Hlavní navigace

Nevidomí maséři: Když se handicap stává profesní výhodou

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Říká se, že masáž od nevidomého je lepší, ale málokdo už umí tu jinakost popsat. Je jemnější, cílenější nebo naopak bolestivější, plná křupání? Zjistíme u majitelky masérského studia Terezy Bezpalcové.

Už čtyři roky provozuje masérské studio Světélko, které se od jiných liší hlavně tím, že zaměstnává výhradně slabozraké a nevidomé maséry. Proč se Tereza Bezpalcová hned po studiích rozhodla dát práci zrovna nevidomým? Jak a kde se nevidomí učí masírovat a v čem je vlastně jejich masáž lepší?

Čím jste se zabývala předtím, než jste založila Studio Světélko?

Před otevřením studia jsem studovala na Fakultě sociálních věd sociologii. Na konci studia přišel nápad založit podnik, který by pomáhal zrakově handicapovaným lidem a současně by nabízel kvalitní, konkurenceschopné služby.

Proč jste si vybrala zrovna nevidomé? Měla jste nějakou vlastní osobní zkušenost?

Osobní zkušenost jsem neměla, šlo spíše o pocitovou záležitost. Věděla jsem, že zrakově handicapovaní jsou na trhu práce dlouhodobě velmi znevýhodnění. Statistiky uvádějí, že až třem čtvrtinám z nich se dlouhodobě nedaří uplatnit se na trhu práce. U lidí nevidomých jsou ta čísla ještě horší. Přemýšlela jsem tedy, jak jim nabídnout uplatnění a současně ukázat, že člověk se zrakovým handicapem může podat kvalitní pracovní výkon.

Jak se vlastně nevidomý vyučí masérem?

Je více možností. V Praze mohou lidé se zrakovým handicapem studovat na Střední škole Aloyse Klara tří nebo čtyřletý studijní obor Masér sportovní a rekondiční, který je určen pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami. Zde většinou studují lidé, kteří jsou slabozrací nebo nevidomí už od dětství. Pokud však člověk začne ztrácet zrak během života, tak má možnost absolvovat pětiměsíční kurz v rekvalifikačním středisku pro nevidomé v Praze na Dědině. To je jediné pobytové středisko tohoto typu u nás. Pokud člověk oslepne, poskytnou mu zde pracovní rekvalifikaci a naučí ho, jak s tímto handicapem fungovat v každodenním životě.

Jaký je rozdíl mezi studiem nevidomého a studiem člověka bez zrakového postižení?

Dnes bohužel není pro zdravé lidi obtížné získat kvalifikaci maséra. Úřady práce hojně proplácejí nezaměstnaným rekvalifikační masérské kurzy, které lze zvládnout za pouhé tři týdny. Tyto kurzy pak rekrutují mnoho masérů, kteří nemají šanci naučit se za tak krátkou dobu kvalitně masírovat. Tato varianta studia ale u slabozrakých a nevidomých obvykle nepřichází v úvahu. Pokud člověk se zrakovým handicapem absolvuje zmiňovaný kurz ve středisku Dědina nebo Střední školu Aloyse Klara, stane se zdravotním masérem. To je vyšší stupeň vzdělání, který ho opravňuje provádět masáže také ve zdravotnických zařízeních. Takové vzdělání už zaručuje, že se dostanete do rukou kvalifikovaným a zkušeným masérům. Součástí studia totiž je i poměrně rozsáhlá masérská praxe v různých zařízeních. Jinak všichni maséři ve Studiu Světélko jsou zdravotními maséry a někteří mají i maturitní studium z oboru sportovní a rekondiční masáž.

Pokud si nevíte rady, jakou masáž si vybrat, nahlédněte do našeho speciálu

 

Podle čeho si své zaměstnance vybíráte vy?

