Hlavní navigace

Recepty z vína: léčivá jsou jadérka i listy

25. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/
Hroznové víno má výrazné antioxidační účinky, léčí oční choroby, křečové žíly nebo i kožní onemocnění. Prospěšné jsou jak samotné plody včetně slupek a jadérek, tak i odvary z listí vinné révy.

Hroznové víno patří mezi nejstarší kulturní rostliny. První zmínky o pěstování vinné révy pocházejí z Mezopotámie z období 4. tisíciletí před naším letopočtem. Teplomilná a světlomilná rostlina se hojně pěstuje také u nás. Vyžaduje však značnou péči.

Neplivejte pecky z vína

Plody 

Plody, neboli hrozny, obsahují antioxidanty, vitaminy (zejména skupiny B a C) a minerální látky (zejména hořčík, draslík a mangan).

Nejvíce prospěšných látek je ve slupkách.

Hrozny mají močopudný účinek a působí projímavě. Dále posilují stimulační činnost žaludku a střev, pomáhají při léčbě zánětů kloubů, revmatizmu (Revma: bez včasné léčby do 10 let v invaliditě) a dny, jsou účinné při chudokrevnosti a zácpě.

Jsou bohaté na vlákninu (vláknina potlačuje chuť na sladké, ale pozor na zácpu).

  • Akné: Šťáva z vinných hroznů čistí pokožku a zmírňuje projevy akné. Několikrát denně si potírejte problematická místa rozpůlenou kuličkou hroznového vína. 

Jadérka

Vyhledávanější bývá hroznové víno bez jadérek, přitom výtažky z malých peciček, zejména z tmavého vína, chrání buňky před poškozením, mají dobrý vliv na cévy a dokonce i na nejtenčí vlásečnice v očích. Chrání tedy zrak a léčí oční choroby. Příznivě působí i na kolagen v kůži.

  • Olej z hroznových jadérek: používá se jak v kuchyni, tak i v kosmetice (vhodný pro mastnou pleť). Např. TOPVET nebo SELIO (cena od 250 Kč/250 ml).
  • Moučka z hroznových jader: je bez lepku a bez laktózy a je bohatá na vlákninu a přírodní antioxidanty. V kuchyni ji lze přidat do jogurtu nebo do těsta, k pomoučení masa, případně místo běžné mouky do trojobalu a k pečení jak sladkého, tak slaného pečiva.  

Listy

Obklady z odvaru listů vinné révy používáme k léčbě kožních onemocnění, omrzlin a bolestí kloubů.

Obklady lze použít i k léčbě křečových žil (Křečové žíly a léčba: co všechno uhradí pojišťovna?).

  • Převařte zhruba deset listů vinné révy v půllitru vody. Do vychladlého odvaru namočte plátýnko nebo jinou čistou látku a přiložte na postižená místa. Případně odvar přidejte do koupele. 

Další léčivé recepty z vína

Žaludeční potíže

Co budeme potřebovat:

  • 100 gramů křenu
  • 1 litr vína

Postup: čerstvý nastrouhaný křen povařte zhruba dvě minuty ve víně a nechte cca čtvrt hodiny odstát.

Užívejte jednu polévkovou lžíci před každým jídlem. 

Proti průjmu

Co budeme potřebovat:

  • miska sušených borůvek
  • ¼litr červeného vína

Postup: sušené borůvky přelijte červeným vínem a nechte alespoň hodinu odstát. Nálev pijte ve dvou dávkách v intervalu cca 15 minut.

Proti zácpě

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 dl bílého vína
  • 1 lžička racinového oleje
  • špetka bazalky

Postup: Všechny ingredience krátce (cca 5 minut) povařte a vypijte nalačno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).