Hlavní navigace

Punčochy na křečovky navlékejte naruby

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Mám křečové žíly, co si počnu? Nebudu přece nosit babkovské tělové návleky, když je na trhu minimálně třicet variant punčoch, ve kterých zdravotní problém nikdo nepozná. A naučíme vás je navlékat.

Kuchařky, číšníci, letušky, ale i geneticky disponovaní účetní se často potýkají s problémy s žilní nedostatečností. Jsou celý den na nohou, nebo naopak na hýždích, pokuřují, tloustnou a pak si spílají a po vhodné léčbě se poohlížejí. Pokud jste se v uvedeném trošku našli, nebo jen máte pocit těžkých nohou, trpíte křečovými žílami, anebo už držíte v ruce předpis na kompresní punčochy, poradíme vám, jak vybrat ty správné i kolik se za ně doplácí. V neposlední řadě pro vás budeme mít instruktážní návod, jak pevné kompresní punčochy navléknout. Rady nám poskytl Milan Hošek, se kterým jsme si povídali v prodejně Zdravotnických potřeb Eliška.

Není punčocha jako silonka

Punčochy, které zmírní vaše obtíže, se vyrábějí v tolika materiálech, barvách, kompresích a stylech, že vám v prodejně bude zrak přecházet. Už dávno se totiž nedělají jen „babkovské“ béžové, bez špičky. Jak vybrat ty nejlepší právě pro vás? „Punčochy můžeme rozdělit do dvou skupin, podpůrné, volně prodejné punčochy a zdravotní, na kterých se při úhradě spolupodílí zdravotní pojišťovna; máte-li předpis od lékaře,“ vysvětluje základní rozdělení Milan Hošek. Mezi těmito druhy je zcela zásadní rozdíl.

Zatímco podpůrné punčochy můžete koupit třeba i v obchodě s obuví, zdravotní pojišťovny vám na ně nepřispějí a můžou se zdravotně jen tvářit, naproti tomu zdravotní punčochy musí fungovat. „Musí vykazovat předepsaný tlak a musí být vyrobené z minimálního průměru vlákna, protože pokud máte velké těžké otoky, tak obyčejná silonka otok neudrží,“ vysvětluje odborník.

Druhy komprese

I. kompresivní třída – volně prodejné, podpůrné, bez spoluúčasti pojišťovny (cena od 30 Kč)
II. kompresivní třída – pro křečové žíly, záněty – na předpis (pojišťovna připlácí 2× do roka 400 Kč na podkolenky, 2× do roka na stehenní punčochy 600 Kč)
III. kompresivní třída – těžší indikace, nepředepisuje je praktický lékař, ale lymfolog a angiolog
IV. kompresivní třída – zejména lymfedémy – speciální zakázková výroba na míru (cena je odvislá od naměřených rozměrů – pojišťovna obvykle platí v plné výši)

Lékař vás změřit nemusí

Pokud jste vhodný adept na kompresivní punčochy, lékař vám na poukaz napíše kód pro punčochy, které se stanou vaší druhou kůží. „Jestliže má pacient potíže v oblasti kotníku, maximálně po oblast lýtkového svalu, stačí mu podkolenky. Má-li obtíže v podkolení jamce nebo v oblasti stehna, musí mít punčochy stehenní, případně celé punčochové kalhoty,“ vysvětluje Milan Hošek.

A následuje měření. To je jedna z podmínek správného určení vhodných punčoch. Protože to lékaři dělat nemusí, obvykle to ani nedělají. Počítejte tedy s tím, že vás ve zdravotnických potřebách, kam si půjdete s poukazem pro punčochy, také přeměří. „Není důležité, kdo vás změří, ale kdy a jak. Nesmí vás měřit někdo, kdo tomu nerozumí. Odborník by vás také měl měřit ideálně hned po ránu, když ještě nemáte nohy nateklé. Rozdíl mezi ranním a odpoledním měřením pak může činit až šest centimetrů, což jsou například dvě velikosti punčoch,“ varuje Milan Hošek. Máte-li od lékaře předepsané podkolenky, bude důležité znát obvod přes prsty, přes nejširší nárt, pod kotníkem a lýtka. Pro stehenní punčochy vám navíc vezmou míry pod kolenem, přes koleno, nad kolenem, ve stehnu, v pase a v bocích plus výšku postavy.

