Hlavní navigace

Operace očí: každou vám pojišťovny neuhradí

28. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/422737
Šedý nebo zelený zákal, onemocnění sítnice a další oční problémy se mnohdy řeší operativně. V jakých případech vám zákrok nebo operaci uhradí zdravotní pojišťovny?

Očních operací a zákroků přibývá především u starších dospělých, protože operací bývají řešeny stavy jako šedý a zelený zákal nebo degenerativní onemocnění sítnice. Věkové omezení pro oční operace ale neexistuje.

V České republice se každoročně odoperuje přes sto tisíc očí se šedým zákalem. Na výběr je několik typů operací i umělých čoček. V čem se liší, z jakých nitroočních čoček může pacient vybírat? A kolik za to zaplatí

Podmínky pro úhradu veřejného pojištění

Oční operace jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění pouze v případě, pokud jsou indikovány odborným lékařem (oftalmologem) jako nutné s ohledem na zdravotní stav pacienta a jeho řešení. Při úhradě vyšetření a zákroků se vychází z platného seznamu zdravotních výkonů.

„Fakt, že jsou hrazeny jen indikované oční operace, znamená, že např. laserová oční operace provedená jako korekce běžné dioptrické vady (namísto brýlí) hrazena není. Není ani v seznamu zdravotních výkonů, který vydává ministerstvo zdravotnictví,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.  

Zařazena do seznamu a pojišťovnou hrazena je např.: 

  • Laserová iridotomie, tedy protětí duhovky (většinou pro snížení nitroočního tlaku při zeleném zákalu).
  • Laserová koagulace sítnice při jejím odchlípení.
  • Fotokoagulace sítnice endolaserem.

Máte rádi svoje oči?

Implantace čočky při šedém zákalu

Běžně používaným řešením u šedého zákalu (katarakty) je operace oka s implantací čočky v ambulantním režimu.

V době, kdy existovala možnost doplatků pacienta, hradila pojišťovna zvlášť operační výkon a zvlášť byla úhrada materiálu – čočky v základním provedení.

Všechny dostupné čočky pak byly jmenovitě uvedeny v číselníku zdravotnických prostředků i s cenou. Pacient si tedy mohl vybrat čočky jiné a zaplatit si je. V současné době zákon doplatky na nadstandardní materiál nepřipouští, takže klient má jen možnost volby mezi operací plně hrazenou pojišťovnou a operací, kterou si sám plně zaplatí. Pokud je po něm požadováno, aby si na čočku připlatil, jde o protiprávní jednání.

„Pojišťovna je zdravotnickým zařízením hradí tzv. balíčkovou cenou. Je stejná pro všechna zařízení, která mají tento výkon s pojišťovnou nasmlouvaný, a je kalkulována jako úhrada veškeré péče a použitého materiálu, včetně implantovaných čoček. Ty jsou zahrnuty do hodnoty výkonu jako přímo spotřebovaný materiál a zdravotnické zařízení, které operaci provádí, samozřejmě musí garantovat, že používá jen čočky splňující všechna kritéria pro kvalitu a bezpečnost,“ doplňuje Tichý.

V jakých případech s úhradou nepočítejte

Mimo indikace katarakty, například je-li cílem zákroku korekce poruch vidění (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus), nejsou nitrooční operace s implantací čočky hrazeny.

Tyto vady je možno plnohodnotně korigovat brýlemi a brýle v základním provedení samozřejmě pojišťovna hradí, resp. na brýlové obruby a čočky přispívá.

Pouze, pokud by snad vzhledem k počtu dioptrií šlo o vadu jinak neřešitelnou a operace by byla jediný možný způsob léčby, mohl by se na ni vztahovat režim povolení úhrady této jinak nehrazené metody léčby. S příslušnou žádostí o povolení úhrady by se musel ošetřující lékař (nikoliv pacient) předem obrátit na revizního lékaře zdravotní pojišťovny.

Zdroj: TZ www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).