Hlavní navigace

Proč vám padají vlasy?

9. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ač se to nezdá, kvalita vlasů má významný vliv na naši psychickou pohodu, zejména u žen je pak tenký, lámavý, suchý či mastný vlas často důvodem ke stresu. A co teprve, když začnou vlasy vypadávat.

Padání je do jisté míry přirozený, samovolný proces a nejde mu zabránit. Jiná situace je, když tento jev přeroste únosnou mez a vy s hrůzou pozorujete celé chuchvalce uvězněné v kartáči. Na vině může být celá řada faktorů – zjistěte ten odpovědný za škody včas, aby bylo možné vybrat účinné řešení.

Ošklivé vlasy = stresař, co špatně jí

Vlasy, stejně jako nehty a pleť, jsou odrazem celkového stavu organismu. Projeví se na nich náš životní styl, špatná strava, stres, nedostatek spánku i dlouhodobá nemoc či porucha. Negativní vliv konkrétně na vlasy má pak i nešetrné zacházení, mechanické i tepelné namáhání a nevhodná kosmetika. Denně zdravému jedinci vypadne zhruba mezi padesáti až sto vlasy. Problém nastává, když počet vypadlých vlasů překročí tuto normu, vy je sbíráte všude a z česání se stane panicky obávaný úkon. V tomto případě je třeba nalézt příčinu.

Co může za vypadávání vlasů:

1. Hormonální změny

Zvýšený vlasový úbytek provází každé období hormonální nerovnováhy. Týká se to mladých lidí v pubertě, těhotných, žen po porodu a v menopauze. Tento průvodní jev je dočasný, než se hladina hormonů v těle vyrovná. To, že vaše kdysi bohatá hříva dramaticky řídne, může poukazovat i na problémy se štítnou žlázou, které jsou také hormonálního původu. Jak zvýšená, tak snížená funkce štítné žlázy má dopad na zdraví a kvalitu vlasů. Spolehlivě to dovedou odhalit krevní testy, jejichž výsledky pomohou následnou léčbu vhodně zacílit.

2. Stres

Spouštěč či katalyzátor mnoha zdravotních komplikací a poruch. Ať už se jedná o dlouhodobý stres, nebo náhlý, intenzivně prožívaný šok po traumatické události, to vše způsobuje ztrátu vlasů. Pokud jde o chronický stres, jeho důsledkem je rychlé prořídnutí kštice, která však ubývá rovnoměrně, nikoliv ohraničeně, takže nevznikají lysá místa. Naučíte-li se s náporem stresu pracovat a efektivně ho odbourávat, k obnovení vlasového porostu dojde v řádu měsíců. Horší je případ, kdy dojde k vzniku holých ploch. V takových případech je nutná konzultace dalšího postupu s dermatologem.

3. Nevhodná kosmetika

Někdy si za vypadávání můžeme sami, protože příliš dbáme na styling, což je velká zátěž. Vlasové vlákno se poškozuje při tepelných úpravách, jako je fénování, žehlení a kulmování, stejně jako při chemických procedurách zahrnujících barvení a zesvětlování. Obzvláště jestli máte od přírody jemné a slabé chmýří, úpravy omezte na minimum. Oporu hledejte v kvalitní kosmetice. Poohlédněte se po kompletní řadě přípravků na namáhané a poškozené vlasy, které je ovšem nezatíží, přitom je ale posílí a revitalizují. „Časté střídání nebo mixování produktů různých značek vlasům nedělá dobře. Svým zákaznicím radím, aby zůstaly věrné jedné značce a od té si pořídily vše, co potřebují, od šamponu až po závěrečnou péči. Jednotlivé produkty tak navíc mohou lépe spolupracovat a vzájemně se ve svém působení doplňovat,“ radí kadeřnice Jana, která vlastní salon v Praze.

4. Jídelníček chudý na vitaminy a minerály

Pro to, abyste se mohla těšit z bohaté, zdravé a silné hřívy, je podstatná hladina konkrétních vitaminů a minerálů v těle. Nadměrné vypadávání vlasů bývá způsobeno nedostatkem železa, jehož malé zastoupení v organismu pomůže zjistit krevní rozbor. Vlasům prospívá konzumace brokolice, špenátu, mrkve a rybího tuku, obilovin, oříšků a rýže. Pro posílení křehkých a lámavých vlasů je potřeba zvýšit příjem selenu a zinku, pomůže také aminokyselina methionin.

Zdroj: Nouvelle

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).