Hlavní navigace

Rovnátka, která nejsou vidět

29. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Klasická rovnátka jsou nápadná a v dnešní době z estetického hlediska spíše nežádoucí. Rovnat zuby ale v dnešní době lze i bez viditelných zámků a drátů. Systémem Invisalign, který je mnohem pohodlnější, a navíc neubírá na kráse úsměvu.

Průhledná snímatelná rovnátka představují měkké fólie, které jsou vyráběny na základě počítačem vypracovaného plánu léčby. Fólie přiléhají k zubům a zblízka jsou takřka neviditelné.

Jak dlouho trvá náprava chrupu?

Léčba ve světě velmi oblíbenými rovnátky Invisalign trvá nejčastěji 6 až 18 měsíců, proces narovnání zubů tedy není příliš dlouhý.

Protože se jedná o nefixní typ aparátu, rovnátka se dají kdykoliv sejmout, například před jídlem nebo čištěním zubů, a pak znovu nasadit.

Jak léčba probíhá

Po vstupním vyšetření a rentgenu dutiny ústní ortodontista zhotoví otisky chrupu pacienta a stanoví léčebný plán. Léčbu lze zahájit obvykle do šesti týdnů po sejmutí otisků chrupu. Každou fólii pacient nosí dva týdny, poté je vyměněna za novou.

Aby léčba rovnátky Invisalign byla účinná, pacient by je neměl vyjímat na déle než celkem dvě hodiny denně, a to pouze před jídlem a čištěním zubů.

Aplikace neviditelných rovnátek je jednoduchá, pacient dostane na míru vyrobené nosiče a nasazuje si je sám, což trvá jen několik sekund. Léčba rovnátky Invisalign je pohodlná i dlouhodobě – na pravidelnou kontrolu k ortodontistovi stačí docházet pouze jednou za tři měsíce.

Výhody neviditelných rovnátek

  • Diskrétnost: Rovnátka Invisalign téměř nejsou vidět, a jsou přitom pohodlná na nošení, poměrně rychle umí narovnat chrup a vyžadují méně časté kontroly u ortodontisty než rovnátka fixní. Hodí se tak i pro časově velmi vytížené pacienty.
  • Víte, do čeho jdete: U tohoto typu rovnátek si pacient navíc může ještě před zahájením léčby na 3D modelu dopředu prohlédnout, jak budou jeho zuby vypadat po léčbě. Výhodou těchto rovnátek je, že u nich nehrozí žádné poškození, například uvolněný zámek nebo píchající drátek.
  • Pohodlí: Léčba rovnátky Invisalign je tedy velmi pohodlná, a pokud je používá erudovaný lékař, dokáže s nimi vyrovnat zuby stejně pěkně jako s rovnátky fixními.

Cena

Jediným výraznějším handicapem může být jejich o něco vyšší cena. Za rovnátka Invisalign zaplatíte zhruba od 55 do 105 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).