Ve zdravotnických potřebách nám potvrdili, že se bohužel často stává, že lidé dostanou špatnou velikost punčoch právě proto, že nejsou změřeni nebo jsou změřeni špatně. „Lékař na poukaz napíše například druhou kompresivní třídu a druh punčoch, například stehenní. Ty se ale vyrábějí v osmi velikostech standardně, dále rozšířená stehna, zúžená stehna, s otevřenou špičkou, s uzavřenou, černé, hnědé… a to už kód od lékaře neudává. Je zde kolem třiceti dalších možností výběru, a to už je práce pro zdravotnickou prodejnu,“ říká odborník. Na nákup kompresních punčoch si vyhraďte určitě alespoň hodinu, protože z tak velkého množství materiálů, barev, stylů, krajek, vzorů a cen nebude snadné vybrat. A to ani pro muže. Když si ale necháte poradit, nikdo kompresní punčochy od těch běžných nepozná, ani když si vyberete elegantní samodržící s krajkou, i když zvolíte pánské červené k obleku.

Tělové bez špičky, prosím

Obvykle lidé přicházejí s jasnou představou, co chtějí. „Zvyk je železná košile, takže bavlněné, bez špičky, v tělové barvě, jsou první, co zákazníci chtějí,“ dozvídáme se od Milana Hoška. Když už jim vyškolený personál představí i jiné alternativy, většinou ženy se pak mylně orientují v údaji, kterým jsou opatřeny i klasické punčochy, DEN. DEN přitom neoznačuje počet dní, které by měly punčochy vydržet, ani výši komprese – čím vyšší číslo, tím lepší. „Zkratka DEN je průměr vlákna. Čím nižší číslo je před ním uvedeno, tím tenčí punčochy budou, ale logicky neudrží otok. Tkanička do bot by se například dala označit 1000 DEN, ale kompresi neudělá žádnou,“ vysvětluje odborník. Tohle číslo je tedy informací zejména pro výrobce, jeho údaj na krabičce nemá pro zákazníka valného opodstatnění.

Kompresivní punčochy jedině naruby

Pokud jste si koupili první kompresní třídu, jste mladí a vitální, nějak už se s těmi punčochami poperete; pokud už ale máte úctyhodný věk, nadváhu a nejste již příliš obratní, punčochy ve druhé a další kompresi sami na nohu nenavléknete. „Punčocha má v oblasti kotníku nejmenší obvod a největší kompresi, je to nejužší místo punčochy. Vy ale při oblékání potřebujete toto místo široce rozevřít, abyste dostali punčochu přes nárt a patu,“ vysvětluje obtíže s navlékáním Milan Hošek. Jako po másle je ale navléknete s látkovým navlékačem, případně s kovovým navlékačem, na který zdravotní pojišťovny také výrazně přispívají (pacient doplácí dvě stě korun). Jak snadno se punčochy navlékají, uvidíte i s popisky v naší fotogalerii.

Jsou-li vám punčochy na nohách nepříjemné, noste je zprvu jen dvě hodiny a dobu nošení postupně zvyšujte. „Pokud se bavíme v obecné rovině, pak je zbytečné nosit kompresní punčochy v noci. Punčochy jsou vyrobené tak, aby pomáhaly cirkulaci krve od kotníku směrem k srdci. Když ležíte, jste ve vodorovné poloze a krev se vám tak nemůže hromadit v žilách dolních končetin,“ vysvětluje odborník.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).