Hlavní navigace

Nová pomoc pro rodiče s autisty

18. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Autista se chová „jinak“ a rodiče často nevědí, jak na chování svého dítěte reagovat. Nevědí, jak s ním pracovat. Nerozumí nemoci. Do českého jazyka se překládá multimediální výukový manuál, který vznikl na vědeckých podkladech. Jak rodičům pomůže?

Řada rodičů dětí s poruchami autistického spektra (PAS) si přeje pracovat se svými dětmi, ale často si nedokážou poradit.

Na samotném začátku tak stáli rodiče, kteří popisovali svoje každodenní problémy, a Mickey Keenan z irské University of Ulster jim nabízel řešení. „Rodiče pak jednotlivé postupy doma vyzkoušeli a na další schůzku si přinesli poznámky, které jsme vyhodnotili a případně nabídli úpravu programu,“ doplňuje profesor Keenan.  

Postupem času vznikl dobře strukturovaný a snadno pochopitelný manuál Simple Steps.

Základem manuálu je ABA

Aplikovaná behaviorální analýza (ABA) je program, který vychází z principů učení a chování, je propracovanou terapeutickou metodou, která učí dítě s poruchou autistického spektra modifikovaným vzorcům chování.

  • Využívá efektivní strategie na posílení a udržení vhodných dovedností a chování.
  • Uplatňuje postupy ke zmírnění nebo přetvoření chování a zejména nežádoucích projevů (např. vzteku, agrese).  

Zkušený ABA analytik dokáže pomoci nejen dítěti s poruchou autistického spektra v jeho raném věku, ale také lidem s poruchami autistického spektra (PAS) v pokročilejším věku. 

Program ABA je založen na vědeckých důkazech.

Součástí výukového materiálu je:

  • Velmi dobře strukturovaná a snadno pochopitelná brožura.
  • Výuková videa: např. natočené situace chování autistických dětí a postup, který vede ke zmírnění nebo přetvoření chování (česká verze bude nadabovaná).
  • Slovníček pojmů: slovníček je důležitý pro komunikaci s lékařem.
  • Multimediální aplikace

Pro koho je Simple Steps určený?

Simple Steps nenahrazuje univerzitní vzdělání v ABA (Masarykova univerzita otevře postgraduální vzdělávací program pro studium ABA analytiků v akademickém roce 2017/2018), je výukovým nástrojem, respektive vodítkem, rodičům a pracovníkům v přímé péči u osob s autismem.

Metod aplikované behaviorální analýzy lze využít jak v rámci intenzivní terapie, tak v rámci výuky během školního vyučování, mimoškolních aktivit, intervence v poradenských zařízeních, sociálních služeb, logopedické intervence apod.

S výukovým materiálem mohou pracovat zejména:

  • rodiče
  • učitelé
  • zdravotníci

Simple Steps vytvořili profesionálové ve spolupráci s rodiči organizace PEAT v Severním Irsku v roce 2007, za podpory BBC Children in need. Díky ní byl bezplatně šířen mezi 1500 rodin.

Více na: www.stamppp.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).