Hlavní navigace

Plíseň na nehtech je potřeba léčit včas

26. 8. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/bailozleann0
Jsou nehezké a často mohou za zápach nohou. Plísně na nehtech nejsou jen kosmetickým problémem. S jejich léčbou pomůže dietní opatření a antimykotika.

Plísně na nehtech jsou poměrně odolné a pokud zasáhnou i nehtové lůžko, jejich léčba může být zdlouhavá. Lékaři doporučují začít s ní co nejdříve, tedy již ve chvíli, kdy se začnou objevovat první příznaky: bílá nebo žlutá skvrnka pod špičkou nehtu.

„Pokud ale včas nezasáhnete, plíseň může proměnit váš nehet ve žlutý útvar, který rozhodně nevypadá dobře, ale hlavně bolí, láme se a v nejhorším případě může i slézt.  Nejrůznějších plísní existuje celá řada a „získat je“ je poměrně snadné. Zbavit se jich ale o to náročnější. I proto je důležité těmto problémům předcházet. Před plísněmi na nehtech se 100% chránit nemůžeme, ale vyhýbat se jí můžeme dodržováním některých pravidel. To nejdůležitější: na veřejných místech, jako jsou bazény, sprchy, sauny, ale i fitness centra, choďte vždy obutí. Chodidla udržujte v suchu a noste pouze pohodlnou obuv, ve které mohou nohy dýchat,“ doporučuje Petra Trojanová z Lékařského centra zdraví a estetické péče v Brně. 

Hlavní zásady, jak se kožní mykóze vyhnout

  • Při návštěvě sportovních zařízení, bazénů a saun je nutné dbát na hygienu: nechodit naboso, ale ve vlastních pantoflích, při odchodu se důkladně osprchovat.
  • Po každém sprchování si pečlivě osušit pokožku, obzvláště nohou a meziprstní prostory.
  • Vyhnout se nošení neprodyšné obuvi z nevhodných materiálů, ale také neprodyšného prádla.
  • Větrat boty a jejich vnitřní části ošetřovat dezinfekčním sprejem, který lze koupit v lékárnách nebo prodejnách s obuví.
  • Každodenní hygiena nohou a jejich větrání je nezbytné stejně, jako nošení prodyšných bavlněných ponožek. V létě, kdy se nohy více potí, je vhodné nosit otevřenou obuv.
  • Pokud někdo v rodině nebo okolí trpí tímto onemocněním, je nutné používat vlastní domácí obuv, ručníky, ale i hřebeny a dbát zvýšeně o hygienu.
  • Při návštěvách se vyhnout nošení nabídnuté domácí obuvi, u nás tolik oblíbenému zvyku. V obuvi se drží zbytky oloupané kůže obsahující mikroorganismy, kterými se snadno můžete infikovat.
  • Mykózou je možné se nakazit i při návštěvě manikérky nebo kosmetičky, která nedostatečně dezinfikuje své pracovní nástroje. Vhodné nejsou ani gelové nebo porcelánové náhražky nehtů.

S léčbou začněte co nejdřív

Masti a roztoky

S léčbou plísní pomáhají léky, kterým se říká antimykotika. Mezi volně dostupné se řadí například Exoderil, který je dostupný ve formě mastiroztoku a lze jej používat jak při léčbě dospělých, tak dětí. Ceny od 90 korun. 

Proti šíření infekce z jednoho nehtu na druhý pomáhá například Excilor (cena okolo 280 korun). Místo běžného laku na nehty použijte raději Nailexpert – lak na prevenci a léčbu nehtové mykózy (cena okolo 250 korun). Případně Scholl Kúra na nehtovou mykózu (cena od 300 korun). Na gelové nebo umělé nehty ovšem zapomeňte. 

Vodní lázeň

Pro péči o pokožku nohou se sklonem k plísním, zápachu a potivosti je vhodná lázeň z biologického přípravku Chytrá houba. Šumivou tabletu rozpusťte ve vodě a 40 minut si omývejte chodidla a meziprstní prostory.

Chytrou houbu seženete i ve formě zásypu, který můžete použít i do obuvi.  

Byliny proti plísním

Mezi přírodní pomocníky, kteří dokážou podpořit léčbu plísní, patří česnek, aloe vera, tea tree olej (např. Tea Tree Oil Dr.Müller; cena od 250 korun), extrakty z grapefruitových jadérek (např. Grepavit; cena do 100 korun), křemík (najdete jej i v tabletách) nebo bodlák pcháč oset (můžete si z něj připravit mazání na kožní i nehtové plísně).

Přírodní antimykotika dále najdeme například v kapkách pro očištění organismu FYTOS (cena od 90 korun).

Dietní opatření

Léčbu plísňového onemocnění, a to zejména pokud se stále vrací, můžete podpořit protikvasinkovou dietou. První dva týdny by měla být dieta nejpřísnější. Strava by měla být složena zejména ze zeleniny, bílého masa, ryb a mléčných kysaných výrobků (bílý jogurt, podmáslí, kefír). 

Vylučte z potravy přemíru cukrů a bílé mouky.

Pitný režim můžete obohatit o čaje s přesličkou polní (např. Křemíková bomba).

Kdy vyhledat lékaře

Lékaře vyhledejte, kdykoli máte podezření na plísňové onemocnění. Jednak vám diagnózu potvrdí, jednak doporučí nejvhodnější léčbu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).