Hlavní navigace

Pomocníci s vykašláváním: vepřové, nebo psí sádlo?

1. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Vlhký kašel bývá doprovázen hleny, které je potřeba dostat z těla ven. S vykašláváním nám pomáhají některé léky. Zabrat mohou i teplé obklady nebo potírání hrudníku. Vybírat můžete z mastí, sádla nebo třeba olejů. Můžete si také připravit solný obklad s pohankou.

Vepřové sádlo

Člověk je prý podobný praseti. Lékaři už dnes využívají tkáně a orgány prasat v léčbě nejrůznějších lidských chorob. Spekuluje se o tom, že se brzy dočkáme transplantace prasečích orgánů do lidského těla. Není tedy žádným překvapením, že obyčejné vepřové sádlo má příznivé účinky i pro náš zahleněný krk.

Místo vepřového sádla můžete použít olivový olej.

Na nahřáté plátýnko nebo flanel naneste vepřové sádlo a přiložte si obklad na hrudník pod klíční kosti. Překryjte jej igelitem a další vrstvou látky, třeba malým ručníkem nebo látkovou plenou. Na místě vám obklad udrží např. těsnější tričko.


Psí sádlo

Nenechte se zmýlit. Přestože je vepřové sádlo skutečně z prasat, psí sádlo nemá se psy nic společného. Název se pouze vžil pro bylinné masti, které obsahují určitou kombinaci účinných bylinných extraktů.

Psí sádlo seženete v lékárnách. Například Dr.Weiss od 200 korun, nebo Konopné psí sádlo s kafrem od 80 korun.   

Mast jemně vmasírujte do kůže hrudníku až do úplného vstřebání. Mírná hrudkovitost je přirozenou vlastností psího sádla.


Solný obklad

Do sáčku z plátna nebo z flanelu (lze použít například i obal na termofor) nasypte kuchyňskou sůl. Můžete přidat například i majoránku nebo skořici.

Solný obklad lze kombinovat se slupkami z pohanky nebo zředit pískem.

Zavázaný polštářek vložte do trouby (ne mikrovlnné) předehřáté na 100 °C a nahřívejte zhruba deset minut – záleží na velikosti polštářku.   


Eukalyptus

Přítomnost esenciálního oleje zvýší prokrvení v tkáních v oblasti hrudníku a zvyšuje tak sekreci hlenů.

Do misky s vodou nakapeme olej (zhruba třicet kapek do půl litru vody). Promícháme a namočíme plátýnko nebo kapesník a přiložíme na hrudník nebo na krk.

Případně můžete přímo vtírat do pokožky hrudníku a zad olej Koalka eukalyptus (cena od 70 korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).