Každý masér, který u nás pracuje, prochází výběrovým řízením, jehož součástí je, že mne namasíruje. To je vždy základ. Nemám ve studiu maséra, o kterém bych přesně nevěděla, jak masíruje. Dalším důležitým kritériem je spolehlivost a osobnostní ladění daného člověka. Do týmu hledám lidi, kteří mají pozitivní přístup k životu a hlavně dělají svou práci rádi. Je samozřejmě hodně lidí, kteří tímto sítem neprošli.

Jaké techniky masáží tu nabízíte?

Plno. Jednoznačně nejvíce k nám chodí lidé na klasickou masáž zad a šíje, která je velmi účinná při bolestech zad způsobenými třeba dlouhým sezením u počítače nebo nedostatkem vhodného pohybu. Oblíbená je také reflexní masáž a měkké techniky, které se obvykle provádějí bez oleje. V zimním období hodně děláme masáže lávovými kameny a rašelinové zábaly, které příjemně prohřívají a uvolňují zatuhlé svalstvo. Relaxační masáž a reflexologie ruky a chodidla jsou zase oblíbené masáže pro dárkové poukazy. A tak bych mohla jmenovat dále, nabídka je bohatá…

Každý váš masér ovládá všechny tyto techniky?

Máme pět masérů, přičemž každý masér se specializuje na určité masáže. Není v silách jednotlivce ovládat perfektně všechny druhy masáží, které ve Studiu Světélko poskytujeme. Nebylo by to ani prospěšné. Nicméně jednu masáž umí všichni a to je klasická masáž.

Praktické návody, jak se masírováním zbavit bolestivých zad a dalších partií těla

 

Říká se, že masáž od nevidomého je zcela něco jiného než masáže, na které jsme zvyklí… V čem je jiná?

Je známá pravda, že člověk se zrakovým handicapem má citlivější, vnímavější hmat. V každodenním životě je na tento smysl mnohem více odkázán než vidící lidé. Díky tomu je při masáži schopen přesně nahmatat problematická místa a těm se potom cíleně věnuje. Možná to bude znít trochu podivně, ale handicap se tady stává určitou profesní výhodou.

Obecně vzato, člověk se před cizími lidmi stydí svléknout. Chodí k vám lidé, kteří třeba z tohoto důvodu dříve na masáže nechodili, ale k vám si cestu našli a stále dochází?

Jsem si jistá, že je taková skupina, zejména mezi ženami, která dá nevidomému masérovi přednost, protože se pak cítí komfortněji. Více se uvolní a masáž si tak více užijí. Před nevidomým masérem se nemusíte stydět a to mnozí ocení.

Jak si mám představit takovou návštěvu u nevidomého maséra?

Když k nám přijdete, v masérně bude tlumené osvětlení, rozsvícené svíčky a pustíme příjemnou relaxační hudbu. Pokud jste u nás poprvé, masér se vás zeptá, zda netrpíte vážnějšími zdravotními problémy a zda nemáte za sebou operaci nebo úraz páteře. Pak už si jen lehnete a o nic se nestaráte. Jsou i klienti, kteří se úplně uvolní a při masáži usnou. Jakmile ale masáž skončí a masér přestane masírovat, obvykle se sami probudí.

Musí být masérské studio nějak speciálně přizpůsobené nevidomému masérovi? Přece jen je tu s klientem sám…

Důležité je udržovat perfektní pořádek. Každá věc musí mít své pevné místo a bez vědomí masérů se věci nesmí přemisťovat. Pokud se tato zásada dodržuje, masér vždy přesně ví, kde kterou věc najde. A u některých věcí se používá speciální označení. Jinak ve studiu je ještě vždy přítomna asistentka, která v případě potřeby pomůže.

Vaše studio má ceny srovnatelné s jinými masážními salony, proč bych měla jít k vám a ne k Vendovi odnaproti?

Na to je jednoduchá odpověď. Od nás můžete s jistotou očekávat poctivou, profesionální masáž, která je při pravidelném docházení opravdu účinná. Navíc máme krásné prostory v centru Prahy, takže si to u nás užijete a odpočinete si. A ještě můžete mít příjemný pocit, že jste pomohli někomu, s kým se osud v životě zrovna nemazlil…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).