Hlavní navigace

Tři výjimky nepovinného očkování, které hradí pojišťovny

12. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Nepovinná očkování se provádějí na vyžádání klienta a ten si je i sám hradí – jak cenu vakcíny, tak i cenu její aplikace. Jsou (zatím) pouze tři výjimky: u očkování proti chřipce, proti pneumokokům a proti papilomavirům, které mohou způsobit rakovinu děložního hrdla.

V uvedených případech očkování proti chřipce, pneumokokům a papilomavirům kdy i nepovinné očkování zaplatí zdravotní pojišťovna, je vakcína hrazena v provedení nejméně ekonomicky náročném. Hradí se i její aplikace. Ovšem ne každému.

Skupiny osob, na které se vztahuje možnost absolvovat uvedená očkování jako pojišťovnou hrazená, stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění. To znamená, že tuto možnost nemají všichni pojištěnci.

  • To, která vakcína je tou ekonomicky nejméně náročnou, vychází z rozdílu aktuálních cen jednotlivých vakcín a výše jejich úhrad pojišťovnou, což určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.
  • Pokud si klient vybere vakcínu jinou než ekonomicky nejméně náročnou, musí si uhradit rozdíl v ceně (aplikaci i u dražších vakcín ale hradí pojišťovna).
  • Čerpat na tento doplatek příspěvek VZP z fondu prevence není možné – ten se vztahuje jen na očkování, které si pojištěnec plně zaplatil. 

CHŘIPKA

Očkování proti chřipce pojišťovna hradí u čtyř zákonem stanovených rizikových skupin osob.

  • Všichni pojištěnci nad 65 let věku. 
  • Pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk.
  • Pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem.
  • Osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Ekonomicky nejméně náročnou variantou očkovací látky je zde Influvac, u kterého SÚKL stanovil úhradu pojišťovny od 1. 4. 2015 na 139,23 Kč za jednu dávku.

Pokud si pojištěnec vybere jinou vakcínu než plně hrazený Influvac, musí rozdíl lékaři na místě doplatit. Rozdíl by byl od cca 2030 Kč (Vaxigrip, Fluarix) po cca 180–190 Kč (Optaflu, Preflucel). 


OČKOVÁNÍ PROTI PNEUMOKOKŮM

  • Očkování proti pneumokokům je jako nepovinné hrazeno u dětí, pokud tři dávky očkovací látky byly aplikovány do sedmého měsíce věku pojištěnce (hrazeno je pak i přeočkování provedené do patnáctého měsíce věku).
  • Od září 2015 je očkování proti pneumokokovým infekcím jako nepovinné hrazeno také seniorům nad 65 let.

Očkovací látkou nejméně ekonomicky náročnou je pro děti Synflorix (úhrada pojišťovnou je 998,68 Kč) a pro seniory Pneumo 23 (s úhradou 482,33 Kč).


OČKOVÁNÍ PROTI LIDSKÉMU PAPILOMAVIRU

  • Očkování proti lidskému papilomaviru, který by mohl způsobit rakovinu děložního hrdla, mají podle zákona hrazené z veřejného zdravotního pojištění dívky, je-li očkování zahájeno od dovršení 13. do dovršení 14. roku věku.

Očkovat je možno vakcínou Cervarix (bivalentní = chrání proti dvěma typům papilomavirů) nebo Silgard (čtyřvalentní). U Cervarixu je úhrada stanovena na 1765,79 Kč a právě Cervarix je tou ekonomicky nejméně náročnou variantou, bez doplatku. Pokud si dívka vybere Silgard, který může mít cenu až 3376 Kč (reálně se ale prodává levněji), musí si rozdíl doplatit, protože i u něj je stanovena úhrada pojišťovnou ve výši 1765,79 Kč. Cervarixem i Silgardem se očkuje standardně dvěma dávkami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).