Hlavní navigace

Poporodní deprese řešte už v těhotenství

13. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/789083
Tolik se na své dítě těšila a teď je smutná, plačtivá nebo podrážděná. Některé ženy jsou po porodu „jiné“. Nevyzná s v nich okolí a ony samy se nevyznají v sobě. Může za to poporodní blues, deprese, nebo dokonce psychóza. Jak se s těmito stavy vyrovnat?

Vše je v naprostém pořádku, miminko se narodilo zdravé a matka pomalu zapomíná na porodní bolesti. Doma čeká šťastný partner, obrovská kytka, připravená postýlka s nebesy a v nové skříňce voňavé oblečky jako pro panenku. Přesto se necítí šťastná. 

V souvislosti s poporodním obdobím rozlišujeme tři kategorie možných psychických obtíží: poporodní blues, poporodní deprese a poporodní psychózu.

Psychické potíže vznikají nejčastěji po třech týdnech po porodu a přetrvávají několik týdnů i měsíců.  

  • Poporodní blues je nejčastějším a nejméně závažným stavem. Je vázán na časné poporodní období a je charakterizován plačtivostí, smutkem, úzkostí, nápadná bývá zejména dráždivost a labilita nálady. Nejvýraznější bývají tyto symptomy několik dní po porodu, odezní obvykle do dvou týdnů od porodu.
  • Poporodní deprese je již závažnější a déletrvající stav. Emocionální charakteristika je podobná jako u poporodního blues. Bývá přítomná plačtivost, iritabilita, skleslost, smutek, sebeobviňování, pocity frustrace, mohou se objevit i průvodní somatické stížnosti, vyčerpanost, nechutenství, poruchy spánku. V těžších případech se objevují i sebevražedné myšlenky a tendence.
  • Poporodní psychóza je ze tří uvedených stavů nejzávažnější. Jde o vážné psychotické onemocnění s psychotickými příznaky (bludy, halucinace, depresivní stupor), které ohrožuje matku i dítě. 

Jaké jsou příčiny poporodních smutků? 

Za poporodní smutky mohou zejména hormonální změny, především snížená hladina estrogenů. K dalším příčinám patří fyzické vyčerpání a únava, porodní poranění a nedostatek spánku. „Příčiny mohou být i psychologické. Tedy emocionální vypětí spojené s porodem, deprese v anamnéze, zvýšená úzkostlivost a pocity odpovědnosti, partnerské a sexuální problémy. Nebo sociální příčiny. Sem se počítá tlak společnosti na dokonalost matky a mediální obrazy šťastných celebrit naplněných bezproblémovým mateřstvím,“ vyjmenovává klinická psycholožka Petra Menclová.  

Odborná spolupráce:  

PhDr. Petra Menclová, Ph.D.

klinický psycholog a odborný garant Kliniky Meridian

www.klinikameridian.cz

Problémy vyřešte ještě před porodem  

Poporodní psychické potíže se samozřejmě netýkají všech žen, přesto by se na ně měla každá nastávající matka připravit. Zejména neodkládat řešení problémů na pozdější dobu. „Zcela vyloučit riziko vzniku poporodních depresí nelze. Žena však může sama eliminovat faktory, které k nim přispívají. Znamená to především zvýšit svoji informovanost již v období před a v průběhu těhotenství, včasné řešení jakýchkoli psychických obtíží, partnerských a jiných problémů a v neposlední řadě dodržování vyvážené životosprávy,“ říká psycholožka.  

Co pomůže 

Většinou pomůže úprava životosprávy. Ženy v šestinedělí na sebe často nemyslí, špatně se stravují a málo odpočívají. „Kromě úpravy životního stylu je především důležité snažit se maximálně odpočívat a hodně spát. Samozřejmě se zdravě stravovat (například můžete do jídelníčku zařadit superpotraviny) a neomezovat zcela sociální kontakty. Čerstvé maminky by si měly najít chvilku na péči o sebe a svůj partnerský vztah, nevzdávat se veškerých svých zájmů a hlavně nestydět se požádat o pomoc,“ radí psycholožka.  

Pomůže psycholog, psychiatr nebo gynekolog

Pokud se psychický stav v průběhu šestinedělí nezlepší, nebo jde o psychologické příčiny, je vhodné vyhledat odborníka.  

  • Psycholog nabídne erudovanou psychodiagnostiku a vhodnou psychoterapii.
  • Ovšem závažnější či více biologicky podmíněné deprese patří do rukou zkušeného psychiatra, který zvolí adekvátní farmakologickou léčbu. V současné době jsou k dispozici antidepresiva, jejichž hladiny jsou v plazmě dítěte kojeného matkou, jež je užívá, téměř nedetekovatelné (např. sertralin).
  • Hormonální aspekty poporodní deprese lze současně konzultovat a řešit s gynekologem.

„Rozhodně je nutné kontaktovat odborníka v případě, že duševní stav maminky narušuje její běžné fungování, péči o dítě, objeví-li se sebevražedné myšlenky. Rovněž v případě, že se stav nelepší či má maminka tendenci situaci „řešit“ pomocí svévolně užívaných léků či alkoholu. V každém případě platí, že má-li novopečená maminka jakékoli pochybnosti o svých psychických obtížích, měla by konzultovat situaci s odborníkem a nenechat stav rozvinout a progresovat s ohledem na sebe, dítě i širší okolí,“ varuje Petra Menclová.

Homeopatie 

U poporodního blues je jedním z možných léků, který v praxi funguje nejčastěji, Sepia officinalis 15CH.

Užívejte dvakrát až třikrát denně pět granulí, ideálně po dobu celého šestinedělí, doporučuje homeopat.

Integrovaný přístup tradiční čínské medicíny

Poporodní pokleslé nálady mnohokrát pomůže vyřešit Tradiční čínská medicína (TČM). Nejde o alternativu ke klasické léčbě, ale velmi účinně s ní může být integrována. K jejím výhodám patří, že řeší problémy komplexně. 

„Starobylé texty za největší příčinu poporodních smutků považují nedostatek vitálních substancí – především krve. „Krev vše živí.“ A živí také naši mysl – ducha. Růst plodu, ztráta krve při porodu, kojení: tím vším maminka krev ztrácí. Právě proto jsou režimová opatření jako dostatek odpočinku, sladění rytmu maminky s rytmem děťátka a správná, dostatečná výživa, tak nesmírně důležité,“ doplňuje vedoucí lékařka Kliniky Meridian Štefánia Ebenová a dodává:

„Například bezprostředně po porodu, k rychlejší regeneraci, klasicky podáváme slepičí polévku vařenou s bylinkami a červeným vínem. Někdy to ale nestačí – nároky na „novopečenou“ maminku jsou skutečně velké. Tu dokáže nesmírně efektivně pomoci tradiční bylinná léčba – směsi na „velké doplnění“ dodají do organizmu vše, co je zapotřebí. Akupunktura potom dokáže efektivně uvolnit napětí a smutky tam, kde už blues přechází v depresi, rozproudí energii a pomůže tak zvládnout stavy velké únavy nebo nespavost. TČM tak dokáže velice přirozeně uvolnit a vrátit skrze spokojenou maminku radost celé rodině.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).