • Vycházíme-li z toho, že 20 ks menstruačních potřeb vyjde na bratru 60 Kč, bezdětnou ženu pak menstruace za celý život vyjde v přepočtu na 28 800 Kč.

Výrobci přišli s revolučními menstruačními kalíšky (LadyCup, Lunette, Mooncup, Yuuki, Meluna) zavádějící se do pochvy podobně jako tampon. Po použití se však nevyhodí do koše, ale sama uživatelka vylije nahromaděnou krev, propláchne jej proudem vody, popřípadě můžete očistit intimním mýdlem (Lactacyd Femina, Altermed, Chilli, Idelyn, Sebamed) a zavede si jej zpátky na požadované místo. Jakmile je menstruace u konce, kalíšek je možné také zbavit všech mikroorganismů za pomoci sterilizace. A to díky k tomu určenému sterilizačnímu kalíšku, jež následně putuje do mikrovlnky, nebo sterilizačním tabletám.

Tip pro vaši peněženku: Menstruační kalíšek aneb od 300 do 500 Kč jako investice až na 9 let.

Možnost číslo 4: Bezvložková metoda aneb svobodná menstruace

Základem je vypuzení nahromaděné menstruační krve z dělohy ve chvíli, kdy žena cítí, že došlo k naplnění. Příznivkyně této metody dosedne na toaletu a vědomě dá tělu pokyn (uvolní jak vaginální svaly, tak také děložní čípek a vyčká, dokud krev neodteče). Tomuto procesu vyprázdnění ulehčuje mnohé schopnost posílení pánevního dna.

Ze začátku je však vhodné neriskovat možnost protečení a nosit vložky jako záchranu. Za tuto myšlenku a způsob zvládnutí menstruačního cyklu vděčí něžné pohlaví Carolině Oblasser. Více se dozvíte v její knize Bolestivé měsíčky, sbohem!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).