Hlavní navigace

Obáváte se Alzheimera? Jaká vás čekají vyšetření a čím nemoc oddálit

24. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud máte příznaky Alzheimerovy choroby, praktický lékař váš pošle ke specialistovi na vyšetření. O jaká vyšetření jde a čím nemoc oddálit nebo léčit? Můžete vyzkoušet například kognitivní pomůcky.

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku, které způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty, což se projevuje zejména poruchou kognitivních funkcí, kterými jsou paměť, myšlení nebo například úsudek.

Příznaky a projevy Alzheimerovy choroby

Mezi její příznaky a projevy patří:

  • Nejdříve poruchy krátkodobé paměti.
  • Později problémy s vyjadřováním, ztráta paměti, porucha časové i místní orientace, zmatené chování apod.
  • Nakonec je nemocný naprosto odkázán na pomoc druhých.

Pokud máte výše uvedené příznaky, měla by vaše cesta vést nejdříve k praktickému lékaři. Ten na základě anamnézy a výsledků některých testů případně doporučí návštěvu specialisty. Jde o to, zda jsou problémy s pamětí závažné a zda naznačují přítomnost nějaké nemoci.

Jaká vás čekají vyšetření?

Pokud má praktický lékař podezření na závažné onemocnění, je třeba podstoupit odborné vyšetření u:

  • neurologa
  • psychiatra
  • geriatra
  • anebo dalších odborníků

Správná diagnostika je nutná, aby se odlišily jiné „podobné“ stavy (např. deprese nebo hypofunkce štítné žlázy), které vyžadují specifickou léčbu.

Po čtyřicítce by vás mohlo zajímat:

Žádný test, který by dokázal Alzheimerovu chorobu stoprocentně diagnostikovat, neexistuje. Určitá vyšetření a jejich výsledky však mohou na tuto nemoc ukázat. Jsou to testy, kterými se zjišťují kognitivní funkce mozku, zejména paměť. Hodnotí se také rodinná anamnéza (mezi rizikové faktory patří věk a výskyt choroby v rodině) a jsou prováděny různé krevní, lumbální nebo oční testy.

Tato vyšetření jsou pojišťovnami hrazena, pokud jejich provedení doporučí lékař.

Kognitivní pomůcky na procvičování paměti

„Vzhledem k tomu, že nejsou známy příčiny vzniku Alzheimerovy choroby, je těžké stanovit preventivní opatření. Rozhodně ale prospěje zdravá výživa (hodně ovoce, zeleniny a ryb), dostatek pohybu a také trénování mozku. VZP navíc svým klientům nad 65 let poskytuje příspěvek až 500 korun na kognitivní pomůcky doporučené Českou alzheimerovskou společností pro trénink paměti,“ říká tiskový mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Česká alzheimerovská společnost nabízí sešity zaměřené na trénování jednotlivých kognitivních funkcí, které je možné použít pro lidi s Alzheimerovou chorobou či jinou kognitivní poruchou.

Pracovní sešity, do nichž se dají cvičení přímo vyplňovat, lze zároveň využít jako zdroj tipů pro další možnosti tréninku.

Jde například o sešity na procvičování paměti, pozornosti, slovní zásoby, krátkodobé paměti nebo schopnosti plánovat a rozhodovat se.   

Za jednotlivé sešity zaplatíte 70 korun.

Alzheimerova choroba a léčba

Z léčivých přípravků může lékař předepsat či doporučit pacientům tzv. kognitiva, což jsou látky zlepšující kognitivní funkce: vnímání, pozornost, koncentraci a rychlost myšlení, učení se a paměť. 

Mezi kognitiva patří jak léčiva přímo určená pro léčbu již diagnostikované Alzheimerovy choroby a vázaná pouze na lékařský předpis, tak i podpůrné doplňky stravy.

K nejčastěji lékaři předepisovaným patří u lehké a středně těžké Alzheimerovy choroby tzv. inhibitory acetylcholinesteráz (látky zvyšující dostupné množství acetylcholinu v mozku, čímž zlepšují mozkové funkce), např. donepezil, rivastigmin, galantamin; u středně těžké a těžké Alzheimerovy choroby užívají pacienti nejčastěji memantin. Tyto léky jsou jen na lékařský předpis a pojišťovna je plně nebo částečně hradí.

Jejich volba je samozřejmě na lékaři; předepisovat je může pouze neurolog, psychiatr nebo geriatr. Mezi volně prodejné přípravky podporující kognitivní funkce patří např. lecitin, přírodní látka stimulující látkovou výměnu v neuronech.

Užívat lze i tzv. nootropika

Nootropika podporují duševní funkce tím, že zlepšují prokrvení a přísun živin do centrální nervové soustavy. Nootropika jsou léčbou preventivní či podpůrnou a nejsou tedy hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Některé z těchto látek jsou přesto vázány na lékařský předpis (např. cinarizin).

Mezi nootropika se řadí látky přírodního původu, obsahující extrakt z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) či z ženšenu pravého (Panax ginseng). Od května do září si můžete natrhat listy jinanu a připravit vlastní kapičky.

Dále mezi nootropní látky patří piracetam, existuje ale i řada dalších. Přestože jsou tyto přípravky volně prodejné, je i jejich užívání potřeba konzultovat s lékařem.

Zdroj: TZ www.vzp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).