Hlavní navigace

Pcháč oset: bodlák na bolavé klouby i proti plísním

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pcháč oset je známý spíše jako běžný plevel nebo záhadný termín z křížovky než léčivá bylina. Rozšířený bodlák najdete v lékárnách jen výjimečně. Přitom zatočí s revmatismem, artrózou i kožními plísněmi. Připravte si vlastní lék.

Pcháč rolní je asi nejznámější druh bodláku, dorůstá do výšky jednoho metru, kvete červenofialovými květy a plodem jsou ochmýřené nažky. Najdeme ho na kamenitých stráních, pasekách, na okrajích lesů.

Léčivou složkou tohoto bodláku jsou květ a nať. Tyto části sbíráme od konce května do poloviny září.

Léčivé účinky pcháče

Tato rostlina je zdrojem glykosidů, pryskyřice, polysacharidu inulinu, silicí, vitaminu C.

Pcháč doporučuji používat především zevně, jako doplňkovou léčbu revmatismu, artrózy, při pohmožděninách, kožních nemocích (lupénka, ekzémy, akné), a to především při napadení pokožky plísněmi.

Recepty z pcháče

Bolí vás klouby?

Přečtěte si, co obsahuje kloubní výživa a jak si ji vybrat.

O co je největší zájem? Toto je 10 nejprodávanějších produktů na kloubní výživu.

Obklady na bolavé klouby

  • Potřebujeme: 2 lžíce paličkou nasekané nati či květů pcháče, 3 dl vroucí vody, utěrku
  • Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 40 minut louhovat. Poté přecedíme, čajem napustíme utěrku a tu přiložíme na bolavé místo. Vše necháme 30 minut působit. Tento postup provádíme 2× denně po dobu týdne.

Bodláková koupel na bolavé klouby

  • Potřebujeme: 5 hrstí nasekané natě a květů pcháče, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Pcháč přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Tuto koupel si dopřáváme 3× týdně 15 minut.

Masážní tinktura z pcháče (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 2 lžíce nasekané natě a květů pcháče, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinu zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Masážní bodláková mast (na bolavé klouby, svaly, k masážím)

  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 1 lžíci nasekaného pcháče, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, přisypeme do něj nasekaný bodlák. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Mazání na kožní i nehtové plísně

  • Touto tinkturou můžeme zevně ošetřovat veškeré plísňové onemocnění.
  • Potřebujeme: 1 lžíci nasekané natě a květů pcháče, 1 lžičku skořice, 1 lžičku tlučených hřebíčků, 2 tlučené badyány, 3 dl 40% lihu
  • Postup: Bodlák a koření smícháme a zalijeme lihem a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Pak přecedíme, hotovou tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 4 týdnů si ji 3× denně zevně aplikujeme na postižená místa.

Bodláková dezinfekce

  • Potřebujeme: 2 lžíce nasekaného pcháče, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Bodlák přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme. Poté přecedíme. Bodlákovou tinkturu používáme k čištění poranění, štípanců a můžeme si s ní vytírat i bolavé uši.

Problémy s vlasy?

Trápí vás lupy? Máme tipy, jak se jim vyhnout.

Proti vypadávání i lupům: TOP 10 potravinových doplňků pro zdravé vlasy.

Jak vrátit vlasům i nehtům vitalitu? S našimi tipy to zvládnete levou zadní.

Vlasové tonikum proti lupům

  • Potřebujeme 2 lžíce nasekaného pcháče, 3 dl 60% lihu (či ovocné pálenky), 2 dl vody
  • Postup: Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si po každém mytí namasírujeme vlasovou pokožku, neoplachujeme.

Pcháč v lékárně najdete jen výjimečně

Přes své léčivé vlastnosti není pcháč oset ve farmacii příliš využíván, na rozdíl od svých pichlavých kolegů. Bodlák benedikt lékařský se používá nejen v lidovém léčitelství, ale i v lékařství, podobně jako známější bodlák ostropestřec, který je dobrý na játra a žlučník.

„Pcháč oset obsahují kapky z výtažků bylin,“ říká Michaela Čajková, farmaceutka online lékárny Pilulka.cz. Jedná se o kapky společnosti Naděje, v nichž je obsažen pcháč spolu s vřesem a měsíčkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).