Hlavní navigace

Pravá a levá, rub a líc. Jak si neplést kontaktní čočky?

2. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com /120na80.cz
Kontaktní čočky jsou skvělý vynález, jejich nošení ale občas přináší drobné patálie. Je důležité je dobře čistit a také správně nasadit. Jenže která z nich je levá a která pravá? A nejsou „naruby“?

Čistá kontaktní čočka je základ. K péči používejte roztoky na kontaktní čočky (přečtěte si: Proč se cenově liší?).

Pravá a levá

Přemýšlíte někdy při nasazování čoček nad tím, která patří do kterého oka? Máte-li na každém oku jiný počet dioptrií nebo jinou vadu, pak byste měli. Pokud totiž čočky popletete, projeví se to na kvalitě vidění.

Možná jste ale nevěděli, že levou a pravou čočku je dobré nezaměňovat ani v případě, že máte na obou stejnou dioptrickou hodnotu. Zvlášť pokud nosíte vícedenní čočky, které na noc ukládáte do pouzdra.

Jde o to, že pokud jeden den uložíte pravou čočku do pravé části pouzdra a další den ji použijete do levého oka, riskujete přenos infekce z jednoho oka na druhé. Výrobci pouzder na čočky dobře vědí, proč je označují písmenky (L – levá čočka, P nebo R – pravá čočka).

Veškerým komplikacím spojeným se záměnou čoček se můžete snadno vyhnout tak, že si vytvoříte návyk. „Naučte se při nasazování i vyndávání čoček vždy začínat stejným okem, například praváci pravým a leváci levým. Tento návyk je praktický i proto, že se vám časem může počet dioptrií u jednoho oka změnit. Když toto nastane, budete už mít grif na to, jak si čočky neplést,“ radí Daniel Szarvas, kontaktolog internetového obchodu VašeČočky.cz.

Rub a líc

Moderní čočky jsou měkké, aby dobře kopírovaly tvar oka a dobře se s nimi manipulovalo. Nevýhodou ale je, že se čočka může snadno přetočit rubem nahoru. Pokud si čočku nasadíte do oka naruby, většinou cítíte, že je to nepříjemné. Čočka řeže do oka a často ji „vymrkáte”, takže v oku nezůstane. Může se ale stát, že si špatně nasazené čočky nevšimnete.

Jak se přetočení čočky naruby vyvarovat? Některé čočky mají indikátor rub a líc (čísla 123), ale těch není mnoho.

Pokud takové čočky nevlastníte, nic se neděje. Obvykle stačí pohledem zkontrolovat tvar. Správně má čočka tvar misky, kdy jsou okraje zakulacené a směřují nahoru. Pokud je naruby, vypadá jako polévkový talíř, jehož okraje směřují ven (viz obrázek).

Pokud se vám tvar čočky pouhým okem rozpoznává špatně, zkuste trik kontaktologů. „Dejte si čočku doprostřed dlaně a zkuste dlaň pomalu otvírat a zavírat. Pokud je čočka v dlani posazena správně, vrací se hezky do původního tvaru. Když je špatně, poznáte to tak, že se muchlá a nevrací se pravidelně,” upřesňuje Daniel Szarvas.

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

optometrista

VašeČočky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).