Hlavní navigace

Měli jste v létě klíště? Možná máte boreliózu

1. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lymská borelióza je naprosto běžným onemocněním a pokud jste se v teplejších měsících pohybovali v přírodě, možná ji také máte. Ale nepanikařte, tělo se s ní většinou dokáže vypořádat samo. Navíc ji stejně nelze žádným testem stoprocentně prokázat.

Praktičtí lékaři se s tím setkávají poměrně často. Na podzim k nim do ordinací chodí zdraví lidé s tím, že měli v létě klíště a teď s odstupem času už by snad odběry krve dokázaly prokázat, zda mají lymskou boreliózu.

Co s přisátým klíštětem?

Přisáté klíště je potřeba co nejdříve odstranit. Můžete použít pinzety, kleště, háčky nebo speciální karty. V lékárnách jsou k dostání i speciální přípravky, které přisáté klíště znehybní a vy jej tak bez problémů odstraníte. 

Pokud se chcete přesvědčit, zda není vaše klíště infikované, můžete jej zaslat otestovat do laboratoře.

Strach mají z infekčního onemocnění, které může způsobit chronické záněty kůže, záněty kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému (neuroborelióza) a mohou být napadeny další orgány, jako jsou srdce nebo oči.

Preventivní krevní testy, nebo dokonce zahájení antibiotické léčby však rozhodně není na místě. Správně stanovit diagnózu není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Většina pacientů s dlouhodobými různorodými a proměnlivými potížemi ve skutečnosti boreliózou netrpí, přestože se některými laboratorními testy tato infekce může jevit jako prokázaná.

Co když jsou moje testy pozitivní?

„Lidské tělo je úžasné tím, že se velmi často dokáže vyléčit samo,“ říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce. Platí to i v případě boreliózy.

Možná vám zrovna teď putují krví protilátky boreliózy, ale to stále nemusí znamenat, že jste nemocní, natož, že byste měli začít užívat antibiotika. 

Diagnóza se stanovuje podle klinického nálezu a laboratorních vyšetření, kdy jsou vyšetřovány protilátky proti boreliím. Pozitivita protilátkového testu však automaticky nemusí znamenat, a často také neznamená, nemoc. Její příčina může být:

  • Paměťová protilátková odpověď, což znamená, že se člověk s infekcí již dříve setkal a nevěděl o tom a imunitní systém nákazu bez rozvoje onemocnění zlikvidoval.
  • Přítomnost protilátek může být také projevem tzv. nespecifické reakce organismu na jiné onemocnění, jehož příčiny mohou být různé.

Nicméně je potřeba zdůraznit, že přítomnost protilátek není nemoc. Protilátky také po léčbě nemizí. Jsou naopak výrazem toho, že tělo člověka se setkalo s infekcí a vytvořilo si obranu.

Vyžadovat po lékaři antibiotickou léčbu ve chvíli, kdy máte jen podezření na onemocnění boreliózou, je tedy zbytečné.

Léčba boreliózy

Léčba by měla vycházet z projevů onemocnění. Borelióza se běžně léčí antibiotiky.

  • Tablety: při lehké formě onemocnění.
  • Nitrožilně: při závažnější formě onemocnění.

Délka léčby bývá okolo dvou týdnů (rozmezí 10 až 21 dní).

Pokud příznaky nemoci neodezní ani po antibiotické léčbě, zahájí se léčba cílená na konkrétní příznaky. 

Opakované nebo dlouhodobé podávání antibiotik neprokázalo ve velkých klinických studiích žádný přínos u osob, které i po řádné léčbě měly potíže.

Osoby po prodělané lymské borelióze zůstávají zhruba dva roky pod dohledem lékařů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).