Hlavní navigace

Příprava na porod a homeopatie

28. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Poslední dny před porodem přinášejí fyzické i psychické vyčerpání a některé zdravotní obtíže. Po jakém homeopatickém léku sáhnout a jaké si vzít s sebou do porodnice?

S blížícím se porodem stoupá, zvláště u prvorodiček, psychické napětí. Pozitivní emoce z očekávání miminka se mísí se strachem z neznámého. Těhotná hůř spí a je viditelně nervózní. V tuto chvíli by možná měla zvážit návštěvu lékaře homeopata. Ten jí doporučí vhodné léky.  

Stejně tak jí poradí, jaké homeopatické léky užívat při nepříjemných zdravotních problémech, jako je například pocit těžkých nohou. „Na pocit těžkých nohou bych těhotným ženám doporučil dvakrát denně po pěti granulích homeopatického léku Pulsatilla 9CH,“ říká lékař a homeopat Jaroslav Čupera.

Zmíněný strach z porodu pomůže překonat jednou denně pět granulí léku Gelsemium sempervirens 15CH. V případě potřeby můžete dávku i několikrát zopakovat. Emoční výkyvy může zmírnit jednou denně pět granulí Ignatia amara 15CH.

Špatné spaní před porodem

Důvodů, které brání nastávající mamince spát, je víc. Někdy jde o bolesti celého těla, případně o intenzivní pohyby miminka v břiše, které se „probudí“ k aktivitě vždy, když chcete jít spát. V tomto případě užijte pět granulí Arnica montana 9CH.

Honí se vám v hlavě myšlenky. Přemýšlíte o tom, jaké to bude, až se vrátíte z porodnice? Nebo jste nervózní, zda máte všechno připravené. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu nemůžete usnout, vyzkoušejte rozpustné homeopatické tablety Sedatif PC (dvě tablety před spaním nebo až třikrát denně nechat rozpustit jednu tabletu v ústech mezi jídly). Vhodné jsou zejména při emočně vypjatých stavech.   

Úzkost a nervozita vám nedovolí propadnout se do hloubek spánku. Často se budíte a nemůžete znovu zabrat. Nic nepomáhá, tak chodíte po bytě a z okna třeba pozorujete noc. Všichni spí, jen vy nemůžete. V tuto chvíli zkuste pět granulí Arsenicum album 9CH.

Dalším lékem vhodným pro všechny, kteří nemohou usnout, je pět granulí Ignatia amara 15CH před spaním.

Zhruba dva týdny před předpokládaným porodem je vhodné začít užívat homeopatické léky, které podpoří následné účinky léků během porodu. Jde o kombinaci těchto tří: Actaea racemosa 9CH,  Caulophyllum 9CH a Arnica montana 9CH. Užívejte jednou denně pět granulí od každého zmíněného léku. 

Malá homeopatická lékárnička k porodu

Porod je zátěží pro organismus, ne vždy vše proběhne bez bolestí a menších poranění. Do tašky připravené do porodnice si můžete přibalit malou porodní homeopatickou lékárničku.

Porodní bolesti

Porodní bolesti jsou velmi specifické a každý je vnímá trochu jinak. Někdo je popisuje jako silné menstruační bolesti, které vystřelují až do zad. Mnohé ženy se shodují, že nikdy nic tak bolestivého nezažily a v některých chvílích by nejraději vyskočily z okna.

Proti bolestem během kontrakcí nebo po odtoku plodové vody je vhodné užít současně homeopatické léky Caulophyllum 9CH a Actaea racemosa 9CH. Užívejte každých dvacet až třicet minut po pěti granulích od každého léku.

Porod se někdy protáhne a bývá vyčerpávající. Pokud pocítíte únavu a vyčerpání, dopřejte si pět granulí homeopatického léku Arnica montana 9CH.

Příchod nového života může být emotivní i pro doprovod, který pomůže zklidnit pět granulí homeopatického léku Gelsemium 15CH (případně 30CH).

Krevní ztráty, poporodní hojení a blues

„Základním lékem při hojení je Arnica montana 15CH. Na anémii a ztrátu krve bych doporučil China rubra 9CH, jednou denně pět granulí. U poporodního blues je jedním z možných léků, který v praxi funguje nejčastěji, Sepia officinalis 15CH. Užívejte dvakrát až třikrát denně pět granulí, ideálně po dobu celého šestinedělí,“ doporučuje homeopat.

Ať už jde o jizvu po císařském řezu nebo po nástřihu hráze, její zhojení podpoří pět granulí homeopatického léku Staphysagria 9CH.

Podpora laktace

Laktace po porodu nemusí být tak samozřejmá, jak se někdy zdá (Čím podpořit laktaci aneb kojení bez problémů). Jsou ženy, které chtějí kojit, ale mají mléka málo. Laktaci mohou podpořit homeopatickými léky. Zejména Ricinus communis 5CH. První den užívejte pět granulí a to v rytmu kojení (tedy zhruba každé tři hodiny), druhý den pětkrát denně a postupně dávky snižujte. Pozor, 30CH je naopak doporučováno na zmírnění laktace.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jaroslav Čupera

Anesteziolog, homeopat

Promoval v roce 1996 na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, v současnosti pracuje na ARO v nemocnici v Ivančicích. Homeopatií se zabývá od poloviny 90. let. Je držitelem Diplomu homeopatické terapie a členem Homeopatické lékařské asociace. Provozuje soukromou homeopatickou praxi.

www.homeopatickaordinace.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).