Hlavní navigace

Rady, jak dát sbohem pigmentovým skvrnám

12. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pigmentové skvrny umí potrápit právě teď v létě, kdy je sluníčko agresivnější a my jezdíme nachytat bronz k moři, což se může projevit jejich přítomností v hojném zastoupení. Jak nad nimi vyzrát? A jde to vůbec? Nezoufejte, od toho jsme tady my s SOS tipy!

Pigmentové skvrny na pokožce můžete zpozorovat bez ohledu na věk a nejčastěji je jimi zasypán obličej, dekolt nebo ruce. Přesně na tyto části těla totiž dopadají sluneční paprsky s železnou pravidelností a co naplat, ne vždy jsme na tolik pečliví, že se chráníme před sluncem kdykoli, jakmile zamíříme ven.

Co za jejich vznikem vězí?

Za častého viníka, který pigmentové skvrny násobí, dá se říci geometrickou řadou, jsou pokládány právě sluneční paprsky v kombinaci například s porušením pleti či pokožky – nešetrné ošetření pleti nebo nedodržení postupů například těsně po permanentním make-upu, minulé a pro vás už dávno zapomenuté silné spálení.

Vliv má také pozdní věk a rozvrat hormonálních hladin. Na pozoru by se měly proto mít jak uživatelky hormonální antikoncepce, tak také ženy trpící klimakteriem nebo těhotné. S pigmentovými skvrnami a jejich vznikem může také souviset špatná nebo nedostatečná činnost jater, reakce na kosmetické přípravky, jejich vznik mohou dokonce vyvolat užívaná léčiva.

Podle čeho a jak vybírat bělící kosmetiku?

Bělící kosmetika projasňuje pokožku, má za úkol zesvětlit a vyzmizíkovat pigmentové flíčky díky unikátnímu složení kyselin. Nejčastěji se setkáváme s přípravky s obsahem ovocné, salycilové, glykolové, azelaové, aspartamové a diové kyseliny.

Na trhu jsou k dostání jak denní či noční krémy (ISIS Glyco A krém, BIODERMA White Objective aktivní krém, MELANIL krém proti skvrnám, SYNCARE White Action depigmentový krém), tak také koncentrované sérum (BIODERMA White Objective Sérum, ISIS NEOTONE bělící sérum, SHISEIDO Even Skin Tone Care, Bělící sérum s jerlínem a extraktem z kiwi – Havlíkova apotéka) nebo zesvětlující pleťové vody (PAYOT Absolute Pure White, BIODERMA White Objective H2O, ORLANE Whitening Lotion).

Pozorujete v zrcadle náběh na pigmentové skvrny nebo potřebujete obličej tzv. projasnit a prozářit? Zakomponujte do své péče některé z výše uvedených přípravků.

Neváhejte také stav vaší pokožky prokonzultovat s dermatologem

Co dál s pigmentovými skvrnami?

Pomoci může také užívání doplňků stravy – betakaroten, zinek, vitamín E a C.

Další variantou vedoucí ke zlepšení představuje pulzní světlo, laser nebo chemický peeling. U těchto variant je třeba počítat s vyšší cenou za takové ošetření.

Nikdy nechoďte na sluníčko bez ochrany proti spálení.

Mezi některé z babských triků domácího bělení patří citrón nebo lékořice.

Pokud má přítomnost pigmentových skvrn co do činění s hormonální léčbou, je pravděpodobné, že po vysazení by se mělo vše vrátit do normálu.

Pigmentové skvrny můžete také zamaskovat speciálními korektory nebo bázemi pod make-up, aby nebyly tolik viditelné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).