Hlavní navigace

5 nejčastějších mýtů o kondomech

9. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Češi upřednostňují hormonální antikoncepci a počet nakažených virem HIV během pololetí vzrostl o šest procent. Nechráníme se kondomy a věříme mýtům.

Přes 160 nových případů nakažení virem HIV zaznamenala za první pololetí letošního roku Národní referenční laboratoř pro AIDS. Počet infikovaných tak během letošního půlroku vzrostl o 6 %. Zatímco na konci loňského roku bylo v České republice evidováno 2620 infikovaných osob, koncem června bylo nakažených již 2783 lidí. Odborníci se shodují, že hlavní vinu na situaci nese malá ochota Čechů chránit se prezervativem.

Ze statistik plyne, že nejrizikovější kategorii představují mladí lidé ve věku 25 až 29 let. Riskantněji se přitom chovají muži. V jejich případě experti za letošní první pololetí odhalili 151 nových případů nakažení, žen do konce června přibylo proti minulému roku pouze 12. „Obecně platí, že muži jsou v tomto ohledu lehkovážnější. Sex si chtějí takzvaně užít naplno a velmi často se odmítají chránit prezervativem kvůli tomu, že narušuje spontaneitu sexu,“ popsal jeden z hlavních důvodů Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon, který se problematikou také zabývá.

O kondomech panují mýty

1. Narušují spontaneitu sexu

Mnoho lidí pořád kondomy odmítá s tvrzením, že narušují spontaneitu sexu. Časté jsou také stížnosti, že kondomy omezují prožitek ze sexuálního styku. „Dnes však existuje široká nabídka různých druhů pánské ochrany, díky níž si lze její užívání zpříjemnit. Zatímco tlumivé kondomy obsahující anestetickou látku penis znecitliví a prodlouží soulož, extra tenké kondomy zintenzivňují prožitek při sexu,” popisuje Adam Durčák s tím, že lepší je naopak situace v samotném vnímání prezervativu.

2. Snadno se protrhnou

Správně nasazený kondom jen tak neprotrhnete. Týká se to i těch nejtenčích. Věnujte ovšem pozornost datu spotřeby, které je vždy uvedené na obalu.

Někteří lidé se ze strachu z protržení paradoxně chovají rizikověji: používají dva kondomy najednou. Třením však může dojít k poškození. 

3. Lubrikant na kondomech není bezpečný

Kondomy bývají lubrikovány, a dokonce se vyrábějí s nejrůznějšími příchutěmi. Veškeré výrobky se testují a jsou nezávadné. Rovněž výrobky s příchutí jsou určené především k vaginálnímu sexu. Nicméně nemusíte se bát použít je i při orálnímu sexu. Lubrikant je při požití bezpečný.   

Možná ani netušíte, jaké nejrozličnější tvary a další specifika mohou mít.

Vyznejte se v kondomech:

4. Kondom mi nesedne

Řada mužů odmítá používat ochranu z důvodu, že jim „nesedne“. Nahlas se ozývají ti, kteří tvrdí, že je kondom škrtí. Tiše přikyvují druzí, kterým sklouzává.

Běžně měří prezervativ po obvodu okolo 56 milimetrů. Vyrábějí se ale i o 20 % tenčí než standardní kondomy (např. DUREX Feel Ultra Thin). Kondomy nejextrémnějších velikostí nabízí výrobce MY.SIZE. Tedy od průměru 4,7 centimetrů (délka 16 cm) pro menší přirození, až do průměru 6,9 centimetrů (délka 22,3 cm).

5. Kondom způsobuje vyrážku

Není to tak obvyklé, ale přesto se může objevit alergie na materiál, ze kterého se kondomy vyrábějí – tedy na latex. Po kontaktu s kondomem může dojít ke vzniku vyrážky, která připomíná ekzém, jde-li o muže. Alergické ženy pociťují nepříjemné svědění v pochvě, případně svědivý výtok apod.

Zmíněné příznaky ovšem nemusejí nutně znamenat, že jste alergičtí na latex. Podobné projevy má např. kvasinková infekce a řada dalších zdravotních problémů. Dřív než navštívíte lékaře, podívejte se do tabulky „zkřížené alergie“ – alergií na latex může trpět například ten, kdo je alergický na avokádo nebo vlašské ořechy.  

Výrobci prezervativů s alergiemi počítají a nabízejí řešení v podobě jiných materiálů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).