Hlavní navigace

Kolik jí je? Oči ji neprozradí, má plastiku

17. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Udržovaná postava a zevnějšek mohou sice do značné míry skrýt skutečný věk, ale obličej je nesmlouvavý. Povadlá oční víčka či vrásky však nemusí být příčinou žádným komplexů – stačí vyhledat plastického chirurga. Operace očních víček není nijak zvlášť náročná a očím se při ní nemůže nic stát.

Operace očních víček se provádí buďto jen při místním znecitlivění, nebo je možné použít formu lehčí celkové anestezie, což je někdy pro pacienta příjemnější.

Oční víčka jsou jednou z plastických operací, na které chodí i muži a jejich podíl roste. Hodně jich přijde ze zdravotních důvodů. Pokleslá víčka jim vadí třeba při delším řízení, kdy se oči rychle unaví. Více v rozhovoru na serveru Vitalia.cz.

Horní, dolní, nebo obě?

Potřebujete-li operaci na horních i dolních víčkách, není problém udělat oba zákroky současně. V takovém případě je ale lepší provádět výkon v lehké narkóze, nikoli jen místním znecitlivění.

Při operaci horních víček je řez veden v přirozené ohybové rýze horního víčka či v místě vrásek. I když tedy po operaci zůstane nějaká nepatrná jizvička, nikdo si jí nevšimne.

Řez na dolním víčku je veden těsně pod řasami a i zde bývá jizva téměř neznatelná.

Po operaci očních víček

Po operaci můžete většinou týž den odejít domů, zhruba za dva dny většinou přicházíte na kontrolu a zpět za chirurgem se vrátíte zhruba pátý den na odstranění stehů.

Oči je dobré ošetřovat po operaci chladivými obklady, aby se zamezilo tvorbě otoků a aby co nejdříve zmizely případné drobné krevní výrony. Důležitý pro hojení je klid, samozřejmě je nutno se po operaci vyvarovat nejméně týden pobytu v prašném prostředí a na slunci.

Většina pacientů se po týdnu pobytu v čistém domácím prostředí běžně vrací do práce, definitivní výsledek operace je ale až po ustálení jizev tak asi za šest týdnů.

Možné komplikace

I když se zdá, že se jedná o poměrně jednoduchý operační výkon, měl by ho provádět vždy zkušený plastický chirurg. I při těchto zdánlivě jednoduchých chirurgických výkonech se občas setkáváme s komplikacemi, jejichž následky se pak velmi obtížně odstraňují.

Mezi běžné komplikace patří především krevní výrony v okolí očí, projevující se modřinami, ty ale jistě za nějaký čas zmizí, stejně jako otoky, zarudnutí či slzení očí. U některých pacientů výjimečně mohou přetrvávat viditelné jizvy delší dobu, zcela výjimečně se můžeme setkat s dočasným zamlžením očí či dvojitým viděním nebo se zánětem spojivek.

Ale vyberete-li si zkušeného plastického chirurga, je možnost komplikací opravdu snížena na minimum.

Operace očních víček – 11 častých otázek:

Patří operace víček vždy jen mezi zákroky estetické chirurgie, tedy musí si je pacient hradit z vlastní kapsy?

V poslední době jsem se nesetkal s tím, že by nějaká zdravotní pojišťovna byla ochotna nechat tento zákrok provést na účet zdravotního pojištění. Je možné, že ve zcela výjimečných a odůvodněných případech pojišťovna tuto operaci povolí, v praxi se ale připravte na to, že veškeré náklady půjdou na váš účet. Nicméně tyto výkony nebývají nijak drahé.

Je operace víček určena jen starším pacientům?

Tvorba váčků na dolních víčkách může být do značné míry ovlivněna jak dědičnou zátěží, tak i celkovou konfigurací obličeje, ale i stylem života, kouřením apod. Nejsou tedy výjimkou ani operace kolem třicátého roku věku.

V čem spočívá vlastní chirurgický zákrok?

Jedná se nejen o odstranění nadbytku kůže víček, důležitou částí je i vyjmutí přebytečných tukových váčků.

Odstraní se operací drobné vrásky kolem očí?

Drobné vrásky, zejména při zevním očním koutku, operace víček odstraní pouze částečně. Lze to však udělat později dalším zákrokem plastické chirurgie.

Existuje věková hranice pro operaci očních víček?

V podstatě ne. Rozhodující je celkově dobrý zdravotní stav pacienta.

Jaký typ znecitlivění se používá?

Zákrok se často provádí jen v místním znecitlivění. Celková narkóza je možná, přeje-li si ji pacient, výhodnou formou znecitlivění je takzvaná neuroleptanalgesie, kombinovaná s malým místním znecitlivěním, zejména provádí-li se operace horních i dolních víček současně.

Kde zůstávají po operaci jizvy?

Řez na horním víčku je veden tak, aby výsledná jizva probíhala v přirozené ohybové rýze. Na dolním víčku pak těsně pod řasami a většinou nepřesahuje příliš zevní oční koutky.

Jak dlouho po operaci zůstává pacient v nemocnici?

Zhruba dvě až čtyři hodiny, kdy leží s přiloženým kompresním obvazem. Poté odchází s tmavými brýlemi na očích do domácího ošetření. Pokud je zákrok prováděn v narkóze, zůstává pacient na lůžku do druhého dne.

Kdy se odstraňují stehy?

Zhruba pátý až sedmý den po operaci.

Za jak dlouho se může pacientka začít znovu líčit?

Zhruba po deseti až čtrnácti dnech, záleží však na průběhu hojení.

Omezuje operace nějak sportovní aktivity?

Na krátkou dobu ano. Po operaci doporučujeme nejméně týden klid. Ke sportování či zvýšené fyzické zátěži se pacient může vrátit po dvou až třech týdnech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Svatopluk Svoboda, vedoucí plastický chirurg 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie (svatopluksvoboda.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).