Hlavní navigace

Napijte se z potoka: filtry a dezinfekce vody

15. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Únik do přírody, strávit několik týdnů nebo i měsíců mimo civilizaci. Bez možnosti koupit si láhev s vodou. S cestovními filtry můžete pít třeba i z kaluže. Případně zvládnout bez úhony i exotický výlet do zemí třetího světa.

Cestovní filtr: vhodný pro pobyt v přírodě

Filtr  SAWYER SP128 MINI Filter lze připojit rovnou na klasickou PET láhev, vak na vodu nebo můžete pomocí brčka pít rovnou z louže.

Filtr SAWYER SP128 MINI Filter lze připojit rovnou na klasickou PET láhev, vak na vodu nebo můžete pomocí brčka pít rovnou z louže.

Cestovní filtr, nebo chcete-li přenosný systém pro přípravu pitné vody, dokáže bezpečně zbavit třeba vodu z potoka nejrůznějších nečistot, bakterií a parazitů. Filtrují pomocí porézní membrány. Přefiltrovaná voda nemá pachuť, což hrozí při chemickém čištění.  

Při výběru hleďte vedle účinnosti i na skladnost, váhu a případnou nerozbitnost.

Některé cestovní filtry, například Sawyer MINI Filter SP128 (cena od tisíce korun), umožňují pít brčkem přímo z potoka, nebo si můžete přišroubovat filtr k libovolné PET lahvi a nosit tak s sebou vodu z potoka.      

Cestovní filtry se hodí zejména do přírody.

Životnost

Cestovní filtry dokážou přefiltrovat různé množství vody. Od 100 litrů (např. KATADYN MyBottle; můžete dokoupit náhradní filtr do láhve; cena od 1300 korun), nebo až 3 miliony litrů vody (např. SAWYER SP129 Squeeze Filter; cena do dvou tisíc korun).

Životnost určuje to, z jak moc špinavé, tedy zakalené vody hodláte učinit vodu čistou.

TIP: Pro co nejdelší životnost filtru vyhledejte co nejčistší vodu bez zbytečného bahna. Například v hlubších místech potoka. Pokud žádná taková voda ve vašem okolí není, můžete ji nejprve přecedit přes kus látky, čímž ji zbavíte viditelných nečistot.   

Nevýhody cestovních filtrů

Přenosný třístupňový filtr KATADYN® MyBottle s lahví na pití

Přenosný třístupňový filtr KATADYN® MyBottle s lahví na pití

  • Mráz: Porézní membrána nesmí zmrznout. Pokud se chystáte do přírody v mrazivých dnech, snažte se filtr udržet v co největším teple. Například na těle, nebo zabalený v oblečení a podobně.
  • Mořská voda: Cestovní filtry nedokážou zbavit mořskou vodu soli a učinit ji tak pitnou.
  • Nezbaví chemie a radioaktivity: Filtrační systémy cestovních lahví nedokážou zbavit vodu železa, těžkých kovů, síry ani dalších chemikálií nebo jejich jednoduchých sloučenin. Upravit tedy vodu průmyslovou a odpadní. Vodě v blízkosti zemědělské půdy a průmyslových provozů se vyhněte.

Chemické čištění vody: vhodné na cesty zejména do exotiky

Abyste se vyvarovali zdravotních problémů, zejména na cestách do exotických zemí (nezapomeňte na očkování proti exotickým nemocem), je vhodné dodržovat určité zásady. Zejména pít pouze balenou vodu, a to i v hotelových restauracích.

Ke každé vodě s nejistým původem (tedy i v případě, že je bez znatelných nečistot) přistupujte tak, jako by byla kontaminovaná nebezpečnými bakteriemi, viry a parazity. Myslete na to, že znečištěná může být i nádoba, ze které hodláte pít.

Vodu dokážou dezinfikovat mnohé látky, například chlor, jód nebo i stříbro. V lékárnách si můžete zakoupit připravená činidla, která do vody nasypete a z nepitné se během několika minut stane voda pitná.

Například:

  • Aquasteril 2 Tramp: Cena od 400 korun. Případně balení po pěti sáčcích (tzn. každý do 20 litrů vody) za cenu do 200 korun. Dezinfekční přípravky s chlorem vyžadují dva kroky: vysokou dávkou vodu chlorovat a následně dechlorovat. Do vody, kterou chcete pít, nasypete odměřené množství chlorového a následně dechloračního činidla, které nespotřebovaný chlor konvertuje na neškodné chloridy (podobné, jako je kuchyňská sůl).
  • Sanosil DDW: Cena do 100 korun. Vystačí na 80 litrů vody. Obsahuje 1,75 % peroxidu vodíku a max. 35 mg/l stříbra.

Převaření vody: energeticky náročná dezinfekce

Částečné, ale z hygienického hlediska dostačující dezinfekce vody docílíte i jednou z nejstarších účinných metod, a to převařením.

Myslete na to, že v čím větší nadmořské výšce se pohybujete, tím nižší je teplota vody při varu. To znamená, že ke zničení bakterií potřebujete delší dobu. Var vody tedy úměrně prodlužujte podle toho, v jaké nadmořské výšce se nacházíte. Například v nadmořské výšce 2000 metrů nechte vodu vařit trochu déle, alespoň tři minuty. 

K hlavním nevýhodám této metody patří zejména velká energetická náročnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).